'/>

BINTANGOR: Usaha meningkatkan taraf hidup rakyat di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Semop dipergiat terutama menyentuh mengenai aspek pendidikan dan pembangunan ekonomi wanita.

Menurut isteri Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri dan ADUN Semop Norasyikin Ibrahim, kedua-dua aspek berkenaan sangat penting selain menjadi keutamaan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) itu (Abdullah Saidol) sejak penggal pertama lagi.

Menurutnya, usaha itu bukan sahaja meningkatkan penyertaan rakyat dalam aspek pembangunan tetapi turut membantu melonjakkan taraf ekonomi dan sosial mereka menerusi pendidikan.

“Sejak mula menjadi wakil rakyat lagi, ADUN Semop (Abdullah) amat menitikberatkan keutamaan aspek pendidikan dan pembangunan ekonomi wanita. Malah, usaha itu tidak akan terhenti sebaliknya terus dipergiatkan lagi.

“Pendidikan anak bangsa juga terus menjadi fokus bagi memastikan lebih ramai pelajar di kawasan beliau berpeluang melanjutkan pelajaran ke universiti.

“Beliau percaya dengan adanya ilmu, ia dapat menjamin pekerjaan yang baik, kehidupan lebih selesa dan keluar daripada belenggu kemiskinan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Jalinan Kasih Aidilfitri 2016 anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) ADUN Semop dengan kerjasama Skuad Sayang Semop di Pejabat Daerah Lama di sini, semalam.

Tahniah Pandelela Rinong_Official dan pasangan -  Pingat Perak untuk Malaysia.
China 354.00
Malaysia  344.34
Canada 336.18

Kota Tinggi :Nenek dipenggal cucu.
Seorang nenek ditemui maut dengan kepalanya dipenggal dan digantung di hadapan pintu masuk rumahnya di Felda Penggeli Timur, Kota Tinggi, Johor, kira-kira pukul 6.30 petang tadi.

Ketua Polis daerah Kota Tinggi, Supritenden Rahmat Othman berkata, mangsa, Maimon Abdul Samad,76, dibunuh cucunya sendiri yang berusia 19 tahun, dipercayai kerana gangguan mental.

Mangsa turut dikerat kedua-dua belah kaki di bahagian paha, bagaimanapun tidak putus dan badan mayat disembunyikan di bawah sinki dapur.

Manakala kedua-dua tangan dipotong dan hanya tangan kiri tidak putus.

Polis menemui sebilah pisau sepanjang empat hingga tujuh inci di dalam pasu bunga di luar rumah dipercayai senjata diguna suspek untuk membunuh.

Suspek cuba melarikan diri ke kawasan ladang kelapa sawit, bagaimanapun berjaya ditahan polis dengan bantuan penduduk kampung pada pukul 8.30 malam tadi.

Mayat mangsa ditemui bapa suspek yang baru pulang dari kerja dan suspek dipercayai tidak mengambil ubat, menyebabkan penyakit mentalnya menyerang.

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
Sumber:1News

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY