'/>

KUALA LUMPUR, 4 Jun – Kerajaan tidak akan berkompromi dengan kelompok-kelompok tertentu yang bertindak semata-mata atas perhitungan untuk kepentingan kumpulan mereka sahaja tanpa sedar kesannya ke atas kesejahteraan negara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kerajaan ingin mengingatkan kepada semua pihak yang tanpa rasa bertanggungjawab memainkan isu perkauman dan keagamaan sama ada secara terang atau halus, bahawa mereka sebenarnya bermain dengan permainan yang amat berbahaya.
“Mereka sedang memperjudikan untung nasib masa depan anak cucu kita, dan akhirnya nanti, yang kalah jadi abu dan yang menang jadi arang,” katanya dalam ucapannya pada majlis menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan penganugerahan darjah dan pingat kebesaran sempena hari keputeraan baginda di Istana Negara di sini, hari ini.

Perdana Menteri berkata jika itu yang didambakan, “maka Malaysia yang akan diwariskan kepada generasi mendatang adalah Malaysia yang gagal dan berpecah belah.”
“Tidakkah seharusnya kita belajar daripada apa yang berlaku di tempat-tempat lain seperti di kawasan Balkan, benua Eropah dan janganlah pula tidak beriktibar dengan satu tragedi hitam yang telah mencemari lipatan sejarah negara tercinta ini,” katanya.

Perdana Menteri turut mengingatkan supaya jangan ada yang cuba menangguk di air keruh.
Katanya setelah kerajaan bersusah payah membina dan memelihara hubungan ampuh selama puluhan tahun, pastinya kerajaan tidak akan berkompromi sebaliknya menolak sebarang usaha kelompok tertentu yang bertindak untuk kepentingan kumpulan mereka sahaja sehingga tidak sedar akan natijah buruknya kepada kumpulan yang ramai yakni rakyat Malaysia dan kesejahteraan negara.
“Suka atau tidak suka, sebelum yang tersambung bergenting putus, sebelum yang terkemas pecah berserak, kerajaan pasti terus berwaspada dan tanpa berlengah mengambil langkah-langkah pembetulan yang wajar.
“Apa yang pasti, usaha murni sedemikian menuntut keberanian moral dan politik daripada semua pihak atas nama Malaysia,” kata Najib.
Beliau berkata malah kerajaan dalam membuat sebarang dasar, sentiasa
memperkirakan faktor perbezaan yang wujud sebagai satu perhitungan penting.
“Sebetulnya, dengan sekadar menutup sebelah mata sambil mengharapkan perpaduan terus mekar subur tanpa peranan proaktif oleh pihak kerajaan beserta pemimpin masyarakat daripada semua kaum, akan hanya menjanjikan sebuah tragedi,” tegasnya.
Najib berkata satu usaha utama kerajaan adalah untuk terus memacu kemajuan, mengelakkan berlakunya pertembungan budaya, meningkatkan persefahaman, selanjutnya meraikan perbezaan yang wujud di kalangan rakyat dengan berkongsi apa yang dimiliki.
“Hakikatnya, perpaduan nasional adalah prasyarat yang tiada galang ganti sementelahan survival nasional berpasak kepada perpaduan,” katanya.
Beliau juga berkata perkongsian hidup pelbagai kaum di negara ini tidak terbentuk secara semula jadi, malah dibentuk oleh rencamnya persekitaran, peristiwa dan episod-episod sejarah, dan kemajmukan Malaysia adalah satu realiti.
“Soalnya hanyalah, sama ada kita memilih untuk menjadikannya satu pemangkin ke arah kemakmuran dan masa depan yang lebih baik untuk diri dan anak cucu kita, atau, satu sumber polarisasi yang tidak berkesudahan, semuanya bergantung kepada keputusan yang kita perbuat dan sikap yang kita ambil,” katanya.
sumber;umno online

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan bersama pihak perundangan lain sentiasa mengambil tindakan terhadap pengendali tulisan dalam Internet yang menghina raja, agama dan budaya.
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, 14 kes telah dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara dengan lima kes sudah berhasil dengan pelbagai keputusan mahkamah, “namun ini tidak banyak dilaporkan media.”

“Berita yang hina raja, Yang di-Pertuan Agong, agama dan budaya adalah tergolong kepada tindakan yang seharusnya kami ambil bersekali dengan polis dan juga pihak yang bertauliah menjalankan tugas di bawah akta atau undang-undang masing-masing,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Bernama TV di Wisma Bernama di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Jaringan Melayu Malaysia kelmarin mengenai sikap berdiam diri Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) terhadap pengendali The Malaysian Insider meskipun laporan telah dibuat terhadap portal berita itu kerana didakwa secara jelas dan sengaja mencetus provokasi perkauman, penghinaan terhadap Raja-raja Melayu dan fitnah terhadap pemimpin negara.

Rais berkata beliau telah meminta Peguam Negara memberi beberapa lunas untuk menentukan agar pihak-pihak ini dikenakan proses pendakwaan dengan mengambil kira kepentingan negara dan rakyat.
“Jadi secara kategori perbuatan menghina Yang di-Pertuan Agong atau menghina Raja-raja yang lain termasuk kerja menghasut berhubung dengan agama, sedang dalam proses penilaian Jabatan Peguam Negara,” katanya.

Rais berkata, ini kerana banyak kes seperti itu diketepikan sahaja di peringkat awal.
“Dan saya sendiri rasakan sudah sampai masanya bahawa lunas undang-undang hasutan, undang-undang mencerca dan memberi berita palsu dan undang-undang yang memberi kesan negatif dari segi undang-undang kerajaan kita, perlu diambil tindakan,” katanya.
Rais berkata beliau telah memaklumkan perkara itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam mesyuarat kabinet kelmarin.
“Tinggal lagi perkara-perkara berhubung mensia-siakan nama baik Yang di-Pertuan Agong itu kami ambil tindakan serius…hasilnya kami akan lapor pada ketika yang munasabah.
“Apa yang kami ambil tindakan sebagai lunas undang-undang tidak semestinya diumumkan peringkat demi peringkat,” kata Rais.

Terdahulu ketibaan Rais yang diiringi Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf di Wisma Bernama, disambut Pengerusi Bernama Datuk Abdul Rahman Sulaiman, Pengurus Besar Bernama Datuk Hasnul Hassan, Ketua Pengarang Datuk Yong Soo Heong serta pegawai kanan lain.
Beliau turut diberi taklimat oleh Hasnul sebelum melawat operasi Bernama TV di tingkat tiga bangunan itu.
— Bernama
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY