'/>

3 laporan polis berhubung seorang pengguna Facebook dengan nama "Zulfae Iskandar"

KUCHING: Tiga laporan polis telah dibuat terhadap seorang pengguna Facebook dengan nama Zulfae Iskandar kerana menyiarkan kenyataan yang kononnya ditulis bersama oleh ahli-ahli Parlimen Belia Malaysia.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Datuk Dev Kumar berkata dua laporan polis dibuat di Kuching manakala seorang yang diserah simpan di Bintulu.

"Kami sedang menyiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia," Dev Kumar kepada The Borneo Post pada Isnin.

Dalam pada itu, Zulfaee menyatakan bahawa anggota Sarawak Parlimen Belia Malaysia telahpun menyatakan terhadap pelantikan SAC Datuk Dev Kumar sebagai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak kerana ia bertentangan dengan Perjanjian Malaysia 1963.

Antara kenyataan menghina yang lain, posting yang menyebut bahawa rakyat Sarawak telah hilang kepercayaan terhadap Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sebagai ketua polis negara.

Sementara itu, salah seorang ahli Parlimen Belia Malaysia dari Sarawak, Mieza Nawawi, yang namanya telah dimasukkan dalam undang-garis kenyataan itu mempertahankan rakan-rakan beliau dengan melabelkan posting sebagai kekufuran yang tidak boleh dimaafkan.

"Saya ingin menafikan bahawa saya telah pernah dibuat atau menyokong pernyataan itu dan mengikut cara termasuk pada semua isu-isu lain yang dibangkitkan di dalamnya, dan menganggapnya sebagai satu percubaan yang tidak bertanggungjawab untuk memburuk-burukkan nama baik saya dan rakan-rakan rakan-rakan Parlimen Belia saya," kata Mieza dalam catatan beliau.

Nama lain yang dimasukkan dalam undang-line adalah Hanafi Mosbi, Wan Daniel Sameon, Myra Liyana, Qaisy Jaslenda, Meor Denmark, Emelda Lai, Musz Suhaili, Suara Sarawak, Sarawak untuk rakyat Sarawak, 1Sarawak-Perpaduan dalam Kepelbagaian dan Parlimen Belia Sarawak.

Sumber :BP

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY