'/>

En.Abdullah Hj Saidol
BY:melanausarawak


Sejam setengah rasa bagaikan terlalu pantas apabila membicarakan tentang halatuju pembangunan untuk Dun 36 Semop bersama YB En Abdullah Saidol. Kepetahan dan keramahan YB En Abdullah Saidol semasa menceritakan sejarah beliau sebagai seorang ahli korporat amat menarik minat saya. Beliau yang berasal dari keluarga guru lebih yakin untuk berkecimpung dalam dunia perniagaan berbanding dunia politik.  Setelah terlibat secara langsung sebagai wakil rakyat barulah beliau sedar betapa bernilainya setiap perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat yang memerlukan. Beliau juga turut memaklumkan yang beliau semakin berminat dalam dunia baru ini, apabila dapat membantu mereka yang memerlukan bantuan.

Semasa bersama YB En Abdullah Saidol satu perkara yang tidak dapat saya lupakan apabila beliau menceritakan sejarah hidup dan resam kehidupan di dalam bidang perniagaan yang terlalu asyik mengejar keuntungan tanpa mempedulikan kehidupan masyarakat sekeliling. Kepercayaan Pehin Sri Abd Taib Mahmud meletakkan beliau sebagai calon Barisan Nasional di Dun 36 Semop  memberi peluang  kepada beliau untuk berkhidmat kepada masyarakat seterusnya menceburkan diri ke dalam dunia baru  yang penuh perhatian dan cabaran.
Sebagai seorang wakil rakyat yang mendapat pendidikan dari seorang guru perwatakan YB En Abdullah Saidol juga dilihat amat tenang dan kelihatan bersahaja menjawab soalan yang saya ajukan. Gelak tawanya cukup menampakkan bahawa beliau seorang yang mudah didekati dan boleh dikateogerikan dalam golongan “Low Profile”.  Menceritakan tentang minat beliau dalam sukan bola sepak dan ragbi saya juga mengusik supaya beliau memegang jawatan dalam Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) satu hari nanti.

Berbicara tentang pembangunan Pulau Bruit beliau turut menceritakan tentang beberapa projek yang bakal dilaksanakan dalam masa terdekat. Beliau turut membuat panggilan telefon kepada Pegawai Daerah Daro (D.O) En Shafie  Ahmad  untuk menceritakan sedikit sebanyak tentang projek yang bakal dilaksanakan. Berikut adalah beberapa projek yang akan dilaksanakan dalam masa terdekat.

       Jalanraya Tekajong Penipah/Tekajong/- 3km (tender telah dikeluarkan pada 21 September 2011 dan dijangka siap dalam masa 2 bulan) bernilai 500 ribu
       Naik taraf jalan Kpg Salah Kechil
       Penambahbaikan Jeti dan jalan kampong Penibong/Penuai/ Sebako  bernilai RM2.07 juta
       Bekalan air di kampong Betanak akan dinaiktaraf untuk disalurkan ke kampong Salah Kechil, Betanak ,Penibong dan juga Penuai akan diuruskan dalam masa terdekat.
       Bekalan air untuk Kampung Bruit , Tekajong dan Penipah akan disalurkan dari Kampung Saai.
       3 pencawang Telco akan ditempatkan di Kampung Tekajong, Kawasan tengah Pulau dan Kampung Sedi.
       Bekalan elektrik dan air di Kampong Sebako akan disalurkan melalui kampong Saai/Semop dan En Shafie memohon bantuan YB En Abdullah untuk membincangkan perkara tersebut kepada pihak ladang untuk membenarkan laluan ladang digunakan.
       Projek pertanian untuk Rumah Panjang

Dalam sesi yang cukup santai itu saya juga berani mengatakan bahawa wakil rakyat ini mempunyai nilai dan jati diri yang cukup tinggi. Keyakinan dan ketokohan beliau jelas membayangkan bahawa beliau seorang yang tegas dan bekerja bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu. Pertemuan  berakhir jam 3 .30 petang dan mungkin akan ada pertemuan lain selepas ini. Kepada wakil rakyat ini harapan penduduk yang tinggi hendaklah dipikul sebaik mungkin. Beliau harus Cekal dan tabah kerana rakyat sentiasa bersama beliau dengan menyokong kepimpinan Barisan Nasional.

Nanyang Siangpau
m/s 09
12 Sept. 2011
Strategi Pakatan Rakyat

Ketiga-tiga parti cabar UMNO dan MCA: Lock Siew Fook

Kata-kata Lock Siew Fook: "DAP bukan seperti apa yang disebut oleh MCA iaitu orang Cina yang mentadbir urus orang-orang Cina, sebaliknya DAP menghalang rasuah dan bersikap bersih. Jika MCA pada PRU akan datang kalah teruk dan tidak masuk ke dalam kebinet, orang-orang Cina tidak akan terjejas, kerana sebenarnya dalam BN MCA tiada kedudukan"
11hb Kajang, Pengerusi DAP Negeri Sembilan Lock Siew Fook berkata, strategi yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat ialah, Pas dan PKR akan mencabar UMNO, DAP pula akan mencabar MCA. Lock Siew Fook semasa menghadiri upacara tarian singa ajuran belia DAP sempena nama kumpulan tarisan singa piala Ean Yong Hian Wah yang bergelar nama 'tukar purnama berwajah baru' berkata demikian.
Beliau berharap pada PRU akan datang DAP dapat tubuhkan sebuah kerajaan baru, supaya Lim Guan Eng setiausaha DAP menjadi perdana menteri kaum Cina yang pertama di negara ini, dan supaya Pakatan Rakyat dapat mewakili semua jawatan-jawatan menteri yang ada pada MCA sekarang ini, pada masa sama kembalikan sistem pilihan raya kerajaan tempatan.
BN Cuba Alihkan Pandangan: Lock Siew Fook
Beliau berkata, DAP bukan seperti apa yang disebut oleh MCA, orang Cina tadbir urus orang-orang Cina, sebaliknya DAP cegah rasuah dan kerajaan yang bersih, jika pada PRU akan datang MCA kalah teruk tidak dapat masuk ke dalam kebinet, orang-orang Cina tidak akan terjejas apa-apa, kerana MCA tiada sebarang keududukan dalam BN.
Selain dari itu, ketua jawatankuasa pilihan raya DAP Hew Kuan Yau berkata, BN mungkin lakukan seuatu yang tidak munasabah untuk alihkan pandangan, contohnya seperti PRN di Tenang, mungkin BN letakan tarikh PRU pada seminggu sebelum hari tahun baru Cina, supaya pengundi dan penyokong Pakatan Rakyat kaum Cina yang berkerja di luar tidak sanggup pulang ke kampung halaman untuk membuang undi.
Beliau berkata, mungkin sebelum PRU, BN akan umumkan mengiktiraf sijil-sijil gabungan peperiksaan sekolah-sekolah menengah Cina swasta, jika tidak MCA, Gerakan dan SUPP akan tersungkur dan kalah teruk. (Kesimpulan: 'tukar purnama berwajah baru' memberi maksud tukar kerajaan, pasukan tarian singa itu digelar: tarian singa tukar kerajaan)
sumber:tunfaisal.blogspot.com
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY