'/>

Sarikei:Kanak-kanak yang di percayai hampir menjadi mangsa culik di Sarikei. Syukur di temu balit dengan selamat. Arap siapo yang menculik apat di tangkap dengan segera.
Info FB bintangor bandar limau

Zaid Ibrahim Buat Pertandingan Esei Untuk Tutup Malu Besar Mahathir

2 hari lepas, Mahathir dihina dan dimalukan oleh Anthony Loke, Ketua Pemuda DAP. Apa tidaknya, cadangan untuk membuat logo Pakatan Harapan oleh Mahathir ditolak mentah mentah oleh DAP.

Mana Mahathir hendak letak muka? DAP yang buat keputusan, Mahathir hanyalah mentimun sahaja. Kesipuan tidak terhingga itu turut terjadi bila pada hari yang sama (22 Mac), Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq membuat keputusan mahu sambung belajar ke luar negara berbanding berpolitik bersama Mahathir.

Lebih parah lagi bila debat yang dicadangkan Nazri telah ditolak dengan alasan yang bukan bukan oleh Mahathir. Berdolak dalih itu dan ini untuk elak bersemuka dengan Nazri. Tiga kesipuan besar ini telah membuatkan muka Mahathir penuh dengan kehitaman arang arang memalukan.

Apa caranya untuk tutup malu ini? Pertama, Lim Guan Eng yang sepatutnya sibuk turun naik mahkamah menjawab isu skandal banglo pada hujung bulan ini tampil jadi pelakon tambahan. Bila kes ditangguh, Guan Eng cuba tambah nasi isu debat dengan mencabar Rahman Dahlan untuk debat.

Sama juga dengan Mukhriz, tiba tiba sahaja hendak berdebat pula dengan bekas pegawai khasnya dahulu. Guan Eng dan Mukhriz sengaja buka topik bab debat untuk tutup cerita Mahathir tidak mahu debat dengan Nazri. Mereka "mislead" dan "divert" topik sebenar agar publik berbicara bab debat mereka.

Nampak sangatlah Mahathir begitu "desperate" mencipta suasana yang lain untuk kambus penglihatan rakyat pada topik yang sebenar, debatnya dengan Nazri. Ada satu lagi watak yang juga dijadikan pelakon "extra" iaitu Zaid Ibrahim.

Dahulu semasa di PRK Hulu Selangor, Mahathir pernah kutuk Zaid Ibrahim ini. Mahathir kata

“Jadi saya nak nasihatlah, orang pakatan, orang PKR ni, tak usahlah pilih orang yang macam ini, dia pun tak tentu kedudukan dia macam mana.

“Nanti kalau dia mabuk dia buat apa pun kita tak tahu. Dia tak main judi, tapi simpan kuda lumba, kuda lumba ini buat apa? Saya ada kuda banyak tapi saya tak main judi, ada 30 ekor kuda saya bela di Langkawi.

“Saya punya hobi naik kuda dengan dia simpan kuda berlainan, kuda lumba ini untuk judi,” Mstar, Jumaat 23 Apr, 2010

Mahathir gelar Zaid Ibrahim ini sebagai mabuk, main judi, main kuda dan juga pernah digelar sebagai katak. Semalam, Zaid Ibrahim hendak anjur satu pertandingan esei tentang "Najib Razak as the worst PM this country ever had". Zaid mahu beri RM10,000 pada pemenang esei ini.

Zaid yang baru masuk DAP ini terpaksa buat gimik sebegitu untuk tarik perhatian dan tumpuan ramai. Lebih baik Zaid buat esei menjawab balik tuduhan tuduhan Mahathir terhadapnya selama ini. Banyak tuduhan Mahathir itu. Berkajang kertas kalau dikarang.

Sebagai ahli baru DAP, Zaid eloklah menulis esei tentang perjalanan politik 51 tahun Kit Siang. Diktator politik paling lama di dunia. Oh ya, satu hal lagi. Dari mana sumber duit RM10,000 yang hendak dihadiahkan ini?

Duit judi? Duit lumba kuda? Apakah Zaid berada dalam keadaan mabuk ketika membuat pengumuman pertandingan esei itu? Inilah "next step" yang diambil oleh Mahathir untuk tutup lubang lubang kesipuannya dalam minggu ini.

"Divert" isu dan jadikan Zaid Ibrahim sebagai "punch bag" untuk larikan sementara isu isu dalaman Pakatan Harapan berkaitan logo, kes Syed Saddiq merajuk dan keengganan Mahathir berdebat dengan Nazri.

Yang bodohnya Zaid Ibrahim, menjadi kuda politik Mahathir untuk tutup malu besarnya.

KINABATANGAN - Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mengingatkan rakyat supaya berhati-hati dengan tindakan pihak tertentu yang cuba meracuni fikiran mereka untuk membenci kerajaan.
Menurut beliau pihak tertentu di luar negara itu berbuat demikian kerana cemburu dengan kerajaan yang mampu memajukan negara dalam suasana demokrasi sekali gus menyumbang kepada keamanan.
MELUAN - Siri lawatan kedua Sehati Sejiwa dan Bakti Siswa Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Meluan dianggap berjaya dan telah memenuhi hasrat penduduk di kawasan pedalaman khususnya dalam menyediakan kelengkapan pembangunan tempat tinggal.
Dr. Puad Zarkashi 
Menurut Ketua Pengarah JASA Dato' Dr. Puad Zarkashi berkata lawatan kali ini merupakan kesinambungan lawatan yang pertama dahulu pada November 2015 dengan menyampaikan peruntukan bagi membeli barangan dan peralatan membina rumah panjang.
"Lawatan kali ini dianggap berjaya dan memperlihatkan kesungguhan kerajaan menerusi agensi seperti JASA yang berjaya melaksanakan janji-janji kerajaan kepada rakyat di pedalaman.
"Malah, lawatan kali ini bertujuan memberitahu rakyat bahawa kerajaan sangat prihatin kepada keperluan rakyat di pedalaman seperti mana yang pernah diketengahkan bekas Ketua Mneteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem yang mahu merapatkan jurang perbezaa. bandar dan luar bandar.
"Bagaimanapun dasar ini telah diteruskan Ketua Mneteri Sarawak Datuk Amar Abang Abdul Rahman Zohari Tun Abang Openg sejak mengambilalih jawatan ketua menteri pada 13 Februari yang lepas," katanya ketika ditemu bual sebaik sahaja selesai menyempurnakan perasmian Program Sehati Sejiwa di Rh. Tinting baru-baru ini.
Dalam perkembangan sama, seramai 20 mahasiswa Karisma Universiti Sains Malaysia (USM) turut dibawa bagi menyelami dan merasai budaya kaum Iban dan kehidupan di rumah panjang.
"Kami berasa teruja dan tidak sabar untuk mengikuti rombongan JASA ke kawasan pedalaman ini sebaik mengetahui bahawa kami dipelawa menyertai ekspedisi ini.
"Pengalaman berharga ini yang semestinya tidak boleh dijual beli pastinya akan kami ingat sampai bila-bila seperti menaiki kapal terbang, menaiki perahu, bermalam di rumah panjang, menari tarian ngajat dan merasai kehidupan kaum Iban.
"Selepas ini jika diberi peluang kedua untuk mengikuti program sebegini, kami Karisma USM tidak akan menolak kerana tertarik dengan kebudayaan dan cara hidup orang Sarawak," jelas Presiden Karisma USM Ahmad Shafiq bin Mohd Nasir.
Lawatan Sehati Sejiwa dan Bakti Siswa ke DUN Meluan/Parlimen P209 Julau ini bermula pada 19 hingga 21 Mac 2017 dan turut disertai pegawai dan staf JASA Sarawak dan JASA Ibu Pejabat serta jabatan dan agensi kerajaan lain seperti Ibu Pejabat Polis Daerah Julau dan Lembaga Sungai-Sungai Sarawak dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY