'/>

posted from BloggeroidTerjumpa didalam facebook gambar diatas yang menjadi satu isu dimana seorang pemuda di Terengganu dihukum penjara 36bulan (3 tahun) kerana menyamun RM20 untuk membeli susu anaknya berlainan pula dengan kes Khir Toyo yang hanya dipenjara 12bulan (1 tahun ) kerana berjuta-juta ringgit . 

Pernah suatu masa dahulu cikgu saya bertanya didalam kelas kami mengenai kisah pencuri , cikgu membuat contoh antara dua orang pencuri , seorang mencuri sebatang jarum dan seorang lagi mencuri wang rm5000 ditanya manakah satu dipenjara 3bulan dan mana satu 1tahun (mungkin tak ada dalam undang2 curi penjara 3bulan @ 1 tahun ianya sebagai contoh sahaja), semua murid mengatakan yang mencuri rm5000 itulah yang akan dipenjara 1 tahun kerana mencuri lebih banyak maka lebih banyaklah kena penjara. kemudian cikgu menerangkan kalau ikut undang2 di malaysia yang mencuri sebatang jarum itulah yang akan dipenjara 1 tahun kerana sebatang jarum yang mampu dibeli oleh semua orang pun dia curi itu memang teruk sangatlah.

Kalau dilihat dari kes pemuda yang dipenjara 3 tahun kerana RM20 untuk beli susu anak sangat2 menduka citakan. sebab kita tahu kita rakyat miskin dan susah takkanlah diorang yang menjatuhkan hukuman itu tak tau nak berfikir kesusahan rakyat. what da fuk!!!

Tetapi kalau anda lah ditempat pemuda yang menyamun RM20 itu adakah anda akan lakukan jenayah itu hanya kerana RM20 untuk beli susu anak?? apakah rakyat Malaysia ini ANJING sangat yang sampai kita tidak boleh minta bantuan RM20 untuk beli susu anak?? JKKKKKKK tak boleh tolong RM20 untuk orang miskin yang tak mampu beli susu anak?? saya sendiri sanggup korban kan duit saya untuk rakan2 saya demi anak2 diorang tetapi dengan syarat .. dia bukan penagih dadah, dia bukan perokok, & dia memang jenis orang susah. tapi kalau RM20 menyamun dengan alasan nak beli susu anak hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....tak dapat nak fikir aku alasankah atau kebenaran itu terserah pada tuhan sahajalah kisah dia. Aku pun ada rasa simpati juga sampai menyamun nak beli susu anak memang susah betul rakyat ye.. dalam kes ini tak tahu nak salahkan siapa RAKYAT MALAYSIA YANG PENTINGKAN DIRI SENDIRI , PEMIMPIN, JKKKKK, ntah lu ada otak lu fikirlah sendiri siapa salah...

Mengenai kes Khir Toyo dijatuhi hukuman penjara pula ... emmmmmmm aku setuju juga kalau dikatakan ada unsur hanya untuk menunjukkan bahawa undang2 dimalaysia ini adil sebab 9 JAN nanti nak bantai Anuar Ibrahim.


Keputusan 9 JAN masih menjadi teka-teki tetapi secara peribadi saya rasa macam anuar ibrahim akan dibebaskan sahaja ..  sebab? malas tulis lah ... saja2 nak bertaruh lain dari orang keh keh keh keh keh . siapa mahu bertaruh jom RM10 jer pm pm ... AKU BET ANUAR DIBEBASKAN

sumber-http://dungun.blogspot.com/2011/12/curi-rm20-3tahun-penjara-khir-toyo.html

MU......mng 5-0


| Copyright © 2013 MERADONG TODAY