'/>

Kita Akan selesaikan Isu Tanah Adat(NCR) dengan seberapa segera yang mungkin- CM Abg Jo #PrkTjgDatu

LUNDU: Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg memberi jaminan bahawa kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan isu tanah adat (NCR) dengan seberapa segera yang mungkin.

Bercakap semasa acara awam yang diadakan di Kampung Sampadi di sini hari ini, beliau mengulas bahawa NCR adalah hak rakyat dan tidak ada cara bahawa kerajaan akan mengabaikan isu itu.

Antara langkah-langkah yang kerajaan akan mengambil adalah untuk menjalankan kajian (dan kajian semula di kawasan-kawasan tertentu) dan mengeluarkan hak milik tanah kepada orang asli tidak lama lagi.

"Jika tanah itu terbukti milik mereka (orang asli), ia perlu menjadi milik mereka. Kita mahu semua rakyat Sarawak dapat mencari rezeki di negeri mereka sendiri, "katanya.

Selain itu, Abang Johari turut mengulas bahawa apabila hak milik tanah telah dikeluarkan, beliau berharap bahawa orang asli tidak akan menjual tanah itu kerana ia akan menjadi satu pembaziran.

Ini kerana tanah itu adalah milik orang asli yang merupakan warganegara berstatus Bumiputra dan mereka harus menggunakan sepenuhnya ia, katanya.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY