'/>

SIBU: Seorang akauntan melecur tahap kedua kepada 18 peratus tubuhnya selepas disimbah cecair dipercayai asid hari ini.

Wong Ching Yong, 58, yang juga SUPP Dudong Branch Timbalan Pengerusi, dikejarkan ke sebuah hospital swasta di Sibu sebelum dihantar dengan helikopter ke Hospital Umum Sarawak di Kuching untuk rawatan lanjut.

Dia mengalami luka terbakar darjah kedua pada muka, dada dan lengan kirinya.

Serangan itu berlaku di Lorong Tuanku Osman 4 di hadapan kedai buku.

Wong yang berkaitan serangan itu kepada media, mengatakan bahawa dia hendak masuk ke dalam keretanya pada 12.15 tengah hari, dia mendengar seseorang memanggilnya "Mr Wong".

Ketika dia berpaling untuk berdepan dengan orang itu, yang merupakan seorang penunggang motosikal, kedua disimbah cecair kepadanya yang menyebabkan perasaan terbakar.

Wong berkata dia terus bergegas ke tandas kedai buku untuk mencuci sebanyak cecair yang mungkin sebelum dia dikejarkan ke hospital.

Sebagai akauntan yang berpengalaman, Wong telah sangat aktif dalam mengendalikan kes-kes insolvensi di Sarawak.

"Saya tidak tahu siapa yang akan telah melakukan sesuatu seperti ini kepada saya. Saya tidak pernah melakukan apa-apa untuk menyebabkan kemudaratan kepada orang lain. Walaupun saya sedang mengendalikan kes-kes insolvensi, ia adalah untuk membantu orang lain untuk menyelesaikan masalah mereka di mana bagi kebanyakan kes saya, saya menetap di luar mahkamah, "katanya.

Wong berkata beliau tidak ingat sesiapa sahaja yang akan mahu akan menyebabkannya mengalami kecederaan itu.

"Pagi semalam, saya pergi untuk membuat laporan polis dengan kes insolvensi yang saya pengendalian," kata Wong tetapi tidak mahu membuat apa-apa kaitan antara serangan dan kes polis yang dibuatnya pada Rabu.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa serangan itu boleh menjadi kerana penglibatan politiknya atau profesion sebagai seorang akauntan yang menjalankan kes-kes insolvensi.

"Apapun, saya percaya bahawa politik atau profesional, keganasan tidak boleh digunakan sebagai satu cara untuk menyelesaikan isu-isu atau masalah. Saya mengecam keganasan, "kata Wong yang telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada tiga SUPP potensi calon Lanang pada pilihan raya umum ke-14 akan datang.

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini, menjatuhkan hukuman mati ke atas sembilan warga Filipina yang terbabit dalam pencerobohan bersenjata di Lahad Datu 2013, kerana melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong. Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh membuat keputusan itu sebulat suara, selepas membenarkan rayuan pihak pendakwaan supaya hukuman lebih berat dijatuhkan terhadap semua responden. Mereka adalah Atik Hussin Abu Bakar, 46; Basad H Manuel, 42; Ismail Yasin, 77; Virgilio Nemar Patulada, 57; Salib Akhmad Emali, 64; Al Wazir Osman, 62; Tani Lahad Dahi, 64; Julham Rashid, 70, dan Datu Amirbahar Hushin Kiram, 54.

Semua responden sebelum ini dihukum penjara seumur hayat oleh Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada 25 Julai tahun lalu, selepas didapati bersalah melakukan kesalahan mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan. Mohd Zawawi dalam penghakimannya berkata, serangan musuh dari luar negara yang tidak pernah berlaku sebelum ini dirancang secara terperinci. Katanya, ia menyebabkan sembilan anggota pasukan keselamatan terkorban dan ramai yang lain tercedera manakala penduduk terpaksa meninggalkan rumah masing-masing.

"Ia (pencerobohan) ini kejam kerana membabitkan nyawa, harta benda dan kesan trauma yang dialami. Sehubungan itu, hanya hukuman mati yang wajar dikenakan ke atas semua responden," katanya. Semua responden diwakili peguam Datuk N Sivananthan manakala barisan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Awang Armadajaya Awang Mahmud.

Sekadar hiasan

MIRI: pembebasan tiga lelaki didakwa bersubahat dalam pembunuhan aktivis sosial Bill Kayong telah menimbulkan ribut bantahan dan panggilan oleh peguam jenayah kepada kerajaan untuk membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilaporkan oleh FMT sebagai berkata kerajaan akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut apabila ditanya oleh portal berita semalam.

"Pihak pendakwaan akan memfailkan rayuan terhadap pembebasan berkata," Apandi yang juga pendakwa raya, memberitahu FMT melalui WhatsApp.

pihak pendakwaan mempunyai 14 hari untuk memfailkan notis rayuan.

Banyak kemarahan itu ditujukan kepada pihak pendakwaan bagi apa yang banyak dilihat sebagai kelemahan pengendalian kes yang mengakibatkan pembebasan tiga lelaki, Datuk Stephen Lee Chee Kiang, Lie Chang Loon dan Chin Wui Ching. Hanya Mohamad Fitri Fauzi, lelaki itu dituduh melepaskan tembakan, mempunyai untuk membela diri dan menjawab pertuduhan.

FMT juga melaporkan bahawa pengarah pendakwaan Sarawak Kamal Bahrain Omar adalah menyediakan laporan untuk Peguam Negara keterangan yang dikemukakan di mahkamah yang menyebabkan hakim perbicaraan, Ravinthran N Paramaguru, memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah gagal mengemukakan bukti yang mengaitkan ketiga-tiga mereka untuk pembunuhan itu.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan perkhidmatan televisyen terestial digital (DTT) myFreeview yang boleh dinikmati secara percuma oleh rakyat. Industri penyiaran negara kini bertukar daripada analog ke sistem digital dalam usaha kerajaan menyediakan khidmat penyiaran televisyen dan radio terbaik untuk rakyat.

Perdana Menteri juga mengumumkan 4.2 juta dekoder percuma untuk diagihkan kepada mereka yang layak termasuk golongan penerima BR1M.

Usaha kerajaan menjadikan negara sebagai hab e-dagang ren­tas sempadan dan pertumbuhan pesat industri runcit dalam talian berjaya meletakkan Ma­laysia sebaris dengan negara membangun lain dalam Indeks Pembangunan Runcit Global 2017.

Zon Perdagangan Bebas Digital pertama dunia dengan kerjasama syarikat Alibaba yang dilancarkan Datuk Seri Najib Tun Razak bakal menjadikan Malaysia sebagai hab e-dagang rentas sempadan.

Majlis Berbuka Puasa di Masjid Al-Alami, Bulatan MITC, Ayer Keroh, Melaka

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY