'/>

Akauntan melecur disimbah asid

SIBU: Seorang akauntan melecur tahap kedua kepada 18 peratus tubuhnya selepas disimbah cecair dipercayai asid hari ini.

Wong Ching Yong, 58, yang juga SUPP Dudong Branch Timbalan Pengerusi, dikejarkan ke sebuah hospital swasta di Sibu sebelum dihantar dengan helikopter ke Hospital Umum Sarawak di Kuching untuk rawatan lanjut.

Dia mengalami luka terbakar darjah kedua pada muka, dada dan lengan kirinya.

Serangan itu berlaku di Lorong Tuanku Osman 4 di hadapan kedai buku.

Wong yang berkaitan serangan itu kepada media, mengatakan bahawa dia hendak masuk ke dalam keretanya pada 12.15 tengah hari, dia mendengar seseorang memanggilnya "Mr Wong".

Ketika dia berpaling untuk berdepan dengan orang itu, yang merupakan seorang penunggang motosikal, kedua disimbah cecair kepadanya yang menyebabkan perasaan terbakar.

Wong berkata dia terus bergegas ke tandas kedai buku untuk mencuci sebanyak cecair yang mungkin sebelum dia dikejarkan ke hospital.

Sebagai akauntan yang berpengalaman, Wong telah sangat aktif dalam mengendalikan kes-kes insolvensi di Sarawak.

"Saya tidak tahu siapa yang akan telah melakukan sesuatu seperti ini kepada saya. Saya tidak pernah melakukan apa-apa untuk menyebabkan kemudaratan kepada orang lain. Walaupun saya sedang mengendalikan kes-kes insolvensi, ia adalah untuk membantu orang lain untuk menyelesaikan masalah mereka di mana bagi kebanyakan kes saya, saya menetap di luar mahkamah, "katanya.

Wong berkata beliau tidak ingat sesiapa sahaja yang akan mahu akan menyebabkannya mengalami kecederaan itu.

"Pagi semalam, saya pergi untuk membuat laporan polis dengan kes insolvensi yang saya pengendalian," kata Wong tetapi tidak mahu membuat apa-apa kaitan antara serangan dan kes polis yang dibuatnya pada Rabu.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa serangan itu boleh menjadi kerana penglibatan politiknya atau profesion sebagai seorang akauntan yang menjalankan kes-kes insolvensi.

"Apapun, saya percaya bahawa politik atau profesional, keganasan tidak boleh digunakan sebagai satu cara untuk menyelesaikan isu-isu atau masalah. Saya mengecam keganasan, "kata Wong yang telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada tiga SUPP potensi calon Lanang pada pilihan raya umum ke-14 akan datang.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY