'/>

Sarawak bakal tubuhkan Sistem Pertahanan Keselamatan Siber Terkini -CM Abg Jo

LONDON: Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zoharti Tun Datuk Abang Haji Openg berkata di sini hari ini bahawa ia adalah penting bagi Sarawak untuk mewujudkan satu sistem pertahanan keselamatan siber dalam usahanya untuk berkembang menjadi ekonomi digital dan menjadi kuasa digital .

Untuk menjadi kuasa digital, Sarawak perlu dilindungi daripada serangan siber agar ekonomi digital untuk bekerja dengan cara yang selamat, terjamin dan boleh dipercayai, katanya selepas melawat BAE Systems Corporation di sini semalam.

Ketua Menteri, yang sedang dalam rangka lawatan sambil belajar selama seminggu di London pagi semalam melawat ibu pejabat BAE Systems di ibu negara British sebagai sebahagian daripada jadual perjalanannya untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik ke dalam sistem pertahanan keselamatan siber bagi negara-negara dan syarikat-syarikat oleh pegawai-pegawai syarikat itu yang mempunyai reputasi di seluruh dunia sebagai pembekal keselamatan siber.

"Kita mesti mempunyai sistem pertahanan state-of-the-art keselamatan siber untuk melindungi sistem kami daripada serangan siber dari luar dan juga di pelaku di dalam," katanya.

Dalam Persidangan Ekonomi Digital (IDECS) sulung Infrastruktur ICT Antarabangsa baru-baru ini dan, Ketua Menteri menggariskan kepentingan Sarawak untuk berhijrah daripada ekonomi tradisional kepada ekonomi digital untuk melonjakkan kemajuan ekonomi yang amat sejajar dengan trend dunia semasa .

Dalam ucaptamanya semasa persidangan itu, beliau menegaskan keperluan untuk Sarawak untuk mewujudkan bertaraf dunia, infrastruktur digital fizikal yang mencukupi untuk menyokong ekonomi digital dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang.

Dalam ucapan yang sama, beliau berkata, rancangan untuk meletakkan sistem keselamatan pertahanan siber di tempat di Sarawak adalah sebahagian daripada pelan tindakan yang mempunyai tempoh masa tertentu dan agensi yang berdedikasi, Ekonomi Digital Corporation Sarawak baru untuk memastikan pelaksanaan sihat itu.

Ketua Menteri dan anggota delegasinya membelanjakan kira-kira satu jam di ibu pejabat BAE Systems dan lewat petang melawat Imperial College of London di mana mereka telah dijalankan pada lawatan dan diberikan taklimat mengenai rawatan dan penyelidikan kemudahan jantung yang terkenal di dunia .

Mengiringi Ketua Menteri semasa lawatan semalam telah Tan Sri Datuk Amar Haji Mohamad Morshidi bin Abdul Ghani, Setiausaha Kerajaan Negeri, Haji Menteri Rapa'ee Dr. Annuar bin Penyelidikan Sains dan Bioteknologi dan Setiausaha Sulit, Wan Khalik bin Wan Muhammad.

Esok (12 April), Ketua Menteri akan menghadiri majlis taklimat oleh Canterbury Christchurch University dan kemudiannya pertemuan dengan dan pembentangan oleh Brooke Dockyard Engineering Works Corporation dan syarikat rakan kongsi di birai telaga minyak teroka di perairan Sarawak.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY