'/>

Bintangor:
Tempat lain mungkin perkara ini jarang berlaku apabila remaja bermain futsal di perkarangan masjid.MT kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh remaja di Bintangor.Apabila MT bertanya mengapa bermain disitu jawap mereka tiada bajet untuk bayar sewa padang futsal.Sudah tentu sebab kebanyakan daripada remaja ini masih bersekolah dan dari golongan yang tidak berkemampuan.Perkara sebegini dapat mengekakan mereka daripada melakukan perkara yang tidak sihat.

Sent from Yahoo! Mail on Android

MT tertarik dengan suara2 lantang ,komen2 pedas,dsb dalam blog sebenaku sarawak yang bertajuk:

"Abdullah, Kampung Bruit needs more actions and less talking".

Bagi MT sendiri komen 2 pembaca yang melampau harus dihentikan.contohnya

Anonymous said..Utk makluman semua, ini maklumat yg kmk dpt. Hari sabtu dan ahad yb tok ada di sarikei sebab ada majlis dgn TYT. Dgr crita nya ada jumpa sidak pemimpin PBB N36 di sarikei yg dijemput ke majlis ya. Mlm tadik,kwn i ada tanyak nya ttg komen2 di Sebanaku, nya madah lamak nya sik baca blog. I tanyak nya ttg kata2 hinaan terhadap org pulo. Nya nyayak sapa berik komen bodoh ya. Nya kata 4000 lebih org undi nya di N36, sapa hina org pulo sama la mcm hina nya juak. Then i kata org pulo marah ngan nya sebab mcm2 isu. Nya madah hanya org N36 jak ada hak utk komen ttg dirik nya samada baik atau buruk. Nya madah nya sik duli ttg apa2 komen hal nya. Nya madah nya sik ada masa nak berkomen di mana2 blog sebab setengah kawasan pulo sik dpt bekalan elektrik yg berterusan dan slalu blackout. Signal handpon pun susah apalah agik broadband so mcm ney nak on computer dan main blog. Terus terang nya madah ...sebanaku sarawak fb.


Tindakan sebegini bukan sahaja merugikan bahkan jika kita menabur fitnah yang melampau boleh menyebabkan tindakan undang2.Ada channel yang betul untuk menyalurkan pandangan serta pendapat.Jangan main hentam sahaja.sila renungkan komen yang berikut:

A'kum & salam sejahtera pada semua warga cyber di ruangan bicara ini. Saya bukan mewakili sesiapa yg menjadi bahan perbualan di ruang ini tapi ada hak & tangungjawab utk menegur sebelum keadaan menjadi tidak trkawal kerna mengikut perasaan. kami hargai komen2 yg brnas,membina,adil & bermafaat. Kadang2 kata2 nakal yg bernada mengusik harus ditrima dgn hati terbuka. Yg menjadi perhatian kami secara serius ialah serangan peribadi atau tuduhan liar yg dtujukn pada seorg Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yg dipilih melalui sistem pilihanraya dan dia mewakili parti Barisan National (BN) iaitu parti yg memerintah negeri Swk. Secara ringkasnya beliau telah dpilih oleh pucuk pimpinan parti yg dketuai oleh Ketua Menteri & PM. Calon dipilih setelah ''di skrin'' secara terperinci oleh SB,SPRM,KDN serta berbagai pihak lain termasuk mengambil kira faktor politik dan sentimen lain. Secara etikanya seorg ADUN tidak akan melibatkan diri dlm memberi komen dlm blog spt ini. Kami memandang serius komen2 yg beruncur ugutan dan ''defamation'' yg boleh membawa kpd tindakan jenayah atau civil. Kita hormati hak 'Freedom of Speech' atau hak utk memberi pendapat tapi jika seseorg mula berkata sesuatu yg dianggap merbahaya pada kedudukan seseorg dr segi politik maka kami tiada pilihan tapi mesti disisat. kami bertggjwb utk mengawal selia dan memantau. Musuh dlm politik dtg dlm berbagai bentuk.kami cuma memberi nasihat. Kenalilah org yg mahu dserang serta hak dia utk mempertahan maruah dirinya. Sekian trima kasih. wasalam

Berikut komen yang MT sempat copy :


Anonymous said...
memang betul pembangunan tak dapat di bangun dengan sekelip mata, siapa kata boleh,,, MALAYSIA BOLEH... dulu dan kini 1 MALAYSIA.....malaysia dah meredeka dah lebih 50 tahun........bangunan berkembar yang tertinggi di dunia sudah di capai, jambatan yang terpajang di asia tenggara sudah tercapai, mengapa kemudahan asas seperti jalan raya dan air bersih kerajaan tak mampu nak buat ( sediakan) saya kira, kalaulah opis KM di letakan di PB,WARRANTY(geranti) kemudahan asas seperti yang saya kata kan itu dengan mudahnya akan dilaksanakan, malah mungkin lebih daripada itu.......
Anonymous said...
The question that needs to be answered is why the palatial mansion of the previous Assemblyman does not commensurate with the lack of development in Semop all these years?
Anonymous said...
salam semop..... pembangunan bukan dapat dilaksanakan sekelip mata. namun begitu harapan penduduk PB agar ada usaha serta merta diambil untuk mempercepatkan pembangunan. PB telah jauh ketinggalan dalam arus politik pembangunan negeri. kami penduduk PB sendiri berasa sangat malu dan dhaif di ketepikan sedemikian rupa.apa kurangnya sokongan penduduk demi kemenangan parti yg memerintah sekarang.kami sentiasa bersam YB yang baru, dan kami percaya beliau penuh usaha untuk membawa perubahan sesegera yg mungkin. namun begitu, beliau juga memerlukan sokongan dan daya maju dari kerajaan negeri dan pusat. oleh yg demikian kepada kerajaan negeri dan pusat lah kami memohon agar projek2 pembangunan disegerakan di PB.tanpa sokonga dari pihak kerajaan, tiada ertinya suara YB kami walau selantang manapun beliau. kpd penduduk PB, marilah kita sama2 memberi sokongan kpd YB abdullah saidol.dialah orgnya yg betul2 berjiwa rakyat.sanggup membantu kita berilah sepenuh mandat ppd beliau. yakinlah.....
Anonymous said...
Wahai Salam Semop, betulkah apa yang kamu komen pada 25.5.2011 -11.26 am. Dari mana kamu tahu beliau betul2 berjiwa rakyat,sedang abdullah baru sebulan dipilih sebagai WR di Semop. Syukurlah kalau beliau betul2 berjiwa rakyat tetapi setahu saya buat majlis kesyukuran kemenangan diadakah di Bandar Kuching, mengapa tidak diadakan di Pulau Bruit. Saya dengar Majlis itu dibuat dirumah MEWAH mantan WR Semop, Dato Sri Speaker,jangan-jangan abdullah ini orang Dato Sri Speaker. Wahai WR kami,buatlah MAJLIS KESYUKURAN dimana-mana kampung diPB,pilihlah yang mana satu idaman kalbu.Sebagai contonya WR Jemoreng,abu seman mengadakan majlis kesyukuran dibanyak tempat dikawasannya,itu baru WR. Masih ada masa lagi dan rakyat Iban dikawasan kamu juga menunggu,Hari Gawai tak lama lagi.
Anonymous said...
Majlis kesyukuran yg diadakan di kch adalah sebenarnya majlis 'terimakasih' terhadap jentera pilihanraya N36.Hanya segelintir sahaja yg dijemput, iaitu mana2 yg berkenaan sahaja. Namun begitu, lawatan kerja Yb ke kawasan akan senantiasa konsisten sebagai membalas jasa penduduk akan pemilihan beliau sebagai wakil rakyat. Kalau nak buat majlis2 kesyukuran merata2 tempat di PB, bagi saya, hanya satu pembaziran, baik duit itu untuk kegunaan perkara yg lebih penting dan memberi faedah kpd rakyat. . . . Dan pembetulan, majlis kat kch itu bukan diadakan di rumah dtk asfia, mereka yg dtg hanya memenuhi jemputan dtk asfia bertandang ke rumah 'besar' beliau...tu je. . .
Haroun Shidee said...
kita jgn terbawa2 oleh emosi dan prasangka seperti semasa bahang sebelum dan semasa pilihraya dahulu,,, setelah selesainya PR kita harusnya bersatu dan melihat kearah kebaikan dan kemajuan untuk N36. hentikan segala provokasi dan mengaibkan WR2 dan berkerjasamalah demi masa depan dan perpaduan semua. YB Abdullah Saidol masih baharu lagi dan masih dalam menyesuaikan diri dan berinteraksi dgn rakyat tentang keperluan dan aspirasi mereka. dan kita harus fahan juga bahawa kerja2 pembangunan bukan kerja seorang tapi merangkumi terlalu banyak aspek lapisan tanggungjawab dlm sistem pentadbiran yg kita miliki. saya percaya YB baru kita mampu lakukan yg terbaik dlm tanggungjawabnya,,, cuma kita jgn bersifat prejudis dan berkonfrantasi dlm perjuangan apa jua ... kita sentiasa bersama YB Abdullah Saidol .....
Anonymous said...
kepada yg gagal dlm pertandingan PR dan yg gagal dalam angan2 besar untuk jadi calon di N36 Semop diharap belajarlah menerima kenyataan bahawa tidak semua yg kita kehendak dan usahakan akan tercapai. kita cuma mampu berusaha selebihnya bukan ketentuan kita ... belajarlah menerima dan menghormati manusia lain dlm apa juak kedudukan dan tanggungjawab mereka kerana itulah kehendak dan pilihan majoriti. pemimpin telah diberikan tanggungjawab untuk merealisasikan cita2 dlm membangun kehidupan, cuma kini kita sebagai rakyat yg sedikit bertamadun patut beri sokongan dan kerjasama yg swepatutnya demi masa depan ...
Anonymous said...
Salam YB Abdullah. Ini hanya satu 'friendly' peringatan. Undi yang banyak banyak itu ialah undi rakyat untuk parti PBB. Ramai rakyat yang setia dengan PBB, mengundi dengan sebelah mata, iaitu hanya melihat lambang dacing dan pangkah. Kemenangan yang besar ini bukannya kemenangan faktor calon. Harap YB paham. Kalau YB bertanding atas tiket PR pada pilihanraya yang lepas, kemungkinan besar kalah seperti calon pembangkang. So, don't be a big head, YB. Hanya kesetiaan kepada presiden, PBB dan BN yang memenangkan anda. Sekian. Terimakasih.
Anonymous said...
mun sik silap kamek, si dolah ya jadi calon sebab dipilih oleh sidak PBB dan BN..pelik na bunyi ''frenly'' peringatan ya..kenak sidak PBB sik milih kitak hoo..? Kali sidak Pehin Seri dan PM paloi milih si dolah ya..hahaha..
Anonymous said...
hahahaha... bagus juak dolah tok diberik 'frenly' peringatan. palak besar gilak. nya pikir nya calon diturunkan oleh Allah dari langit, macam Anwar Ibrahim. ngenang lambang pbb/bn jak ngundi dolah tok.
Anonymous said...
setahu kamek dr maklumat sidak PBB,si dolah tok pada mulanya menolak tawaran jadi calon..dari maklumat sidak reporter kawan kamek, dolah tok dah byk turun padang dan org kpg suka ngan nya sebab nya merendah dirik..kamek suka baca kenyataan dolah tok di paper Utusan Swk 21/5..bapak kamek madah dolah tok sgt penyabar dan tenang..sik mudah melenting walaupun dikutuk oleh org yg bersuara sumbang..mun benar kata sidak tok, bagus lah..org yg hanya nangga keburukan nya confirm jenis dengki dan diriknya pun pun sik betul juak..
Anonymous said...
Kmek sik pernah bukak blog tok. Kwn kemk suruh baca blog sebab ada crita hal YB Dolah. selepas baca komen di sitok, kmek sik ada pilihan tapi ingin berkongsi sikit crita hal YB Dolah juak. Apakah benar YB tok "besar palak or sombong"? kmek bukan org belah semop nun, kamek kerja d Kchg d pejabat berkanun. tok crita benar. awal minggu tok tek, ada sorang laki masuk ofis kmek berpakaian biasa mcm org ofis juak cuma sik makei tie or jaket.nya ngembak sigek fail alu ngagak di kaunter madah mok jumpa boss kmek, kemk tanya sapa nama nya, nya madah nama nya Abdullah, ya jak. kmek madah boss kmek masih gago berdiscussion dlm bilit nya tapi sebenarnya boss kmek tgh berloyar ngan kwn nya.alu kmek madah ngan org ya nunggu jak dolok, org laki ya madah ok alu nya duduk d krusi tempat org menunggu mcm org lain juak. dekat 20 minit nya nunggu, diam jak n nampak tenang. kmek madah ngan boss kmek yg ada org nunggu nya n boss kmek madah suruh tunggu agik.so kmek madah ngan org laki ya boss kemk masih gago. org laki ya madah sik apa, nya sanggup nunggu. pas ya ada officer dr ofis kmek masuk ofis alu kenal ngan org laki n nanyak tgh nunggu sapa, nya madah nya tgh nunggu mok jumpa boss besar kmek, kmek madah ngan officer ya yg org laki ya dah nunggu dekat 20minit. alu ngerepak officer ya madah kenak nyuruh YB nunggu sampei lamak ya. terkejut kmek bila tauk org laki ya tek seorg YB. kemk mintak maaf ngan nya sebab kmek sik tauk nya YB, nya madah sik perlu mintak maaf, kmek ingat gik kata nya, YB pun mcm pegawai kerajaan lain juak cuma perlantikan nya melalui undi ya jak. No big deal. Bergegas boss besar kmek keluar nyambut nya n minta maaf juak sebab nyuruh YB tok nunggu lamak, YB ya madah sik ada hal. Boss kmek nganok kmek sebab sik perasan org ya YB. Patut la muka nya mcm fimiliar jak. tapi YB ya pulak yg mintak maaf sebab sik molah appointment.Utk makluman semua, urusan nya dtg ofis kmek ialah utk menolong mendpt bantuan biasiswa or bantuan kewangan utk 3 pelajar dr Bruit yg dpt masuk Universiti tapi ada masalah kewangan sebab keluarga sidak susah. nya kelihatan relax dan bersungguh mok nolong biak dr kawasan nya utk dpt biasiswa. terharu kmek nangga YB baru tok. mun kmek dr belah kawasan nya, sanggup kmek balit mengundi utk YB tok. nya begitu merendah dirik. bertuah kitak org N36 Semop sebab ada YB mcm tok.kmek doakan semoga nya sentiasa tenang dan rajin kerja dan jgn tergugat oleh sangkaan buruk org yg sebenarnya sik kenal benar2 dgn YB tok. Keep up the good work YB Abdullah. Kmek bangga dpt nolong org mcm kitak. sekian trima kasih. Mun kitak sik cayak, sukati kitak lah. Tuhan lebih mengetahui.
Anonymous said...
tak kenal maka tak cinta....
Anonymous said...
kamek brani bertaruh ngan sapa2, dlm soal politik YB Dolah akan mati berdiri sebab asal nya bukan org politik, skill diplomasi nya kosong tapi soal rajin dan kreatif nya bekerja kamek respek org tok..kamek pernah dgr nya kata ''mun sik mok body contact, siboh main rugby, duduk jak di rumah main PS2 or nganok org di blog''. Sigek perangai nya kamek sik suka ialah nya suka berterus terang..brutal abis..tanyak la ngan Hakim Bujang org Swk Update ya. org N36 mungkin untung dpt org yg pandei bekerja dan rajin tapi PBB mungkin pening kelak sebab mulutnya tok bercelupar, jadi beban politik dlm politik BN
Anonymous said...
Salam buat pembaca. Ingin melahirkan ucapan terima kasih dan penghargaan buat Yb Dollah. Walaupun kmk org bukanlah merupakan pengundi kawasan beliau namun keperihatinan dan kesanggupan beliau menyumbangkan sesuatu, kmk dapat rasakan beliau tidak memilih sesiapa pun untuk ditolong. Ini terbukti bilamana kmk menghantar surat memohon sumbangan ikhlas, tanpa kompromi beliau telah memenuhinya. Mungkin bagi orang yang tidak menyukai Yb Dollah, akan mengatakan "berapa juak nak disumbang mun setakat hamper, aku pun boleh". Tetapi bukan semua Yb sanggup merealisasikan permohonan di saat-saat akhir dan selalunya berkira "itu bukan kawasan penggundi aku" Jelas sikap tidak memilih bulu itulah yang disukai. Mampu berkhidmat tanpa mengira siapa. Semoga perjalanan karier Yb dipermudahkan Allah. Tahniah dan terima kasih.
Anonymous said...
Baam...Jangan2 "lasuk tai siyau" mak wak semua ubak melo wak dao tang YB Dollah idu. Tapi lepas menang eh mei ngah idu menak "lawatan terima kasih" tang kampung2 pulau deng ko. Nak liluk sms/msg tang ko nak YB Dollah adak mo melah tang kampumg2 kami inan.
Anonymous said...
Sik perlu lah nangkat YB Dolah ya macam ya gilak. Mun ya bagus gilak, kenak sik terima kasih dgn org yg ngundinya. doa slamat lah. iboh nak nganok Asfia agik. Sikit sikit kitak org nak nganok Asfia. Nya sik ada di sia agik jadi Y.B. Apa perlu agik nak madah tok madah ya. Betulkah Dolah tok lebih bagus dari Asfia ? Tangar kita nya pun birokrat juak. Ngagak kampung pun tunggu masa juak.
Anonymous said...
suruh Y.B Dolah ya belajar tergisin gisin senyum macam Abang Jo. Kelak boleh nya membodohkan orang lain juak macam Abg Jo.
Anonymous said...
yb dollah yang ya..malas asang ko arap..peluang idu bak menisik poket idulah nyadin yb eh.. Adak telo talipuni tang idu mei idu luk makat. Adak telo sms@msg tang idu alah atang sekali mak jwb idu..tapi mei sebak gaya..PEMUDEI IDAK LOK IDU
Anonymous said...
diharap sapa2 mengkritik yb Dollah, jgnlah kritik gilak boss..tolonglah berik cadangan dan pandangan, ya baruk best!! ada betol??? orite, pasal yg xpuas hati ya, boleh berik pandangan dgn hantar SMS atau call.. mun hal pendidikan, i respek ngan yb Dollah tok..nya akan bantu sedaya upaya org kpg mintak tolong..jgn dah ditolong, lalu nak sumpah seranah ndah..jaik akai na juak perangai dak pulo tok.xda di ajar org tua kah nak bagus2 bhasa???
Anonymous said...
Yg di atas ya, iboh ngankat YB dollah berlebih gilak. Tangar jak apa yg YB ya akan molah di kawasannya. Ibo u gago nak jadi pegawai publisitinya. Pasal pendidekan org lain pandae juak. kita nilai pemimpin dari actionnya dan result orientated. Udah gik u nak berlebih mujinya.
Anonymous said...
belum sampei 2 bulan nya jadi yb dah teruk nya kenak kutuk. kamek rasa org pulo tok sik patut diberik seorg yb tapi seorg nabi atau superman. Nan patut juak kitak org pulo miskin dan mundur,cara kitak berfikir nang kuno skali jak. patut la sidak madah org pulo tok masyarakat subsidi. mun ada org pulo yg berik komen sitok ,confirm sidak bukan org dlm partii dan sik mengundi baru2 tok.
Anonymous said...
Saya adalah salah seorg Ketua Pemuda PBB di Pulau Bruit. kepada org Pulau Bruit yg membuat komen di sitok, tolong jaga bahasa kitak sikit, jangan berik malu kamek di kpg tok. Mun benar2 ambik berat hal di kpg tok, tolong beri cadangan yg membina bukan cakap mcm org paloi jak. Yg pandei2 nak berik ''Frenly advice'', jgn main politik, kitak ya bukan nya ada berik sumbangan apa2 pun, cakap jak byk tapi hidup kitak pun tunggang langgang. Kamek pun slalu berhbg dgn yb melalui call atau SmS, memang ada nya sik angkat call kamek tapi nya akan call balit. Dlm kesibukan nya, tauk sik nya akan berhbg dgn hampir semua pemimpin parti utk update ttg berkembangan semasa, lebih2 agik hal permintaan org kpg yg bermcm-mcm. baru2 tok yb melawat kpg Sedi, Sebako dan Betanak. Nya bawak skali isteri dan anak2 nya. Ya molah kamek org kpg kagum ngan nya. Hari seterusnya yb melawat hampir 20 rmh pjg sempena hari gawai. Kamek sik mok puji ilak yb tok sebab byk agik kerja mok di polah nya. Kawasan nya sebesar negeri Melaka. Sesiapa yg rumah nya pun sik terkemas dan keluarga sendiri sik terurus siboh gago nak ambik hal kebajikan kamek di kpg tok. Atur jak hidup ko pun ya. Sebagai org lama dlm perjuangan parti PBB di kawasan N36, harapan kamek agar yb tok sik cepat putus asa dan jgn hipokrik. kamek semua tauk yg yb tok bukan dr kalangan org politik, nya kuat bekerja dan sgt peramah tapi berhati-hati bila main politik. Utk pengetahuan semua, kamek pertama kali nangga sorg yb cium tgn org tua bila bersalam. harap2 nya iklas.
Anonymous said...
jangan hina org pulo. Klak kamek sik gago ngundi kitak ya, apa kata kitak. Yg kamek dan sidak lain sik tahan ialah kitak duak ya terlalu kuat ngampu YB dan dah kuat gilak nak ngangkatnya. Kamekmadah tangar jak apa yang akan dibuat YB tok klak, sik perlu kitak beriknya publisiti lebih gilak. Kitak duak tok sapa ? Jangan ngata kamek org pulo org subsidi. cuba jak hina kedak ya masa eleksion segek lagik klak ? Dan 5 tahun akan datang, sapa yg akan mengemis undi dari kamek ? Iboh sombong sik bertempat ya. Mun YB kitak ya pandae gilak, bangunlah tempat tok. Iboh gago ngupah org pakae publisiti jak.
Anonymous said...
abis ko ya pandei ilak kah..? Kenak ko sik bertanding jak. Org mcm kitak ya la yg molah org pulo terus mundur. Cakap jak byk. Sik ada yb ngupah kamek. Yb pun sik kenal kamek, sik pernah kamek bersalam ngan nya. Tapi kamek org pulo yg balit kpg utk mengundi nya. Bukan mcm kitak, menyalak sik tentu pasal, patut la dlm PBB pun kitak sik ada jawatan. Kitak sik penting ilak, atur jak hidup kitak pun yg kelam kabut ya. Sik kamek mok muji yb tok lebih2 tapi sik juak kamek mok menghina nya sebab nya sik ada berdosa dgn kamek. Yg penting kamek mok yb tokberkerja dgn kuat dan bekerjasama dgn pemimpin akar umbi dan ketua kaum. So yg bersuara sumbang mahram dan pendek akal, atur jak hidup keluarga kitak pun.
Anonymous said...
Apa u gago gilak mun sik pernah salam ngan YB ya ? Dan sik semua org pulo tok ahli PBB. pengundi atas pagar banyak. ko dapat apa jadi ahli PBB ? enjin bot murah ? kamek mauk nya nunjuk tindakan pembangunannya. jadi ko jangan hina org kampung. org pulo ya mengundi. klak jadi satu penggal YB ya.
Anonymous said...
kitak tok cakap mcm org bodoh jak. Org baruk 1 bulan lebih jadi wakil rakyat, kitak dah mok nangga ''tindakan pembangunan''. Confirm kitak tok paloi. bapak kamek org pulo, mak kamek org daro so jgn fikir kamek tok nak hina org kpg. Dr cara kitak komen di sitok, seolah-olah nasib org kpg di tgn yb ya. Kamek rasa terhina sebab kamek rasa seolah-olah org kpg tok mcm pemalas dan sik pandei jaga kpg dirik pun. Semua berharap dgn yb sorang tok. Kamek sik kenal yb tok cuma bapak kamek yg ngundi nya ari ya tapi nya madah harap2 yb tok bukan setakat dpt memberi pembangunan fizikal di kpg tapi dpt mengubah cara org dan kpg berfikir. jadi la org kpg yg bermaruah dan harga diri. Apa yg yb ya boleh polah dlm masa 5 thn? kita yg dah diam di kpg ya sejak turun temurun, apa polah kita selama tok? Bapak kamek sik skolah tinggi, nya pernah jadi nelayan, berkebun, buruh kasar dan jadi jaga tapi nya sik mok hidup susah mcm nya so nya suruh kamek belajar rajin2. Kamek adik beradik semua masuk Universiti dan kerja gaji besar. Nasib kamek bukan di tgn yb tok. Nasib kita di kpg di tgn kita, kita perlu rajin dan kreatif. Mesti ada wawasan. Dr komen org pulo yg kamek baca sitok, malu kamek eh. Sik sangka kamek masih ada org yg sik faham maksud 'persaingan' dan 'positif'. Kitak crita hal 'undi' dan 'yb sepenggal', ya crita politik. Cuba la kitak berik idea ngan yb mcm ney nak nolong supaya lebih rami graduan di kpg kita dan mcm ney nak memajukan perusahaan kpg kita. Kita mesti bersatu hati, siboh gago berpolitik mun kebajikan keluarga dirik pun sik terjaga. Kpg kita masih mundur tauk sik? Mun kita semua org pulo yg beribu org sik dpt ngurus hal kpg kita pun, kitak fikir yb tok dpt kerja sorangkah? Kita tunggu dan lihat sejauh ney yb tok dpt nolong kita? Dan kita jgn peluk tubuh jak dan hanya tauk nak kutuk org. Jgn berik malu atau hina org pulo ok.
Anonymous said...
kitak yang hina orang pulo ya. Kitak madah dalam sitok " confirm lah orang pulo ya masyarakat subsidi... " Kitak nak nafi yg kitak hina kamek orang kg pulo. jangan nak ngubah cerita. Mun dah nak kuat ngankat YB nang cam ya lah perangae.
Lan Bruit said...
Black Out dah 2 minggu di Pulau Bruit. YB Tak akan merasa sebab dia bukan orang Pulau bruit. Sekarang kemarau, dulu bolehlah ambik air di hutan sebagai air minum. sekarang hutan dah habis di tebang di ganti dengan air racun kelapa sawit. nam minum air mana,????? YB pula lepas menang hilang entah ke mana????
Anonymous said...
YB peminum... mesti lah nya ada di Kuching ya..
Anonymous said...
nak rajin macam mana. ko ya sik duduk di pulo boleh lah madah pia. jalan sik ada, aik sik ada, usahkan mauk kreatif untuk meningkatkan taraf hidup. kamek orang masih mauk kreatif macam ni mauk HIDUP. Paham sik
Ruan said...
Yang pertahankan YB Dollah Pub di sini adalah SU politik dia yang juga sekepala. Sama bukan orang tempatan. Dah menang apa dia peduli hal N36.
Anonymous said...
Lepas pilihanraya, buat majlis kesyukuran di Kuching. Orang N36 macam mana?
Anonymous said...
Ya, nang betul kata kitak org. Saya yg dikatanya " orang pulo masyarakat subsidi.." Ya cara sidak orang YB menghina orang Pulo. Saya pun dikatanya paloi. Kerana saya nyuruh kita nangar " tindakan pembangunannya.." Sidak SU YB ya madah, YB ya baruk 1 bulan dipilih jadi iboh nak nanggar tindakan pembangunan dolok. Tok saya madah sidak ya, kitak org pikir kamek org kampung pulo ya bodoh kah ? Apa maksud kamek ialah udah jak ngankat YB ya berlebih lebih dan kita nilainya dari segi pembangunan yg di bawa ke kg Pulo. Bukan kita nak projek kinek tok serta merta. Mun sidak YB nak berdebat dgn saya di forum tok boleh. Saya cabar sidak ya. Saya akan dedahkan macam ne kuncu kuncu YB ya jatuhkan Asfia. mauk kah ? - Pemuda atas pagar Kg Pulo
Anonymous said...
Semua pengundi Kg Pulo semua Lihat komen org YB Dollah hina kita. Lihat satu post atas tok kataya macam tok ".....patut kitak org pulo miskin dan mundur, cara kitak berfikir kuno skali jak...." Kita org pulo dihina org kuncu YB Dollah ya. Nama jak pemimpin tapi menghina org di bawah. Hey bakok. Mun dah gia iboh jak u jadi YB. U dan orang-orang yu boleh ngabis masa di pub-2 minuman di kuching ya. u madah Asfia jaik, rumahnya besar tapi sik ada Asfia pernah hina org macam kitak orang ya. Sedarlah sikit. Rahsia u di pub ya terbongkar klak.
Anonymous said...
Syabas Sebanaku dan hebat kamu semua. Melanau lawan Melanau. Jatuhkan YB melanau sorang lagi selepas wahab dollah then CM melanau undur diri. Generasi baru melanau nang pandei dan berani. Teruskan serangan anda semua pada yb baru tok. Biar nya tersungkur sebelum nya angkat sumpah. Apa tunggu agik, dedahkan kisah buruk yb tok. Kmk semua mok tauk, sama2 kita nyahkan yb dollah dr dunia politik.
Anonymous said...
Sik ada isu YB Melano jatuh. Mun sorang Melano guguk, nya boleh diganti dgn orang Melano yg lebih baik. Sik mestinya Melano pembangkang. banyak Melano BN yg lebih baik. Mun Melano pembangkang lebih baik, pilih jak ya. Tapi pembangkang mesti sedar, pemimpin sidaknya menghadapi masalah moral yg dasyat, jadi jangan harap rakyat sik tauk ya. Pembangkang jgn in denial, sidak ya tauk sapa jadi liabiliti dalam pembangkang ya. Jadi tok pasal YB Dollah nak dikatakan digulingkan bukan isu samasekali. Tapi cara orgnya menghina org kampung dan mungkin dirik nya juak yg nulis di sitok. Ya melukak hati org kampung. Pasal prangae YB ya, tok akan disimpan sampae masa yg perlu dan sesuai. Jgn provoke kami.
Anonymous said...
kamek setuju ngan jawapan di atas. Tok bukan soal YB Dollah akan tersungkur. Tok soal caranya. ne boleh YB Dollah guguk sebelum ambik sumpah. sebab nya dah dipilih lam election. jadi mauk nak mauk, nya akan ngangkat sumpah. Jadi YB jak nya. Tapi ya bukan lesen untuk jadi sombong. Sik perlulah pembangkang ya atau penulis upahan YB nak nyampae berita palsu tok. Org kampung bukan bodoh. Apa yg dimauk ialah pembangunan. Tindakan. Klak mun sik dpt, pembangkang mungkin jd YB. Ya hal 5 tahun akan datang. Masa ya, mungkin ada pemimpin baru pembangkang. Mungkin pembangkang jadi lebih bagus. Sebab sik ada liabiliti agik masa ya bah. Tapi masa tok, jangan juak lah pembangkang nak membodoh kita. U sik tauk brapa professional di kalangan kita. Apa dikata sitok sik ada kesan ngan status Y.B ya. Jangan u nak membodo org kita pasal hal ya. Tapi imej Y.B ya akan terkenak, dan jgn lupak PRU 13 sik lamak gik. - CERDIK PANDAI MELANO
Anonymous said...
Abdullah sidol..bas pr..jeno kali udah mo melah ted kamik inan bas pr eh..labik lah mei ibaoh katah..1 jam jaong ted sadik gak..jipo..!! Nak sampai buyak galang teloi bangar..marak tao.!!
Anonymous said...
A'kum & salam sejahtera pada semua warga cyber di ruangan bicara ini. Saya bukan mewakili sesiapa yg menjadi bahan perbualan di ruang ini tapi ada hak & tangungjawab utk menegur sebelum keadaan menjadi tidak trkawal kerna mengikut perasaan. kami hargai komen2 yg brnas,membina,adil & bermafaat. Kadang2 kata2 nakal yg bernada mengusik harus ditrima dgn hati terbuka. Yg menjadi perhatian kami secara serius ialah serangan peribadi atau tuduhan liar yg dtujukn pada seorg Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yg dipilih melalui sistem pilihanraya dan dia mewakili parti Barisan National (BN) iaitu parti yg memerintah negeri Swk. Secara ringkasnya beliau telah dpilih oleh pucuk pimpinan parti yg dketuai oleh Ketua Menteri & PM. Calon dipilih setelah ''di skrin'' secara terperinci oleh SB,SPRM,KDN serta berbagai pihak lain termasuk mengambil kira faktor politik dan sentimen lain. Secara etikanya seorg ADUN tidak akan melibatkan diri dlm memberi komen dlm blog spt ini. Kami memandang serius komen2 yg beruncur ugutan dan ''defamation'' yg boleh membawa kpd tindakan jenayah atau civil. Kita hormati hak 'Freedom of Speech' atau hak utk memberi pendapat tapi jika seseorg mula berkata sesuatu yg dianggap merbahaya pada kedudukan seseorg dr segi politik maka kami tiada pilihan tapi mesti disisat. kami bertggjwb utk mengawal selia dan memantau. Musuh dlm politik dtg dlm berbagai bentuk.kami cuma memberi nasihat. Kenalilah org yg mahu dserang serta hak dia utk mempertahan maruah dirinya. Sekian trima kasih. wasalam
Anonymous said...
anonymous June 4, 2011 9:49 PM - saya setuju pendapat anda. Saya rasakan seperti pernah mendengar secara terus ayat begini dari mulut seseorang beberapa bulan lepas. Syabas YB...rakyat menunggu pembaharuan dari anda....adu masalah dan cara menyelesaikan masalah.
Hakim Mahkamah Rakyat said...
benar YB Dolah yang nulis ya kah? Tahniah YB kerna memberikan hujah-hujah yang jitu dan padu. Syuk maca. Dah sepuluh kali maca, masih rasa sik puas. Mun 100 kali baca, baruk puas kali. Confirm kalah orang-orang yang nganok YB di sitok mun di embak ke mahkamah. Tapi mahkamah rakyat belum tauk agik. Limak tahun yang akan datang, baruk hakim-hakim mahkamah rakyat polah keputusan. So, jangan cakap banyak YB. Polah jak kejo sio.
Anonymous said...
Utk makluman semua, ini maklumat yg kmk dpt. Hari sabtu dan ahad yb tok ada di sarikei sebab ada majlis dgn TYT. Dgr crita nya ada jumpa sidak pemimpin PBB N36 di sarikei yg dijemput ke majlis ya. Mlm tadik,kwn i ada tanyak nya ttg komen2 di Sebanaku, nya madah lamak nya sik baca blog. I tanyak nya ttg kata2 hinaan terhadap org pulo. Nya nyayak sapa berik komen bodoh ya. Nya kata 4000 lebih org undi nya di N36, sapa hina org pulo sama la mcm hina nya juak. Then i kata org pulo marah ngan nya sebab mcm2 isu. Nya madah hanya org N36 jak ada hak utk komen ttg dirik nya samada baik atau buruk. Nya madah nya sik duli ttg apa2 komen hal nya. Nya madah nya sik ada masa nak berkomen di mana2 blog sebab setengah kawasan pulo sik dpt bekalan elektrik yg berterusan dan slalu blackout. Signal handpon pun susah apalah agik broadband so mcm ney nak on computer dan main blog. Terus terang nya madah nya perlu juak komen dan maklumat dr kalangan org bukan ahli parti or org yg atas pagar.Nya madah sapa2 menghina org pulo mun brani sila call nya or at least sewa boat pergi lawat kawasan pulo nun then baruk komen. KatanyaTerlalu byk kerja mok dipolah di pulau bruit. So tok amaran kmek, Kepada yg menyamar jadi PS yb tolong jgn masuk campur hal kmek di pulo . Jgn main dgn perasaan kmk. Kmk sik bodoh ok. Tolong jaga kata2 ktak ya. Jgn kurang ajar dan nak melaga-lagakan kmek.sukati kmek la apa nak kata sitok, kmek yg undinya.
Anonymous said...
Yang berik komen pada 4/6/2011 jam 9.49 p.m. ya buat ugutan kosong. U nak wakili sapa ? Masa tok bukan 1970'an where u nak membodo dan mengugut org sesuka hati. U sik boh nak berlagak kuat, info tetap info. Siasat lah apa yg dipikir perlu.
Anonymous said...
melepak di pub da masa tapi baca blog sik ada masa??? bebulak dolah pub tok!!!
Anonymous said...
salam,,,web saudara ada dilinkkan di web saya kampungsebako.blogspot.com harap juga dapat dlinkka n disitok
Anonymous said...
Pada saudara intellectual Melanau semua, Kita tubuh think tank di kalangan kita. Dan kenal pasti pemimpin potensi yg baik, jujur dan berwibawa. Banyak sidak ya dalam service, civil service dan Federal Service. Kita act as pressure group dan lobby group. Kita akan jadi group yg diiktiraf oleh pemimpin atasan ya. Next time kita majukan nama pemimpin yg tabah, baik, bersih dan tiada image problem. Tok jangka masa hadapan. Supaya jangan ada orang yg terpikir nya terlalu " penting dari perjuangan " dan boleh ngata apa apa jak yg merendahkan orang lain. Kita mesti make sure future YB kita org yg bersih hati, bersih perbuatan dan ikhlas.
Anonymous said...
YB Dollah Pub tok. Sini nya masa pulo bruit black out. Tahu berita ya pun melaui Blog tok. Yb YB. Yang Blue... Dah kaki pub pub juak. nak bercampur dengan orang kampung jauh sekali. Mauk nanya YB. Pernah Sembahyang di Masjid sini di Pulo ya.
Anonymous said...
YB Dollah masa interview di TV3 Dengan YB Annuar macam orang Bodoh jak. Tin KOSONG
Anonymous said...
semua komen di sitok ceita hal YB. org yang mengaku cerdik pandai dari pulau pun cerita cara mok jadi YB. semua cerita berkaitan YB. Dolok masa Asfia mcm ya juak, semua gago hal Asfia. tauk sik taktik u all tok mcm 'Tumbuk Angin', sik kenak dengan sasaran. Sikit pun sik mengugat kedudukan YB ya. Confirm ktk semua sik molah home work bila bercakap. Cuba check dan selidik mcm ney org mcm dollah tok yg sik active dlm politik boleh di calon BN? Apa muslihat sidak PBB tok sebenarnya? Sapa sebenarnya dibelakang dollah tok? serangan peribadi ke atasnya mcm di paluk ngan bantal jak, sik ada kesan langsung. Mcm politik kedai kopi jak. Kmk sik mok kerajaan tukar YB semata-mata nak menang jak tapi sik pandei kerja. tanyak nya tentang jlnraya di kpg kita, masalah elektrik yg sik pernah selesai, bila air paip akan dapat? Dr maklumat org dlm, kmk suspek dollah tok nang dirancang utk jadi YB sepenggal mcm Sulaiman Taib dolok. Cuba ktk chk benar2 sapa VIP yg rami2 dtg tolong nya berkempen ari ya, CM terus ngagak dollah selepas abis majlis penamaan calon then TPM dtg, pas ya Dtk Shaziman mentri JKR then Dtk Shafie Afdal mentri Luar Bandar ikutnya ke Pulau Bruit, semua mentri penting. Dtk Hamed Sepawi & Dtk Hasmi, org kuat korporat sentiasa di blakang dollah, Dtk Idris menantu Tun Rahman adalah wakil Dtk Hishamudin mentri KDN nang geng Dollah dr dolok. Dtk Ahmad Maslan Ketua Penerangan UMNO Malaysia sama umur pun kamceng dgn nya. Semua tok kebetulankah? Dlm politik sik ada kebetulan, hanya percaturan. Apa sebenarnya yg berlaku? kmk benar2 mok tauk. Tink-tank org pulo tolong jelaskan sapa dollah tok sebenarnya.
Anonymous said...
u crita hal sembahyang di masjid dan nganok org pemabuk tapi u pun menjatuh maruah org. Islam ya kah? Mungkin ada ahli keluarga nya baca cacian kitak ya. Kitak mok mempersoal isu moralnya tapi tindakan kitak ya bermoral kah? Bodoh sombong kitak ya. Mcm kerak, sik berakal. Teguran kitak ya sik menyelesai langsung masalah kmek di kpg tok. Woi, atur hidup u pun dolok. Jangan jadi hipokrik. Dan pada org2 yg angkat pelir yb jgn hina org kpg kmek ok. Jaga sikit bahasa ktak ya. Mun ktak dr pembangkang jgn main isu sensitif, buruk padah nya.
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY