'/>

Ziarah pusara Allahyarham #AdenanSatem di Tanah Perkuburan Islam Samariang di Petra Jaya, Kuching
.Al-Fatihah....

Persoalan demi persoalan !
1) Kenak Abg Jo, bukan Douglas? Douglas Timbalan CM bah?
Sik ramey tauk sistem yang di pake PBB dalam memilih CM ! Sistem ya dikenali as sistem kaukus, sistem yang banyak dipake negara maju mcm Kanada, Australia and New Zealand ! Yang paling dekat nok pake sistem tok is parti PAP di Singapura ! Rah negeri kita tok, sistem tok mula dipake oleh PBB tahun 2002 whereby Abg Jo selaku Timbalan Presiden II mencadangkan dan disokong oleh Alfred Jabu as Timb Presiden I, and at last perlembagaan PBB dipinda ! Usul tok dipersetujui oleh semua perwakilan PBB dan diterimak pake dalam perlembagaan PBB Fasal 15 ! Dalam sistem tok, CM sik semestinya dari sidak Timbalan Presiden ! Sapa-sapa jak yg kaukus pilih dari kalangan semua ahli DUN, Parlimen PBB dan 3 org senator PBB ! Sebab ya dolok Tok Nan dipilih jadi CM sebab Majlis Tertinggi Parti dan Jawatankuasa Kaukus PBB sebulat suara merik mandat kepada Taib untuk molah keputusannya yg akhirnya Taib milih Tok Nan walaupun Tok Nan bukan Timbalan Presiden, even nya bukan Naib Presiden PBB ! Dalam sistem kaukus, sapa yang jadi CM automatik nya akan jadi Presiden PBB menurut fasal 15(6 dan 7) ! Sebab ya juak Alfred Jabu dolok sik secara automatik jadi CM walaupun nya Timbalan Presiden parti !
Macam ya juak la dalam pemilihan Abg Jo as CM ! Nya sebulat suara dipilih oleh MT PBB dan Jawatankuasa kaukus PBB ! Sidak merasakan Abg Jo adalah paling layak untuk jadi CM selain nya juak adalah yang paling senior berbanding yang lain !
Jadi, persoalan kaum sik wujud sama sekalik !
2) kenak James Jemut sik jadi CM sebab nya senior dan Timbalan CM?
Walaupun sik ada dipadah dalam perlembagaan, Secara konvensional dan amalannya, CM akan dipilih dari kalangan parti yang menjadi majoriti dalam DUN ! Dalam kes tok parti yang majoriti yang menguasai DUN adalah PBB ! James Jemut adalah dari Parti PRS ! Jadi secara logik akal, nya terkeluar dari senarai jadi CM !
Jadi, persoalan kaum sik wujud sama sekalik !
3) kenak cepat gilak melantik Abg Jo? Kenak sik nggu hari berkabung abis dolok, mcm sik hormat Tok Nan yg baruk ninggal jak?
Dalam perlembagaan Sarawak, sik ada dipadah pasal pemangku ketua menteri ! Yalah sik ada diumum sapa memangku sekejap jawatan Tok Nan sebab sik ada peruntukan dalam perlembagaan negeri ! Jadi untuk kerajaan berfungsi seperti sedia kala, yalah sebab pelantikan CM di polah secepat yang mungkin !
Jadi, persoalan sik hormat Allahyarham Tok Nan dan keluarganya sik timbul !
Tok hanyalah pendapat peribadi aku berdasarkan ilmu pengetahuan yang aku tauk ! if ada tersalah fakta, mohon untuk diperbetulkan !
Elakkan negeri kita terjerumus ke lembah kecelaruan permainan sentimen perkauman sebab ia akan merugikan kita semua !
Kredit : Awang Fardillah Awang Hussin
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY