'/>

SEMATAN -  Hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) N03 Tanjong Datu semakin dekat dan kempen Barisan Nasional (BN) semakin diperhebatkan khususnya dalam menarik lebih ramai pengundi untuk turun mengundi pada 18 Februari nanti.

Dalam PRK N03 Tanjong Datu, BN Sarawak menggunakan pendekatan bersemuka dan penggunaan media sosial dalam mendekati pengundi selain mengetengahkan anak calon BN, Azizul Adenan dan Azizah Adenan selain jentera BN Sarawak untuk berkempen dan menggesa orang ramai turun mengundi.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini secara rasmi mengesahkan seorang lelaki Korea Utara yang meninggal dunia di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 pada Isnin adalah Kim Jong-nam, estranged tua setengah saudara kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

Ahmad Zahid, yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, Jong-nam adalah orang yang sama yang membawa pasport yang mengandungi nama Kim Chol itu.

identiti telah disahkan berdasarkan pasport yang, katanya, adalah sahih.

Beliau berkata, Jong-nam membawa dua identiti yang berbeza dalam apa yang boleh menjadi pasport menyamar, dan dokumen itu sahih.

"Identiti beliau telah disahkan dari pasport yang kita berbanding dengan dokumen yang dikeluarkan oleh Kedutaan Korea Utara dan dengan pengenalan yang dikeluarkan oleh kedutaan," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan dialog meja bulat dengan pemimpin industri kepada pekerja asing di sini.

Ditanya sama ada polis telah mengenal pasti Korea Utara oleh DNAnya, Ahmad Zahid berkata, pihak berkuasa hospital dan polis akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai itu kerana ia merupakan perkara operasi.

Beliau berkata kerajaan akan memudahkan apa-apa permintaan oleh Korea Utara untuk menuntut mayat, mengikut prosedur operasi standard.

Mayat akan dibebaskan ke kedutaan seterusnya keluarga terdekat atau selepas semua polis dan prosedur perubatan telah siap, katanya.

"Setakat ini, (terdapat) tiada permintaan rasmi tetapi mereka (keluarga) mungkin disalurkan permintaan mereka kepada kedutaan Korea Utara," katanya.

Bernama

KUCHING: Kerajaan negeri mahu meningkatkan lagi dasar tadbir urus hutan dengan meningkatkan prosedur mengeluarkan lesen pembalakan jangka pendek melalui proses tender.

Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata, ini bagi memastikan bahawa pengeluaran lesen pembalakan jangka pendek dibuat secara telus.

"Lesen pembalakan jangka pendek hanya dikeluarkan untuk hutan tanah negeri yang telah diluluskan untuk pembangunan dan Kawasan Tanah Adat (NCL) Pembangunan dan Communal Rizab Anak Negeri yang hendaklah menjalani pembangunan. Lesen-lesen ini hendaklah dikeluarkan melalui tender terbuka, "katanya dalam sidang media di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di sini hari ini.

Dalam pelaksanaan proses tender, Abang Johari berkata, Jabatan Hutan akan menyediakan dokumen-dokumen tender yang akan termasuk, antara lain: status tanah, tempat, tanah yang ada, anggaran berdiri kayu dan kemudahan.

"Jabatan Hutan hendaklah juga membuat satu anggaran berdiri kayu itu hendaklah dinilai berdasarkan saiz tanah dan kualiti tempat duduk penonton yang sedia ada untuk menentukan harga rizab bagi tender tertentu.

"Tender akan diiklankan dalam akhbar-akhbar tempatan dan laman web Jabatan Hutan dan Jabatan Perhutanan adalah untuk memastikan bahawa tarikh tutup tender hendaklah sekurang-kurangnya 30 hari selepas tarikh penerbitan."

Abang Johari berkata, proses tender yang berkuatkuasa serta merta untuk tanah kerajaan yang diluluskan untuk pembangunan dan tidak tertakluk kepada mana-mana Hak Adat (NCR) tuntutan.

Sementara itu, beliau berkata, Jabatan Hutan hendaklah memperincikan mekanisme untuk tujuan penganugerahan lesen pembalakan bagi kawasan hutan di atas tanah yang tertakluk kepada NCR, dengan mengambil kira kepentingan masyarakat yang terlibat.

Menurut Abang Johari, pembida yang berjaya masih tertakluk kepada bayaran royalti, premium, menilai dan caj lain berdasarkan jumlah kayu diekstrak dan kadar semasa.

Beliau berkata lesen pembalakan jangka pendek yang dikeluarkan kepada hutan tanah kerajaan yang akan tamat tahun ini tidak akan diperbaharui melainkan jika tanah itu telah diluluskan untuk pembangunan, sambil menambah bahawa penganugerahan lesen pembalakan bagi kawasan itu akan melalui tender.

PRK N3 Tanjong Datu membuktikan komponen Barisan Nasional Sarawak tetap berkerjasama dalam tanggungjawab memperjuangankan kehidupan rakyat. SUPP dalam tanggungjawab mereka tampil mendekati masyarakat setempat dalam memberi bantuan demi kemenangan cemerlang calon BN Datuk Amar Jamilah Anu. Ketua Setiausaha Politik kepada YAB KM, Abdullah Haji Saidol mengambil kesempatan memberi penghargaan dan semangat kepada Setiausaha Politik kepada KM Ung Woo Teng dan pasukannya di pekan Lundu.

KUALA LUMPUR: Wanita yang ditahan dan dipercayai terbabit dalam kes kematian abang pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-Nam awal pagi tadi, disahkan warga Indonesia.

Suspek berusia 25 tahun itu dikenali sebagai Siti Aishah berdasarkan dokumen perjalanannya. Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, yang mengesahkan perkara itu berkata, penahanan wanita berkenaan kira-kira jam 2 pagi tadi dibuat hasil pengecaman rakaman litar tertutup (CCTV) di klia2.

“Ketika ditahan, suspek berseorangan. Siasatan masih berjalan dan tindakan diambil mengikut lunas undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyebut lokasi suspek ditahan.
BH Online

Alor Setar :Penolong Jurutera Kanan Didakwa Rasuah dan Salah Guna Kuasa
Info: https://t.co/vpy0Wi4o8Y

KUCHING: Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri Abdullah Saidol telah menegur pengguna Internet yang tidak bertanggungjawab untuk menyiarkan kenyataan palsu dan fitnah terhadap Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.

Beliau amat marah dengan posting di Facebook yang mendakwa Abang Johari telah melarang pemimpin dari Semenanjung Malaysia, media dan juga rakyat Malaysia yang lain daripada memanggil Sarawak negeri bagi mewujudkan kekeliruan di kalangan rakyat, yang katanya adalah palsu, sambil menambah bahawa Ketua Menteri tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan sama ada dalam bentuk bertulis atau lisan.

"Ini adalah satu lagi usaha berterusan 'pelacur politik' hina yang misinya utamanya adalah untuk menguji kepimpinan kerajaan negeri terhadap kerajaan persekutuan," kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Abdullah, yang juga ADUN Semop, menekankan bahawa kerajaan negeri sentiasa serius dan tegas semasa perbincangan dengan rakan sejawatannya dari persekutuan dan tidak sekali akan menyatakan pemimpin mengambil pendekatan yang kasar atau kurang ajar.

"Dalam masyarakat kita, kita mempunyai kesopanan dan berhemah dan ini pemfitnah politik hanya mahu melihat kita berpecah-belah dan mempunyai sakit-perasaan supaya mereka boleh mencapai cetek mereka dan misi politik rapuh."

Menunjukkan bahawa budaya ini untuk mencipta pembohongan dan penyelewengan dalam politik akan menjadi lebih biasa, dia itu menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati dan matang yang berfikiran.

"Kita mempunyai undang-undang yang perlu digunakan dengan tegas untuk memastikan bahawa mereka yang ingin melihat perpecahan dan huru-hara akan berdepan tindakan serius.

"Mereka boleh dianggap sebagai pengkhianat kepada hak kita dan keinginan untuk hidup dengan aman dan kemakmuran dalam masyarakat. Jadi, dalam apa jua keadaan, kita mesti bersatu walaupun perbezaan kita dalam pendapat. "

Dalam post Facebook yang tersebar semalam, Abang Johari telah dikatakan telah melahirkan rasa kecewa bahawa Perjanjian Malaysia 1963 tidak pernah diajar di sekolah.

Ia juga kononnya memetik ketua menteri itu sebagai berkata bahawa "Sarawak bukan negeri di Malaysia tetapi negara rakan kongsi di Amerika Kerajaan Malaysia."

Kenyataan Media

1.  Kabinet hari ini bersetuju menubuhkan sebuah Task Force untuk menjalankan siasatan awal berkenaan kerugian urus niaga mata wang asing oleh Bank Negara Malaysia pada sekitar tahun 1990-an.

2. Task Force ini akan dianggotai oleh pelbagai agensi Kerajaan  termasuk individu-individu yang dihormati dan berpengalaman dalam bidang-bidang tertentu.

3. Penubuhan Task Force ini merupakan langkah permulaan untuk mendapatkan semua fakta-fakta yang berkaitan - menganalisis semua Hansard rasmi mesyuarat-mesyuarat Parlimen pada masa itu, minit-minit Mesyuarat Kabinet yang terdahulu, laporan  Ketua Audit Negara, Bank Negara Malaysia dan laporan-laporan lain daripada agensi-agensi yang berkenaan.

4.  Ia juga bertujuan untuk mengetahui apa sebenar yang telah berlaku, jumlah kerugian sebenar dan sama ada terdapat salah laku tatacara pentadbiran kewangan serta adanya tindakan pihak tertentu untuk menutup apa yang sebenar berlaku dari pengetahuan rakyat Malaysia selama ini.

5. Task Force ini akan  mengemukakan syor dan cadangan untuk dipertimbangkan oleh Kabinet dalam tempoh terdekat dan tindakan selanjutnya termasuklah penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) jika perlu berdasarkan hasil siasatan itu nanti.

6. Tindakan Kerajaan ini membuktikan komitmen dan ketelusan Kerajaan untuk memastikan urusan Bank Negara pada ketika itu dijalankan mengikut urus tadbir yang ditetapkan. Kerajaan akan sentiasa terbuka dan transparen dalam siasatan ini memandangkan ianya melibatkan Bank Negara Malaysia dan dikatakan skandal kewangan terbesar.

Pejabat Perdana Menteri
15 Februari 2017

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY