'/>

KUALA LUMPUR: Penyiasat Malaysia mahu menyoal seorang diplomat Korea Utara ke atas pembunuhan saudara tiri Kim Jong-Un di Kuala Lumpur, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, hari ini.

Polis telah meletakkan lima rakyat Korea Utara dalam rangka untuk pembunuhan minggu lalu Kim Jong-Nam di lapangan terbang antarabangsa di bandar ini berkata, mereka sedang mencari tiga lagi untuk disoal siasat.

Antara dikehendaki adalah Setiausaha Kedua di Kedutaan Pyongyang di Kuala Lumpur dan seorang pekerja syarikat penerbangan Korea Utara, Khalid kepada pemberita.

"Kami telah menulis kepada duta untuk membolehkan kita untuk menemubual kedua-dua mereka. Kami berharap kedutaan Korea akan bekerjasama dengan kami dan membenarkan kami untuk menemubual mereka dengan cepat. Jika tidak, kita akan memaksa mereka datang kepada kita, "katanya.

Khalid berkata polis percaya lima rakyat Korea Utara telah "banyak terlibat" dalam pembunuhan itu. Empat daripada lelaki lari dari negara itu pada hari pembunuhan itu manakala seorang masih dalam tahanan di Malaysia.

Ketua polis berkata dua wanita juga ditangkap atas pembunuhan itu sedar mereka telah mengambil bahagian dalam serangan racun, selepas laporan mereka percaya ia adalah gurauan.

"Ya, sudah tentu mereka tahu," kata Khalid ketika ditanya oleh wartawan jika wanita tahu mereka membawa bahan toksik apabila mereka menghampiri Jong-Nam.

"Saya fikir anda telah melihat video itu, bukan? Wanita itu telah beralih dengan tangannya ke arah bilik mandi. Dia sangat sedar bahawa ia adalah toksik dan bahawa dia diperlukan untuk membasuh tangan. "

Beliau berkata, suspek Vietnam Doan Thi Huong, 28, dan Indonesia Siti Aishah, 25, telah dilatih untuk mengelap muka orang itu, mengamalkan senaman di Kuala Lumpur untuk serangan di lapangan terbang.

Polis Indonesia berkata salah seorang suspek telah ditipu untuk mempercayai dia telah mengambil bahagian dalam rancangan TV kamera terang. -AFP

PUTRAJAYA: SPRM Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Datuk Azam Baki menafikan menyerbu pejabat setiausaha politik menteri kanan Sarawak.

Berita mengenai serbuan itu jelas telah tersebar luas di Internet.

Ketika dihubungi sebelum ini, Azam berkata seperti prosedur standard mereka, SPRM akan mengeluarkan kenyataan, jika terdapat sebarang tangkapan atau serbuan yang dibuat oleh suruhanjaya itu.

"Oleh itu, SPRM tidak pernah menyerbu pejabat setiausaha politik disebarkan di media sosial," katanya ringkas.

Terdahulu, sebuah portal dalam talian melaporkan bahawa setiausaha politik kononnya dibuat berjuta-juta ringgit dalam tempoh singkat dan sedang disiasat oleh SPRM.

Memetik sumber dari pejabat kementerian itu, portal itu melaporkan bahawa SPRM telah menyerbu pejabat yang terletak di Putrajaya dan merampas beberapa dokumen.

http://www.nst.com.my/news/2017/02/214368/macc-denies-raiding-office-swak-ministers-political-secretary?m=1

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY