'/>

Julau:Menurut Ketua Balai Bomba Dan Penyelamat Bintangor ,Tuan Nicholas B. Belulin.Mangsa yang dikenali sebagai Ukat Anak Abon (L) Umur: 74 tahun dikhuatiri lemas/hilang di sungai.Mangsa dipercayai hilang sekitar jam 1100 hrs dan hanya dilapor ke Balai Polis Julau pada jam lebih kurang jam 1600 hrs. Pihak keluarga mangsa percaya mangsa terjatuh dalam sungai berdasarkan penemuan perahu yang hanyut dan tersangkut kira-kira 50 meter dari lokasi tempat letak perahu.

Pakaian serta barang peribadi mangsa dijumpai masih di dalam perahu. Selipar mangsa dijumpai di tepi sungai tempat menambat perahu. Mangsa berasal dari Rh Serit, Tanah Putih, Sarikei. Mangsa ke lokasi hilang adalah untuk menjenguk kebun berhampiran Rh Unsa, Jagoi, Pakan. Pihak Bomba bersama PDRM mengambil maklumat daripada keluarga mangsa. Pencarian turut dilakukan bersama bantuan penduduk rumah panjang menggunakan bot.Bomba dan pihak keluarga mangsa, operasi pencarian akan diteruskan pada keesokkan pagi memandangkan keadaan cuaca mulai gelap. Operasi ditangguhkan pada Jam 1832 hrs. Setakat ini mangsa belum dijumpai.

*Info dari Pusat Gerakan Operasi Bomba Negeri Sarawak.*

Mayat mangsa dibaham buaya di Kampung Melayu Dit, Debak, Betong, Sarawak, ditemui 10.45 pagi tadi.

Mangsa, Abang Muhammad Haikal Abang Suip, 13, ditemui pasukan mencari dan menyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat 1.5 kilometer dari lokasi kejadian.
Sumber:https://t.co/CyyuQi32Gs

Saya merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri Malaysia ke-4 dan calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad, sepertimana yang disiarkan dalam beberapa portal berita semalam.

Sebagai Menteri yang bertanggungjawab atas pengumpulan aspirasi belia untuk Transformasi Nasional 2050 (TN50), saya amat kesal dengan kenyataan Tun Dr Mahathir yang tidak tepat dan bersikap peribadi. Antara tuduhan utama Tun Dr Mahathir ialah TN50 merupakan tiruan Wawasan 2020, TN50 adalah pengakuan bahawa Wawasan 2020 tidak akan tercapai dan TN50 adalah usaha untuk mengalih tumpuan rakyat daripada Wawasan 2020.

Saya akan menjawab setiap tuduhan tersebut seperti di bawah:

1. TN50merupakantiruanWawasan2020
TN50 merupakan kesinambungan kepada perancangan jangka panjang yang sudah menjadi amalan dalam usaha membangunkan Malaysia. Antara perancangan jangka masa panjang utama yang telah memacu pembangunan negara adalah Dasar Ekonomi Baru (1971-90) dan juga Wawasan 2020 (1991-2020) yang telah menghasilkan, antara lain, Dasar Pembangunan Nasional dan Dasar Wawasan Negara.
Oleh kerana Wawasan 2020 akan tamat pada tahun 2020, kita perlu ada satu aspirasi negara baharu yang mengambil kira perkembangan terkini yang tidak wujud sewaktu Wawasan 2020 diperkenalkan. Apakah Tun Dr Mahathir berpandangan bahawa selepas tahun 2020, kita tidak perlu lagi apa-apa perancangan jangka masa panjang dan tidak perlu lagi aspirasi yang baharu untuk membawa Negara kita jauh ke hadapan? Saya rasa rakyat Malaysia ingin melihat kita meletakkan sasaran yang lebih tinggi untuk 30 tahun akan datang dan bukannya menjadi sebuah negara yang stagnant dan tidak lagi mengejar kemajuan.

TN50 juga terpaksa mangambil kira perkembangan yang baharu yang tidak wujud dahulu. Wawasan 2020 tidak dapat menyediakan Malaysia untuk berhadapan dengan gangguan teknologi seperti artificial intelligence, augmented reality, dan Internet of Things. Wawasan 2020 tidak menjangkakan Revolusi Industri ke-Empat yang bakal mengubah model pembangunan ekonomi dunia. Wawasan 2020 tidak mengambil kira perkembangan masa depan yang ketara seperti penuaan masyarakat (aging society), kadar urbanisasi yang pantas dan keperluan untuk menjana tenaga hijau. Ini antara sebab TN50 diperlukan - kerana perkara-perkara ini adalah pola baharu dan tidak terkandung dalam Wawasan 2020.

Antara perbezaan ketara TN50 dan Wawasan 2020 juga adalah pendekatan dan pelaksanaan. Dalam menyediakan TN50, kerajaan mengambil pendekatan bottom-up, menghormati suara rakyat. Puluhan ribu aspirasi dikumpul daripada jutaan rakyat Malaysia supaya masa depan Negara kita dibina atas impian dan aspirasi rakyat sendiri. Ini berbeza dengan Wawasan 2020 yang tidak mengumpulkan suara rakyat tetapi merupakan satu top-down vision yang diumumkan oleh Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri bermula dengan satu ucapan pada tahun 1991.

Secara mudahnya, TN50 bukan semata-mata legasi Dato‘ Sri Najib Razak, kerajaan Barisan Nasional atau parti UMNO tetapi adalah legasi setiap rakyat Malaysia yang telah berkongsikan aspirasi mereka.

Satu lagi perbezaan ketara ialah Wawasan 2020 tidak mempunyai pelan pelaksanaan yang teliti, yang disertakan dengan sasaran kuantitatif untuk semua cabaran-cabaran yang dinyatakan. TN50 bakal melihat satu pelan pelaksanaan yang teliti bersama dengan sasaran kuantitatif yang jelas bagi mencapai aspirasi negara menjelang tahun 2050.

2. TN50 adalah pengakuan Wawasan 2020 telah gagalSiapa kata Wawasan 2020 telah gagal? Mengikut ramalan Bank Dunia, Malaysia dijangka melepasi nilai ambang negara berpendapatan tinggi (Pendapatan Negara Kasar per kapita sebanyak USD 12, 236) seawal tahun 2020 dan selewat-lewatnya pada tahun 2024 bergantung kepada faktor ekonomi dunia. Itu merupakan satu-satunya sasaran jelas Wawasan 2020. Cabaran Wawasan 2020 yang lain merupakan cabaran deskriptif dan aspirasi-aspirasi seperti "Negara Malaysia yang Bersatu", "Masyarakat penyayang" dan "Masyarakat demokratik yang matang" yang memerlukan usaha
berterusan melangkaui tahun 2020, juga tahun 2050, bahkan harus diteruskan selama- lamanya.

3. TN50 adalah usaha untuk mengalihkan tumpuan rakyat daripada Wawasan 2020.
Tidak ada langsung usaha untuk mengalih pandangan rakyat melalui TN50, atau melalui apa jua cara. Di semua dialog TN50, saya sentiasa menyebut TN50 sebagai kesinambungan kepada perancangan jangka masa panjang dahulu seperti DEB dan Wawasan 2020. Saya tidak pernah menidakkan Wawasan 2020. Walaupun saya tidak setuju dengan pelbagai dasar dan pendekatan Tun Dr Mahathir sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri, antara perkara yang saya setuju dan sokong adalah Wawasan 2020. Saya bangga menjadi sebahagian daripada Generasi Wawasan 2020. Dan saya mahu anak muda hari ini merasa bangga kerana mereka adalah Generasi TN50.

Tun,
It is extremely sad and disappointing to see that you have simply dismissed the collective aspirations of young Malaysians. TN50 is the voice of young Malaysians, for the future. Millions have come forward to share their hopes, dreams and aspirations to build the future, together.

But for you, it is just about your personal legacy. It has been reduced to Vision 2020 vs TN50. How sad. And how petty. I have explained countless times in great detail how both are part of the grand narrative of the Malaysian story. A continuum of success and development. But for you, it is all about your legacy. Me, myself, Mahathir.

I hope future generations of Malaysia will not be so vindictive and mean-spirited. That they will be gracious and magnanimous enough to support that which deserves support and give credit where it is due. It is only with that spirit of munificence that we will become a great civilisation.

KHAIRY JAMALUDDIN
4 Januari 2018

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY