'/>

Dr Annuar: Pusat Jantung Sarawak telah melalui perjalanan yang panjang dalam menyediakan perkhidmatan kes jantung

SARAWAK Pusat Jantung di Kota Samarahan telah memainkan peranan yang amat penting dalam menyediakan perkhidmatan untuk kes jantung dan pelbagai perkhidmatan lain termasuk rawatan pesakit luar.

Menteri Muda Perumahan dan Kesihatan Awam Dr Annuar Rapaee berkata kerajaan menyedari senario dan mempunyai rancangan untuk meningkatkan keupayaan serta prestasi pusat.

"Pada peringkat awal apabila pusat itu mula ditubuhkan, Pusat Jantung Sarawak hanya mengendalikan kes jantung dan pembedahan jantung. Ia mempunyai 52 katil dan ia telah meningkat kepada 72 katil pada tahun 2013 dan kepada 112 katil tahun ini.

"Pusat Jantung Sarawak bukan sahaja memberi tumpuan kepada kes-kes jantung dan operasi jantung, tetapi juga menyediakan perkhidmatan rawatan pesakit luar dan trauma, jantung perkhidmatan pakar termasuk pakar kanak-kanak jantung, pembedahan jantung, urologi dan perubatan nuklear," katanya ketika membahaskan titah TYT semalam .

Dr Annuar berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Idris Buang (BN-Muara Tuang) mengenai prestasi dan faedah yang dihasilkan dari Pusat Jantung Sarawak sejak ia mula beroperasi sehingga hari ini.

Dr Annuar berkata, sehingga tahun lepas, sejumlah 4,418 pesakit telah dimasukkan ke Pusat Jantung Sarawak dengan kadar penghunian katil 83,39 peratus.

Beliau berkata tahun lepas, Pusat Jantung Sarawak menerima 49.156 pesakit luar dan 4,418 pesakit di dalam wad yang dianggap kadar yang sangat tinggi daripada pesakit yang menerima rawatan di pusat itu.

Dari segi perjawatan, Dr Annuar berkata pusat itu mempunyai 14 pakar kardiologi, tiga pakar bedah jantung, 53 pegawai perubatan dan 368 jururawat, yang menunjukkan bahawa Pusat Jantung Sarawak merupakan pusat besar.

Beliau berkata Pusat Jantung Sarawak tidak berkaitan dengan Institut Jantung Negara (IJN) dan sejak 2016, nama pusat itu telah ditukar kepada Pusat Jantung Sarawak dan dikendalikan sebagai entiti dari Hospital Umum Sarawak (HUS).

"Pada mulanya, perkhidmatan kardiologi itu bermula pada SGH pada tahun 2001 dan dalam 1 Jan 2011, perkhidmatan itu dipindahkan ke Pusat Perubatan Antarabangsa Sarawak (SIMC) Samarahan dan dikenali sebagai SGH Pusat Jantung sebelum ditukar kepada Pusat Jantung Sarawak pada 2016."

Untuk meningkatkan perkhidmatan pusat itu, Dr Annuar berkata kerajaan juga telah menubuhkan 'Anjung Kasih' di tengah-tengah di bawah pengurusan Yayasan Jantung Sarawak. Ia mempunyai 14 katil. "

'Anjung Kasih' akan menyediakan perkhidmatan penginapan kepada pesakit yang tinggal jauh dari pusat jantung, dan tiada caj atau deposit diperlukan.

Terdapat dua jenis pembedahan jantung dijalankan di Pusat Jantung Sarawak, iaitu pembedahan terbuka dan angioplasti. Setakat ini, pusat itu telah menjalankan 658 pembedahan terbuka dan 1,128 kes angioplasti.

"Pendekatan rawatan melalui pembedahan angioplasti adalah kaedah yang terbaik pada masa ini, yang juga diamalkan di Samarahan Pusat Jantung kerana ia menjimatkan masa, mengurangkan risiko komplikasi bius dan jangkitan selepas pembedahan serta mengurangkan masa dalam wad," Dr Annuar berkata.

No comments:

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY