'/>

Petronas perlu SERIUS dengan permintaan Sarawak-Abdullah

Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) Sarawak Abdullah Saidol menggesa Petronas untuk menunjukkan "tahap lebih meyakinkan kesungguhan apabila memenuhi permintaan Sarawak" .

Beliau menegaskan bahawa syarikat petroleum kebangsaan perlu lebih serius terhadap rundingan berterusan mengenai royalti minyak antara kerajaan negeri dengan  Petronas.

"Terdapat banyak pendapat, walaupun tidak pasti sama ada benar atau tidak, kira-kira beberapa pegawai kanan di Petronas yang mempersendakan isu-isu kami dengan Petronas.

"Jika Petronas terus berkelakuan atau bertindak tanpa tanda hormat kepada kita, mengapa kita boleh terlalu berlembut dengan mereka?" Soal ADUN Semop dalam satu kenyataan semalam.

Beliau juga menyatakan sokongan beliau bagi pihak BNBBC Sarawak untuk Menteri Muda Perumahan kenyataan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah terhadap Petronas yang dilaporkan oleh sebuah portal dalam talian semalam.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/04/18/dont-take-sarawak-for-a-ride-petronas-told/

Abdullah berkata walaupun kerajaan persekutuan telah menunjukkan tahap yang munasabah politik untuk menyokong inisiatif kerajaan negeri untuk memperoleh lebih banyak manfaat daripada industri minyak dan gas, apa yang lebih penting ialah hasil yang ketara.

"Saya percaya Ketua Menteri baru kita Datuk Amar Abang Johari Tun Openg tidak akan membawa perkara ini untuk diberikan. kepentingan kami dalam apa jua bentuk daripada industri minyak dan gas mesti dilindungi dan kita menjadi sangat bimbang mengenainya.

"Jangan menuduh kita mementingkan diri sendiri kerana sikap yang akan menyebabkan kita menjadi lebih kritikal Petronas dan yang tidak akan memberi manfaat kepada mana-mana pihak. Semua kekecewaan ini perlu difahami kerana kesungguhan kami untuk mendapatkan lebih banyak peruntukan pembangunan tujuan menyediakan pembangunan yang lebih baik terutamanya di kawasan luar bandar di Sarawak.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY