'/>

Bintulu :Beberapa das tembakan terpaksa dilepaskan pihak polis ke arah tayar kereta sekumpulan penjenayah di luar time square Bintulu.Ini setelah 3 lelaki dan seorang wanita dipercayai cuba mencuri dan membawa lari sebuah kereta selain hampir melanggar seorang kanak kanak.

LAPORAN PENUH AKAN MENYUSUL

Sumber :FB Sarawak Aritok.

Bintangor:Gara Keri umur 80 tahun menceritakan pengalaman beliau menangkap buaya..Beliau merupakan generasi ke-3 dalam keluarga beliau menangkap buaya..

Klik link dibawah untuk melihat video.

https://youtu.be/NqRspOI-G4Q

Lebaan..

KUCHING:Kes pembuangan bayi Selasa  lepas dikelafikasi sebagai kes bunuh selepas bukti baru menunjukkan bayi masih hidup ketika lahir.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Datuk Dev Kumar berkata kes itu, yang pada asalnya di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan penjualan bayi yang mati, kini akan disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

"Bukti baru telah muncul yang menunjukkan bayi perempuan yang baru lahir masih hidup ketika dia disumbat di dalam kotak dan dibuang ke dalam tong sampah di Samajaya apartment (di Muara Tabuan).

"Berdasarkan bukti baru, pihak polis telah diklasifikasikan semula kes itu sebagai kes bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Sementara itu, Majistret Portia Tham Ong Leng diberikan tahanan reman selama tujuh hari terhadap ibu bayi, yang kini dirawat di Hospital Umum Sarawak berikutan penahanannya.

Wanita berusia 24 tahun dari Belaga - pelajar tahun tiga di sebuah kolej berdekatan - telah ditahan oleh anggota Jabatan Siasatan Jenayah di apartmen beliau sekitar 12.30 tengah hari pada hari Selasa selepas pembersih di kompleks itu menemui mayat bayi yang baru lahir sekitar jam 10 pagi.

Difahamkan beliau melahirkan  bayi di dalam bilik mandi unit di sekeliling 06:30 hari itu.

kejadian bayi-lambakan kelmarin merupakan kes pertama yang dilaporkan di negeri ini tahun ini.

Sebanyak 10 kes yang dilaporkan kepada polis pada tahun sebelumnya

Menteri Tugas Khas dan tugasnya.

Hishamuddin Hussein dilantik menjadi Menteri Tugas Khas. Ini bukan perkara yang baru. Masa Tun Razak jadi Perdana Menteri, dia juga banyak melantik Menteri Tugas Khas. Ghazali Shafie disamping Menteri Penerangan juga Menteri Tugas Khas, Asri Haji Muda, disamping Menteri Kemajuan Tanah, juga Menteri Tugas Khas. Lim Kheng Yaik, di samping Menteri Perumahan, juga Menteri Tugas Khas.

Apa sebenarnya tugas Menteri Tugas Khas? Dizaman Tun Razak. Menteri Tugas Khas adalah merupakan  'perwakilan kuasa' kuasa-kuasa Perdana Menteri kepada seorang Menteri bagi menjalankan misi atau tugas yang menjadi tanggung jawab Perdana Menteri saperti mana termaktub dalam Akta Tugas Menteri 1960.

Beliau boleh mempengerusikan Mesyuarat bagi pihak Perdana Menteri dan membuat keputusan tanpa merujuk kepada Perdana Menteri dan Kabinet. Tugasnya hanya dalam satu misi yang diberikan oleh Perdana Menteri.

Maka Menteri Tugas Khas yang baru ini kenalah menjelaskan tugasnya. Adakah dia akan dilantik sebagai Pengerusi Majlis Keselamatan Negara, dimana Menteri Dalam Negeri  hanya sebagai ahli dan kena menerima arahan darinya.. Kemungkinan ada, kepastian belum pasti ada.

Kuala Lumpur
April 12.2017.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY