'/>

5 terbunuh dalam Serangan di sebuah masjid di Bandar Quebec

EBEC CITY  - Sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan beberapa orang cedera selepas lelaki bersenjata melepaskan tembakan di sebuah masjid di Bandar Quebec lewat pada hari Ahad (30 Jan), lapor media.

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau dipanggil Quebec menembak "serangan pengganas ke atas orang Islam". "Kami mengutuk serangan ini pengganas ke atas umat Islam di sebuah pusat ibadat dan perlindungan," kata Trudeau dalam satu kenyataan.

Jurucakap polis Quebec mengesahkan bahawa ada orang dibunuh, tetapi tidak berkata berapa banyak.

Dua suspek dalam kejadian itu ditahan, katanya.

Polis tidak menolak kemungkinan suspek ketiga yang melarikan diri dari tempat kejadian.

Seorang saksi Reuters berkata polis bersenjata Skuad taktikal dilihat memasuki masjid.

Motif serangan itu tidak diketahui. Polis menubuhkan satu perimeter sekitar masjid.

Ramai yang berada di dalam Pusat Kebudayaan Islam apabila penggambaran bermula hanya selepas 20:00 (09:00 Singapore Isnin) PJK melaporkan, memetik perkhidmatan Perancis-bahasanya Radio-Canada.

Menurut CBC, Bandar Quebec Konstabel Etienne Doyon berkata pada masa serangan itu kebanyakannya lelaki telah berkumpul di masjid untuk solat malam. Doyon enggan menyatakan sama ada masih terdapat lelaki bersenjata di dalam masjid.

Polis kemudian tweeted: "Keadaan ini adalah terkawal."

Pengarah pusat itu berkata sekurang-kurangnya lima orang terbunuh, tetapi maklumat yang belum disahkan oleh pihak polis, kata CBC.

Presiden masjid, Mohamed Yangui, yang tidak berada di dalam masjid apabila tembakan berlaku, berkata dia mendapat panggilan terburu-buru daripada orang pada solat malam.

Dia tidak tahu berapa ramai cedera, berkata mereka telah dibawa ke hospital yang berbeza di seluruh Bandar Quebec.

"Mengapa ini berlaku di sini? Ini tidak bertamadun," katanya.

Terdahulu, Trudeau berkata di Twitter: "Malam ini, Kanada bersedih hati terhadap mereka yang terbunuh dalam serangan pengecut di sebuah masjid di Bandar Quebec. Fikiran saya dengan mangsa dan keluarga mereka. "

Seperti Perancis, Quebec bergelut pada masa-masa untuk mendamaikan identiti sekular dengan penduduk Muslim yang semakin meningkat, ramai di antara mereka berhijrah Afrika Utara.

Pada bulan Jun 2016, kepala babi ditinggalkan di depan pintu pusat kebudayaan.

Perdana Menteri Quebec, Philippe Couillard, dalam satu siri catatan Twitter bahawa kerajaan telah "digerakkan untuk memastikan keselamatan rakyat Quebec."

"Quebec tegas menolak keganasan kejam ini," katanya. "Perpaduan dengan orang Quebec iman Muslim."

Menteri Keselamatan Awam Kanada Ralph Goodale dalam satu tweet bahawa dia telah "sangat sedih dengan kehilangan nyawa dan luka."

Wajah-meliputi, atau niqab, menjadi satu isu besar pada pilihan raya persekutuan Kanada 2015, terutamanya di Quebec, di mana majoriti penduduk menyokong pengharaman ke atasnya pada upacara kerakyatan.

Pada tahun 2013, polis disiasat selepas sebuah masjid di kawasan Saguenay di wilayah itu splattered dengan apa yang dipercayai menjadi darah babi.

Di wilayah jiran Ontario, masjid telah dibakar pada tahun 2015, sehari selepas serangan oleh lelaki bersenjata dan pengebom berani mati di Paris.

Zebida Bendjeddou, yang meninggalkan masjid lebih awal pada malam hari Ahad, berkata pusat itu telah menerima ancaman. "Pada bulan Jun, mereka akan meletakkan kepala babi di depan masjid. Tetapi kita berfikir: 'Oh, mereka peristiwa terpencil. "Kami tidak mengambil perhatian serius. Tetapi malam ini, peristiwa-peristiwa terpencil, mereka mengambil skop yang berbeza, "katanya.

Serangan itu juga datang sebagai Kanada telah berikrar untuk membuka senjata yang luas untuk Islam dan pelarian selepas pengharaman imigresen kontroversi Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump Jumaat mencetuskan perjalanan huru-hara dan kemarahan seluruh dunia.

Kanada akan menawarkan permit kediaman sementara kepada mangsa yang terkandas di negara ini akibat daripada perintah Trump, kementerian imigresen berkata pada hari Ahad.

"Biar saya memberi jaminan kepada mereka yang mungkin terkandas di Kanada yang saya akan menggunakan kuasa saya sebagai menteri untuk menyediakan mereka dengan penduduk sementara jika perlu seperti yang telah kita lakukan pada masa lalu," kata Menteri Imigresen Ahmed Hussen pada sidang akhbar.

Trump telah menggantung kedatangan semua pelarian ke Amerika Syarikat untuk sekurang-kurangnya 120 hari dan dihalang masuk selama 90 hari kepada orang-orang dari tujuh negara majoriti Muslim: Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria dan Yaman.

Hussen, yang berasal dari Somalia, tidak mengutuk langkah AS tetapi menegaskan bahawa Kanada akan meneruskan dasar imigresen berdasarkan "belas kasihan" dan pada masa yang sama melindungi keselamatan rakyatnya.

"Kami mengalu-alukan orang-orang yang melarikan diri dari penganiayaan, keganasan dan peperangan," katanya, mengulangi Twitter post menyambut oleh Trudeau pada hari Sabtu.

Menurut banci Kanada terkini, dari tahun 2011, satu daripada lima orang di negara ini adalah kelahiran luar negara.

Kanada telah mengalu-alukan lebih daripada 39,670 pelarian Syria antara November 2015 dan awal Januari 2017, menurut perangkaan kerajaan.
Sumber :AFP

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY