'/>

SUPP perlu bersatu untuk dihormati oleh rakyat.

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) mesti kuat seperti 'batu yang tidak boleh dipecahkan.

Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata, parti itu perlu bersatu untuk dihormati oleh rakyat.

"Apabila kita bersatu, orang akan mendengar kepada anda. Kerana rakyat Sarawak bersatu, kita menang besar dalam pilihan raya negeri yang lalu. Saya berharap SUPP akan menjadi seperti batu, tidak pecah lagi. Jadikan ia sangat kuat dan rakyat akan mendengar kepada anda. Maka orang lain akan membantu orang Cina kerana anda mempunyai satu suara. Itulah yang kita mahu, "katanya pada majlis makan malam Persekutuan Bahagian Kuching Komuniti Tahun Baru Persatuan Cina pada hari Jumaat.

Abang Johari berkata, terdapat tanda-tanda bahawa ahli-ahli masyarakat Cina di negeri ini menjadi lebih bersatu padu.

"Orang Cina masih belum 100 peratus bersatu padu, terdapat tanda-tanda, mungkin kira-kira 75 peratus. Cuba untuk mendapatkan 25 peratus kembali.

"Cuba untuk mendapatkan lebih banyak suara dalam kerajaan, bukan sahaja di Sarawak tetapi juga di Malaysia. Kita mesti dilihat sebagai kuat, maka kita boleh bercakap tentang penurunan kuasa, "katanya.

Abang Johari menegaskan bahawa apabila rakyat Sarawak kekal bersatu, suara rakyat akan didengar sebagai satu.

Menurut beliau, kerajaan negeri telah sampai ke tahap di mana ia boleh mendapatkan lebih banyak kuasa kembali dari Putrajaya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersetuju dengan banyak perkara.

Abang Johari memberi contoh matlamat 90 peratus guru Sarawak bagi negeri ini.

"Pada hari itu mereka berkata guru interim telah ditamatkan, saya berkata tidak. Kita mesti memberi keutamaan kepada rakyat Sarawak. Jika mereka perlu dilatih, kemudian melatih mereka.

"Jika mereka mendesak guru (Semenanjung Malaysia), saya boleh menjalankan kuasa imigresen di negeri ini, tetapi sudah tentu kita tidak berbuat demikian. Kami berfirman memberi keutamaan kepada guru-guru Sarawak, dan kementerian mendengar. Mereka akan memberikan peluang untuk temuduga kedua, "katanya.

Abang Johari berkata bahawa Perdana Menteri sekarang bersedia untuk mendengar permintaan negeri.

"Kami bernasib baik kerana mempunyai Datuk Seri Najib, yang mendengarkan Sarawak, jadi kita mesti memberikan mandat baru," katanya.

Abang Johari berkata Sarawak perlu tegas di mana hak-hak negeri itu mengambil berat.

"Kita perlu tegas dan kita mesti bergerak ke hadapan demi Sarawak, dan juga untuk Malaysia.

"Kami akan selama-lamanya di Malaysia tetapi hak kami perlu dihormati, dalam konteks Perjanjian Perlembagaan dan Malaysia Malaysia," katanya.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY