'/>

Netizen mula bersuara bila tarikh BR1M sebelum ini dikatakan akan dikeluarkan pada 18 Febuari...tapi lain pula jadinya...

Tetapi hanya Bayaran pertama melalui baucer bantuan Rakyat 1Malaysia(BR1M) 2017 akan mula diagihkan kepada mereka yang telah memohon dan layak menerimanya pada 18 Febuari 2017, sementara bayaran melalui akaun akan bermula pada 22 Februari 2017.

Bayangkan masalah yang bakal dihadapi oleh penduduk yang tinggal di kawasan pendalaman terutamanya dari Sabah dan Sarawak.Mereka yang terpaksa bertolak sehari lebih awal ke Pasar atau Bandar...Sudah tentu pelbagai masalah akan mereka hadapi...

Sepatutnya maklumat  sebegini diberitahu lebih awal...Bukan sehari sebelum penyerahan BR1M...Kepada mereka pembuat keputusan....Fikirkanlah...

Hari ini adalah hari terakhir untuk berkempen bagi pilihan raya kecil DUN Tanjung Datu. Kepada semua pengundi, saya harap mereka tidak mengambil ringan pilihan raya ini dan akan keluar mengundi beramai-ramai esok. Berikanlah sokongan padu dan undilah calon Barisan Nasional Puan Sri Jamilah Anu. Saya yakin dia akan dapat meneruskan perjuangan Tok Nan untuk memajukan dan membawa lebih banyak perubahan kepada penduduk di Tanjung Datu.

Lundu:HIDUP PEMUDA PBB .. Program Armada Pemuda PBB Berambeh di Telok Malano yang melihat pemuda-pemuda PBB ini naik kapal, naik perahu, naik motosikal meredah lautan, sungai dan hutan untuk sampai ke Telok Melano semata-semata untuk mengingatkan para pengundi agar turun mengundi pada 18hb Febuari nanti..

LUNDU: State Reform Party Sarawak (STAR) Calon Johnny Bob Aput mendakwa bahawa dia telah "memenangi" Tanjong Datu pilihan raya kecil kerana dia telah berjaya secara tidak langsung membawa masuk RM1.3 bilion kepada kawasan itu.

"Jika saya tidak berdiri, kerajaan BN tidak akan telah mengumumkan bahawa jumlah yang besar bagi penduduk di sini. Jadi saya fikir saya telah memenangi pilihan raya kecil itu, "kata Johnny secara berseloroh.

Beliau menegaskan bahawa walaupun dia tidak membawa RM1.3 bilion kepada Tanjong Datu sendiri, beliau percaya kesediaannya untuk menawarkan diri menentang Calon BN
.
"Saya amat gembira untuk menawarkan diri sebagai calon kerana ia menafikan BN kemenangan percuma.

Johnny, dari Paon Gahat, berkata ini merupakan percubaan ketiga dalam pilihan raya. satu pertamanya adalah terhadap BN di Serian pada pilihan raya umum 2013 dan yang kedua adalah pilihan raya negeri tahun lepas apabila dia berdiri di Bukit Semuja, juga di daerah Serian.

Beliau mendedahkan bahawa STAR sebenarnya telah mengenal pasti calon bagi Tanjong Datu tetapi orang yang mengambil keputusan untuk tidak berdiri tiga hari sebelum hari penamaan calon.

"Sebagai pengerusi parti, saya perlu membawa parti itu dan mengambil keputusan untuk berdiri di sini," katanya.

Johnny mengunci tanduk dengan calon BN Datin Patinggi Datuk Amar Jamilah Anu dan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) Baru calon Rapelson Richard Hamid.
-BP

Sarawak laksana dasar perumahan baharu

Sarawak melaksanakan dasar perumahan baharu untuk memastikan rakyat berpendapatan sederhana dan rendah memiliki kediaman lebih selesa.

Menerusi SPEKTRA, rumah mampu milik yang disediakan berbeza dengan yang dibina Kerajaan Pusat kerana ia bertiang. "Rumah SPEKTRA yang dibina kerajaan negeri ini bertiang dengan ketinggian 2.5 meter kerana kebanyakan lokasi rumah mampu milik itu berada di kawasan tanah rendah.

Datuk Amar Abang Johari Abang Openg
Ketua Menteri Sarawak

Jentera wanita hebat berkempen..tanpa mengira penat-lelah, Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat negeri, Datuk Hajah Fatimah Abdullah bersama beberapa pemimpin wanita BN berkempen dari rumah ke rumah di Kampung Sileng Dayak, Kampung Seketi dan Kampung Sileng Melayu di Lundu.

Hari ini merupakan hari terakhir berkempen untuk Prk Tanjung Datu.Kumpulan wanita BN ini akan meningkatkan lagi aktiviti berkempen mereka dari pagi sehingga ke petang. Tempoh tamat berkempen pada malam ini.SYABAS WANITA BN/PBB...
Foto by Salfian nawawi.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY