'/>

Saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa sembilan rakyat Malaysia yang telah dihalang daripada meninggalkan Korea Utara kini telah dibenarkan pulang ke Malaysia.

PERDANA MENTERI NAJIB RAZAK MENGUMUMKAN RETURN SELAMAT RAKYAT MALAYSIA YANG DIADAKAN NORTH KOREA

 

30 Mac 2017

 

1. Saya ingin mengumumkan bahawa sembilan rakyat Malaysia yang telah dihalang daripada meninggalkan Korea Utara kini telah dibenarkan pulang ke Malaysia. Alhamdulillah, mereka berlepas dari Pyongyang hari ini pada jam 7.45 malam waktu Malaysia, dan akan mendarat di Kuala Lumpur esok sekitar jam 5 pagi.

 

2. Saya ingin mengucapkan terima kasih mereka dalam kerajaan Malaysia yang terlibat dalam rundingan yang diketuai oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri. Saya mempunyai kebimbangan peribadi yang mendalam tentang perkara ini, dan kami bekerja secara intensif di belakang tabir untuk mencapai kejayaan ini. Banyak cabaran yang diatasi untuk memastikan kepulangan rakyat Malaysia. Keselamatan dan keselamatan rakyat kita akan sentiasa menjadi keutamaan pertama saya.

 

3. Kami akan membolehkan Korea Utara untuk meninggalkan Malaysia. Di samping itu, berikutan selesainya bedah siasat ke atas si mati dan penerimaan surat daripada keluarganya meminta mayat dikembalikan kepada Korea Utara, koroner telah meluluskan pelepasan badan.

 

4. Kerajaan amat menyokong prinsip-prinsip keadilan dan kedaulatan. siasatan polis kita ke dalam jenayah ini serius di bumi Malaysia akan diteruskan. Saya telah mengarahkan untuk semua langkah yang mungkin perlu diambil untuk membawa mereka yang bertanggungjawab terhadap pembunuhan ini ke muka pengadilan.

 

5. Sebagai Perdana Menteri, saya bersyukur kerana semua rakyat Malaysia bersatu untuk mengatasi krisis ini dalam semangat Negaraku. Ia menunjukkan apa yang boleh dicapai untuk negara jika kita bekerja bersama-sama sebagai satu.

 

DATO 'SRI NAJIB TUN RAZAK

PERDANA MENTERI MALAYSIA


HELLO GUAN ENG, HELLO .... JANGAN KITA PERLU TUNGGU SEHINGGA HARI PENGHAKIMAN KAH?

Kenyataan akhbar

1. Selepas datang di bawah penelitian sengit oleh banyak pihak mengapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah nampaknya bersetuju untuk membayar sepenuhnya untuk Tunnel Pulau Pinang yang dicadangkan melalui pertukaran tanah kerajaan tetapi masih memberi pengendali swasta konsesi tol 30 tahun pada awal tahun lepas, Ketua Pulau Pinang Menteri ketika itu berkata beliau mahu mengubah terowong untuk jambatan ketiga yang lebih murah.

2. Pada bulan Mei 2016, Kerajaan Pulau Pinang kemudian menulis dalam untuk Kementerian kami untuk meminta untuk kelulusan bagi jambatan ke-3 tanpa memberikan sekeping dokumen sokongan.

3. Tidak dapat diteruskan tanpa dokumen sokongan, Kementerian kami telah meminta 5 kali pada bulan-bulan berikut untuk kajian kemungkinan dan reka bentuk terperinci yang akan kos Kerajaan RM305 Penang juta yang mana sekurang-kurangnya RM135 juta telah dibayar sehingga Mei 2016.

4. Pada 6 Ogos 2016, Kerajaan Pulau Pinang mengakui bahawa kajian tidak siap sepenuhnya. Mereka telah menyatakan kemudiannya bahawa kajian adalah 83% siap dan telah berjanji untuk menyampaikan kajian kepada Kementerian kami pada awal 2017.

5 Hari ini menandakan akhir suku pertama tahun 2017. Kementerian kami ingin mengemas kini orang ramai bahawa kita masih belum menerima kajian. Oleh itu, kesalahan bagi sebarang kelewatan tidak dibaringkan bersama penyebaran.

6. Kementerian kami juga ingin merakamkan kebimbangan tertentu mengenai projek ini dan menawarkan bantuan kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekiranya mereka memerlukannya.

7. Dilaporkan bahawa kajian ini telah bermula pada lewat 2013. syarikat konsesi dianugerahkan RM6.34 bilion Tunnel Pulau Pinang dan 3 jalan dikaitkan telah menyatakan pada Januari 2014 bahawa kajian akan siap dan mendedahkan kepada orang ramai pada April 2014.

Kita menyatakan kebimbangan mengenai kelewatan ini.

8. Walaupun Kerajaan Pulau Pinang telah mempertahankan kos RM305 juta daripada kajian untuk menjadi munasabah, Kementerian kami percaya kos yang berlebihan dan adalah di luar garis panduan kos biasa untuk projek-projek pembinaan seperti ini.

9. Kami mempunyai kepakaran untuk melengkapkan kajian mengenai masa dan pada kos yang lebih rendah. Kita sekali lagi melanjutkan kesanggupan kita untuk diterokai dengan kerajaan negeri Pulau Pinang sekiranya mereka memerlukan bantuan.

10. Kita maklum bahawa sekurang-kurangnya RM135 juta telah dibayar oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk kajian dan RM2.83 bilion tanah Negeri Pulau Pinang ditukar untuk projek ini telah pra-dijual oleh syarikat Tunnel konsesi kepada sebuah syarikat tersenarai na menandatangani majlis pada 15 Jan 2016 dihadiri oleh Ketua Menteri Pulau Pinang.

11. Walaupun pembayaran ini dan pra-jualan tanah negeri, kita perhatikan bahawa fasa pertama projek ini pada mulanya dijangka memulakan pembinaan pada awal tahun 2015.

12. Sejak 2015, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah kemudian disemak garis masa beberapa kali memetik pelbagai sebab.

13. Baru-baru ini, ahli Penang EXCO yang bertanggungjawab bagi infrastruktur kini berkata fasa pertama projek itu hanya dijangka memulakan pembinaan di pertengahan 2018 pada peringkat terawal.

14. kementerian kami terus menyatakan kebimbangan kami mengenai pelbagai kelewatan, kos kajian dan kos projek ini.

DATO 'SRI HAJI Fadillah BIN HAJI YUSOF
Menteri Kerja Raya

30 Mac 2017


Sibu:Puan Nora Asikin Ibrahim isteri Ahli DUN Semop YB Abdullah Haji Saidol meluangkan masa dari Kuching menziarahi Cik Zainab Taip yang terlantar sakit di Hospital Umum Sibu hari ini.

Cik Zainab Taip merupakan Ketua Ranting Wanita PBB Kpg Bruit, ahli Skuad Sayang dan seorang yang amat aktif dalam kerja sosial masyarakat setempat.

Bersama kita mendoakan semoga beliau mendapat keberkatan dan kerahmatanNya dan cepat sembuh seperti sedia kala. Aamiin.

KERAJAAN TIDAK AKAN BENTANGKAN RUU 355*

Memberitahu Perkara yang diputuskan dalam Mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang berlangsung di Menara Dato' Onn , Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak berkata keputusan itu selaras dengan amalan BN yang akan membuat keputusan berdasarkan konsensus bersama parti komponen.

Sehubungan itu katanya, pembentangan RUU 355 akan kekal sebagai rang undang-undang persendirian yang akan dibentangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Majlis Pelancaran 'eRakyat' Buletin Atas Talian oleh YAB PM merangkap Presiden @barisanasional DS @najibrazak di Menara Dato' Onn, PWTC, Kuala Lumpur.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY