'/>
AIDCNews – 11/04/12 – Ustaz Fathul Bari Mat Jahya berkata kenyataan Muryidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz yang mengeluarkan kenyatan berniaga (muamalat) dengan Yahudi dibenarkan dalam Islam, tidak konsisten dengan kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang pernah membangkitkan isu kerajaan Malaysia berurusan dengan APCO satu ketika dahulu.

“Dulu, isu APCO..kononnya kerajaan mengambil nasihat daripada APCO untuk mewujudkan gagasan satu Malaysia dan sebagainya.

“Isu APCO ini ambil nasihat daripada orang Yahudi. Kalau berasaskan kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, harus berurusan dengan orang Yahudi..selama mana tidak melanggar prinsip, maka isu APCO ada masalah ke tidak ?

“Tidak ada apa-apa masalah. Tapi pada ketika itu, orang-orang tertentu bangkitkan isu APCO seolah-olah kerajaan ini berurusan dengan orang Yahudi bersama-sama dengan Israel, sokong Israel habis-habisan..mengapa pada hari tiba-tiba mengeluarkan kenyataan seolah-olah tidak ada masalah kita (berurusniaga) dengan Yahudi. Ini tidak konsisten”, katanya.

Menurutnya, Islam membenarkan urusan perniagaan dengan orang-orang Yahudi selagi mana tidak melanggar prinsip akidah.

“Melainkan apa yang disebut oleh seorang tokoh politik (Anwar) menyatakan ‘apabila Israel memberikan aspirasi kepada rakyat Palestin, menghentikan serangan ke atas rakyat Palestin, maka kita akan memastikan keselamatan rakyat Israel’.

“Yang ini (kenyataan ini) sudah terlebih..Ini sudah terlebih.”, katanya


posted from Bloggeroid

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY