'/>

Bajet RM1 Bilion untuk membina infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di Sarawak-CM Sarawak

KUCHING-Mengharapkan Sarawak untuk menyertai ekonomi digital, Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Abang Openg hari ini mengumumkan bajet RM1 bilion untuk membina infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di negeri ini.

Beliau menganggarkan jumlah kos untuk membina infrastruktur batang yang akan mampu memindahkan data pada kelajuan lebih 300 megabit sesaat (mbps) yang meliputi kedua-dua kawasan bandar dan luar bandar di RM2 bilion.

"Kami akan meminta kerajaan persekutuan untuk RM1 bilion untuk perlawanan peruntukan kerajaan negeri sebanyak RM1 bilion," katanya pada majlis perasmian tiga hari itu Sarawak Pameran Kerjaya dan Latihan di sini yang dianjurkan oleh Unit Pembangunan Insan di bawah pejabatnya.

Beliau berkata kerja-kerja pembinaan pada infrastruktur ICT akan bermula selepas Infrastruktur ICT dan Ekonomi Digital Persidangan Antarabangsa yang akan diadakan di sini dari 3 April hingga 4.

"Kita perlu mempunyai input tertentu daripada persidangan itu, merumuskan dan lihat apa yang model yang terbaik untuk kita," kata beliau sambil menambah bahawa pembinaan perlu dilakukan tidak lama lagi.

Abang Johari yang juga bertanggungjawab dalam kewangan negeri dan perancangan ekonomi portfolio berkata kerajaan negeri memerlukan nasihat pakar mengenai model terbaik Sarawak untuk diamalkan kerana kelajuan internet semasa di ibu negeri itu 50 mbps manakala di kawasan luar bandar, antara 5 dan 10 mbps.

Beliau berkata Sarawak perlu beralih daripada ekonomi tradisional kepada ekonomi digital, yang hanya boleh dicapai jika negeri Borneo yang mempunyai sambungan internet yang boleh dipercayai dan lebih cepat.

"Matlamat kami adalah untuk menjadi kemerdekaan kewangan dan kita tidak boleh terlalu bergantung kepada Putrajaya untuk dana. Kita mesti pada kita sendiri, "katanya.

Beliau berkata kerajaan yang ada sekarang mempunyai empat tahun lagi untuk mengubah ekonomi Sarawak ke digital sebelum pilihan raya negeri akan datang.

Abang Johari berkata Sarawak memerlukan lebih banyak dana untuk membiayai projek-projek strategik yang akan melonjak Sarawak ke dalam ekonomi berpendapatan tinggi.

-ML

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY