'/>

LUNDU: Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg memberi jaminan bahawa kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan isu tanah adat (NCR) dengan seberapa segera yang mungkin.

Bercakap semasa acara awam yang diadakan di Kampung Sampadi di sini hari ini, beliau mengulas bahawa NCR adalah hak rakyat dan tidak ada cara bahawa kerajaan akan mengabaikan isu itu.

Antara langkah-langkah yang kerajaan akan mengambil adalah untuk menjalankan kajian (dan kajian semula di kawasan-kawasan tertentu) dan mengeluarkan hak milik tanah kepada orang asli tidak lama lagi.

"Jika tanah itu terbukti milik mereka (orang asli), ia perlu menjadi milik mereka. Kita mahu semua rakyat Sarawak dapat mencari rezeki di negeri mereka sendiri, "katanya.

Selain itu, Abang Johari turut mengulas bahawa apabila hak milik tanah telah dikeluarkan, beliau berharap bahawa orang asli tidak akan menjual tanah itu kerana ia akan menjadi satu pembaziran.

Ini kerana tanah itu adalah milik orang asli yang merupakan warganegara berstatus Bumiputra dan mereka harus menggunakan sepenuhnya ia, katanya.

LUNDU- Timbalan Perdana Menteri Malaysia , Datuk Patinggi Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg telah menghadiri Majlis Mesra Bersama RELA di Dewan Masyarakat Lundu, Lundu.

Seramai 6,000 anggota RELA hadir dalam program hari ini.

3 DAP ADUN dan seorang Ahli Parlimen telah keluar DAP berkata bahawa parti itu tidak lagi sebuah parti yang berprinsip seperti sebelum ini dan mereka telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan.

Mereka adalah Parlimen Kota Melaka Sim Tong Him, Duyong ADUN Goh Leong San, Bachang ADUN Lim Jak Wong dan Kesidang ADUN Chin Choong Seong.

Mereka juga berkata, mereka memohon maaf kepada orang Cina untuk mengelirukan mereka mengundi PAS dalam PRU13.

Dengan mereka berhenti, DAP mempunyai sifar MP dan 3 ADUN di Melaka kiri.

-WOW-

Sambutan Hari Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) Ke-45 Peringkat Kebangsaan

di Padang Merdeka, Kota Kinabalu, Sabah

LUNDU - Proses Pengundian awal Bermula hari ini .Setakat jam 8:30 pagi, 30 peratus anggota polis yang layak mengundi  telah melaksanakan tugas mengundi awal di Dewan Masyarakat Sg.Lundu - DSP Wong Chee Keong ,Ketua Polis Daerah Lundu.
Foto by klxpress Sarawak

Anggota Polis Berbaris menunggu giliran untuk membuang undi.

FT: United 2 Watford 0. Reds merangkul satu lagi kemenangan dan bergerak sehingga kelima - dua mata di tempat kedua - selepas jaringan Juan Mata dan Anthony Martial.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY