'/>

Kecoh di alam maya hari ini, bila ada yang menyampaikan berita bahawa pemilik FB 'Murtad In Pantai Timur' a.k.a 'Murtads In Kelantan' jatuh sakit dan koma. Betul ke? Ada ker yang boleh mengesahkan berita ini?

Inilah bila zaman sekarang sudah terlalu canggih. Maklumat hanya boleh dapat dihujung jari. Kebenaran ini itu tidak penting sangat tapi siapa yang dapat memberikan maklumat hangat yang terawal dialah dianggap 'hero media'. Tak gitu?


Gambar di atas GR perolehi dari salah sebuah portal berita mengatakan individu yang terlantar koma adalah Juli Sumardiati, pemilik page ‘Murtad in Pantai Timur’ kini koma selepas terus menerus menghina dan memperlekah agama Islam. Wanita biadap ini jatuh koma dan melolong seperti orang yang perit menahan kesakitan.

Namun sejauh mana kebenaran berita ini tidak dapat dipastikan. Kita sebagai pembaca sama-sama berdoa semoga dia kembali ke jalan yang diredhai Allah S.W.T.

Kecoh berita palsu pemilik fanpage Murtads In Pantai Timur, Juli Sumardiati Binti Mohd Jalaludin kini dilaporkan berada dalam keadaan koma. Sekeping gambar seorang individu berada dalam keadaan koma di hospital juga telah disebar untuk mengukuhkan khabar tidak benar tersebut.

Gambar itu sebenarnya merupakan gambar seorang lelaki yang terlibat kemalangan pada tahun 2011. Baca DI SINI.

Siapa betul siapa salah hanya Allah S.W.T saja yang tahu. Kita harus ingat sejauh mana kehebatan kita itu hanyalah pinjaman sementara dari Yang Maha Pencipta. Janganlah kita mudah terpesong dengan ajaran agama lain kerana Islam mengajar kita perkara yang baik-baik.

Ada yang mengatakan pemilik account FB page ini berada diluar negara, ada yang mengatakan itu hanya fake account untuk memburukkan Islam. Pada pemilik account tersebut, ingatlah Allah S.W.T sentiasa melihat kita. Hidup dan mati kita hanya Allah S.W.T yang tentukan.

Kalau kita ni manusia hebat boleh buat apa saja...cuba HIDUPKAN SEMULA MANUSIA YANG TELAH MATI!!!

GR harap pihak Kerajaan harus bertindak tegas dalam perkara ini, jangan sampai ramai yang dah pijak kepala nak kawal pun tak der gunannya masa tu. Jika perlu wujudkan akta baru untuk undang-undang yang lebih ketat demi keselamatan dan keamanan rakyat dan negara buatlah. 

Pihak SKMM jangan lembab sangat buat kerja dan jangan takut. Semua parti politik tak kita mana pun harus bersatu padu, jangan asyik nak kondem jer!!!

MEXICO CITY - Selepas 13 tahun bermaharajalela dalam sindiket yang banyak menumpahkan darah, raja dadah paling berkuasa iaitu Joaquin ‘El Chapo’ Guzman akhirnya berjaya ditahan di sebuah lokasi peranginan pantai Mexico, lalu diterbangkan ke penjara dengan kawalan ketat tentera laut.

Dalam serbuan yang disokong Amerika Syarikat (AS) pagi semalam, tentera laut telah berjaya menangkap Guzman di sebuah kondominium dekat Mazatlan tanpa menembakkan walau sebutir perluru. Mazatlan merupakan bandar resort Pasifik di dalam negeri Sinaloa iaitu tempat asal Guzman.

Penangkapan itu disifatkan sebagai kemenangan besar bagi Presiden Enrique Pena Nieto yang selama ini bekerja keras untuk melemahkan kuasa dan keganasan sindiket dadah. Dalam tempoh tujuh tahun, seramai 77,000 orang telah menjadi korban dalam industri dadah Mexico.

Guzman yang digelar ‘El Chapo’ yang bermaksud ‘Si Pendek’ mengetuai geng dadah Sinaloa iaitu kartel paling ditakuti ramai. Pengaruhnya terjangkau di sepanjang perairan Pasifik dan turut menyeludup dadah ke AS, Eropah dan Asia

Beberapa jam selepas penangkapannya, raja dadah berusia 56 tahun itu telah dibawa ke lapangan terbang Mexico City untuk didedahkan kepada kamera televisyen. Guzman yang memiliki rambut tebal dan bermisai itu dilihat mengenakan kemeja putih dan berseluar jean.

Dia dikawal ketat oleh dua anggota yang bertopeng yang memegangnya di kedua-dua belah lengan dan di tengkuk sebelum dilihat dimasukkan ke dalam sebuah helikopter untuk diterbangkan ke dengan kawalan keselamatan tinggi.

AS pernah menawarkan ganjaran sebanyak AS$5 juta (RM16.5 juta) bagi sebarang maklumat yang menjurus kepada penangkapan Guzman. - AFP

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY