'/>

Selamat Petang. Bintangor Bandar Limau .Selamat Berhujung minggu buat semua....

**** Berita baik kepada semua yg ingin mengambil lesen Motosikal Kelas B2....

JPJ Sarikei Akan mengadakan satu program "Satu Komuniti, Satu JPJ : Program Melesenkan Lesen Memandu Motosikal Kelas B2" ...

Butiran, syarat-syarat ada pada gambar...

Untuk sebarang pertanyaan lanjut blh hubungi pihak JPJ Sarikei pada nombor yang tertera pada gambar... 

#Sodiakroks
#JAPENSarawak
#JlnTokTok

Sumber: Pmr SARIKEI SARAWAK

KOTA SAMARAHAN: Melaksanakan atau risiko digantikan! Ini adalah amaran daripada Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg kepada semua negeri Barisan Nasional (BN) ADUN tidak gagal rakyat kerana kerajaan negeri telah memperuntukkan dana Rural Transformation Projek (RTP) bernilai RM5 juta kepada setiap kawasan Dewan Undangan Negeri.

Sudah hari-hari apabila kerajaan negeri terpaksa menunggu peruntukan daripada Putrajaya untuk membangunkan Sarawak, terutamanya kawasan luar bandar, katanya.

"The RTP telah dilaksanakan oleh Tok Nan (bekas Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem) untuk membangunkan negara kita. Kami tidak menunggu Putrajaya lagi.

"RM5 juta diperuntukkan kepada setiap YB untuk melaksanakan projek-projek di kampung-kampung. Jika projek-projek yang masih tidak dilakukan, YB akan diganti. Kami telah memberikan anda wang, ia adalah salah anda jika projek tersebut tidak dilakukan. Jika anda tidak kreatif, kami mengubah anda.

"RM5 juta setiap tahun bersamaan dengan RM25 juta dalam tempoh lima tahun. Jadi melaksanakan dan membina jalan raya untuk rakyat kita. Anda (YB) mesti mempunyai fikiran yang jelas, memberi tumpuan untuk berkhidmat kepada rakyat. Jika anda mahu menjadi seorang ahli perniagaan, berhenti politik.

"Anda tidak boleh mempunyai dua (terletak hak) faedah. Saya telah berada dalam politik selama 35 tahun dan YB sejak 1981 kerana saya ikhlas. Apabila anda berada dalam politik, matlamat anda adalah untuk membantu rakyat, "katanya pada majlis Transformasi Negara 2050 dialog (TN50) di DeTAR Putra Dewan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) di sini semalam.

Dengan dia pada dialog itu bagi mendengar aspirasi rakyat Sarawak ialah Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Bercakap pada sidang akhbar selepas itu, Abang Johari berkata kerajaan negeri BN akan mengekalkan atau menamakan calon-calon berdasarkan prestasi mereka.

Beliau berkata jika penyandang dihantar, tidak akan ada sebab bagi rakyat atas alasan untuk tidak bahagia.

"Pada masa ini, YB kita Boleh Tahan (lakukan dengan baik). Tetapi jika mereka tidak melaksanakan, kita akan mempunyai untuk menukar calon. "

Pada TN50 dialog itu, Abang Johari berkata rakyat Sarawak berkumpul untuk mengenal pasti kekuatan Sarawak untuk menyumbang idea untuk memajukan lagi negara ini.

Foto by Friend of klxpress

Jangan Serah Kuasa Pemerintahan Kepada Penghasut

1. Rakyat negara ini dingatkan jangan sama sekali menyerahkan kuasa kepada parti pembangkang yang kini tugas harian mereka hanya menghasut bagi mencetuskan kebencian rakyat kepada kerajaan.

2. Rasukan dan hasutan pembangkang itu bukan sahaja dikhuatiri boleh mencetuskan perkelahian antara kaum tetapi menggelapkan masa depan generasi akan datang.

3. Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Othman Aziz berkata, rakyat perlu memilih wakil rakyat yang benar-benar boleh membantu rakyat dan bukan memilih pemimpin berdasarkan emosi akibat termakan hasutan pembangkang.

4. Menukar sesebuah kerajaan bukanlah semudah 'tukar pakaian' kerana pertukaran pemerintah akan menimbulkan pelbagai kesulitan bagi negara yang dihuni oleh berbagai bangsa.

Sumber :klxpress Sarawak

*Teresa Kok Biadap mengangu Majlis Perkahwinan! Kurang Ajar*

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dari DAP hari ini bersikap biadap dan kurang ajar apabila beliau dan sekumpulan Cina DAP termasuk media pembangkang telah merempuh majlis perkahwinan yang diadakan di Dewan Komuniti dan Masyarakat Taman Desa.

Tujuan Teresa Kok dan kumpulan Cina DAP beliau merempuh majlis perkahwinan yang diadakan di dewan tersebut adalah untuk membantah projek Rumah Wilayah Persekutuan (RumaWIP) yang akan dibangunkan oleh Kementerian Wilayah Persekutuan.

Tindakan tidak bertanggungjawab, biadap dan kurang ajar Teresa Kok ini telah menyebabkan tuan rumah majlis perkahwinan tersebut malu dan sedih apabila sebilangan tetamu yang dijemput turut diganggu oleh penyokong - penyokong Teresa Kok sehingga menganggu kelancaran majlis perkahwinan yang diadakan.

Konklusinya, Cina DAP seperti Teresa Kok ini memang biadap dan kurang ajar. Teresa Kok tidak sensitif dan peka langsung dengan adab orang Melayu dalam majlis perkahwinan dan rempuh ikut suka hati beliau saja. Orang dari parti macam ini kita nak bagi jadi kerajaan?

*#KLChronicle*

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY