'/>
Semangat akar umbi PBB Sarawak semakin gamat menanti Pemilihan dalam Pergerakan Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) ke 13, yang bakal berlangsung pada 18-20 Oktober ini.

Satu perebutan hebat yang penuh demokrasi, akan berlaku dalam Konvensyen PPB 13, perebutan tersebut mempertemukan 4 calon iaitu Helmi Morsili, Haidel Heli, Ripin Lamat dan Abdul Aziz Adenan akan bertanding merebut satu jawatan Naib Ketua yang dipertandingkan bagi sayap Bumiputera.

Pertemuan ini bakal mempertemukan antara anak orang kebiasaan dengan anak orang ternama. Yang menarik pada PPM, calon Helmi Morsili merupakan Juruaudit dan Ketua Pemuda Maradong adalah calon orang kebiasaan yang biasa berjuang dari bawah ke atas dengan kemampuannya tersendiri.

Pembabitan beliau dalam politik bukan baru malah antara individu yang penuh bertangungjawap menyampai suara akar umbi dari bawah. Ini yang menariknya apabila kali ini beliau dipertemukan 3 calon yang mempunyai latar belakang keluarga ahli politik Sarawak yang ternama.

Pengalaman beliau dalam gerak gempur Gelombang Biru Sarawak pada PRU13 telah menampil jatidiri dalam selok belok politik dan penuh pengalaman disamping aktif turun padang tanpa mengira waktu.

Melihat kencenderungan beliau yang biasa bermain dengan ranjau berduri bawahan tentulah lebih faham sebelok-belok politik PR dan BN, kepada menyampai apa jua permasalahan dari bawah ke atas, demi memperkasakan keutuhan parti PBB.

Apatah Pilihanraya Negeri bakal menyusul dalam tempoh terdekat ini memerlukan barisan Pemuda yang boleh memantau siap siaga jentera disetiap ranting bawahan. Bergitu juga saudara Helmi ini yang sering turun padang dan arkab dengan ranting-ranting kecil di bawah PBB. 

Ini penting sebagai perlengkap. jika peranan dan kekuatan beliau digabungkan dengan gerak kerja Datuk Fadillah Yusof, yang mengetuai barisan Pergerakan Pemuda PBB dan turut dibantu oleh Gerald Rentap Jabu sebagai Timbalan Ketua, selepas kedua-dua mereka menang tanpa bertanding.

Ini bakal menjadi satu gabungan yang mantap untuk membawa Pemuda PBB sebagai benteng pertahanan Barisan Nasional yang kukuh secara keseluruhan.


Pada pandangan PPM, akar umbi harus memilih calon yang sentiasa berdampin dengan mereka dan mampu membawa suara akar umbi.

Namun bergitu ini cuma pandangan peribadi PPM, manakala suara pernentu adalah hak suara dari akar umbi PBB sendiri untuk memamfaatkan sebaik yang mungkin demi keutuhan PBB. Selamat bersidang.... PecahPalakMikir.

posted from Bloggeroid

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY