'/>

KUCHING - Stadium Sarawak hampir penuh pada malam ini dengan dibanjiri hampir 60,000 penonton yang hadir bagi menyaksikan perasmian Sukan Malaysia (SUKMA) Ke-18 Sarawak

UPACARA  PENGEBUMIAN MANGSA TRAGEDI BUNUH KAMPUNG BARU

KITA dikejutkan dengan berita sedih yang menimpa 3 sekeluarga di Kampung Baru, Samarahan baru-baru ini. Pelbagai spekulasi bertiup kencang di media massa seolah-olah mereka lebih tahu daripada Polis.

Baru sebentar tadi upacara pengebumian 3 sekeluarga ya malang ini dapat dizahirkan setelah usai autopsi polis. Semoga roh mereka ditempatkan di kalangan mereka yang beriman.

Salam takziah. Alfatihah. Amin.

Foto by -Rp-

KUCHING: Ketua Polis Daerah Samarahan, Deputi Superitendan Lee Chong Chern hari ini mengesahkan kematian tiga beranak di Kampung Baru, Kota Samarahan bebas daripada sebarang elemen jenayah.

“Tiada sebarang unsur jenayah dalam kes tersebut. Kematian wanita terbabit berpunca daripada ‘menggantung diri’, dan bukannya ‘dibunuh’.

“Pasukan forensik yang melakukan autopsi terhadap ketiga-tiga mangsa selama lima jam bermula jam 8 malam tadi juga tidak menjumpai sebarang unsur-unsur pergelutan pada fizikal mangsa,” katanya ketika dihubungi.

Wartawan yang menanti keputusan autopsi di Unit Forensik Hospital Umum Sarawak, lewat malam tadi.

“Bedah siasat juga mendapati kematian kedua-dua anak lelaki mangsa yang masing-masing berumur empat dan tujuh tahun, juga konsisten akibat keracunan bahan peluntur.

Dalam kejadian tragis tersebut, seorang ibu, Rohana Mohamad ditemui tergantung di dalam bilik tandas di kediaman ibu bapa angkatnya oleh anak saudaranya, manakala dua lagi anaknya, Adam Hadiman Noorahman, 7, dan Mohd Ikmal Danish Noorahman, 4, ditemui di atas katil di dalam bilik tidur, dengan bibir yang bertukar kehitaman.

Adam Hadiman ditemui dengan tidak lagi bernyawa manakala adiknya Ikmal Danish meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Pusat Jantung Hospital Umum Sarawak di Kota Samarahan.

Rohana yang sedang dalam proses perceraian dengan suaminya, seorang warga Saratok dipercayai mengalami tekanan kerana kesempitan hidup.

Kes ini kemudian menjadi viral apabila Ketua Siasatan Jenayah Negeri, Senior Asisten Komisoner Dev Kumar memaklumkan siasatan diambil alih oleh pasukannya, setelah diklasifikasikan di bawah Seksyen 302, Kanun Keseksaan kerana membunuh, bukan ditakrif bunuh diri atau SDR seperti sebelumnya.

“Saya berharap orang ramai berhenti daripada mencipta sebarang spekulasi mengenai kematian mangsa kerana ia dikhuatiri mengganggu emosi keluarga.

“Biarlah mereka menguruskan jenazah dan menghadapi situasi ini dengan tenang,” kata Chong Chern lagi.

Jenazah ketiga-tiga mangsa dijangka dituntut keluarga pada hari ini dan akan disemadikan di kampung halaman mereka. – Sarawakvoice.com

Jumlah Pungutan pingat setakat jam 10.13 pagi ,(23 Julai 2016)

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY