'/>

Kira2 sejam yg lalu Satu mayat yang belum lagi dikenal pasti identitinya telah ditemui oleh orang awam diluar Medan Pelita,Kuching.Setakat ini punca kematian masih lagi belum diketahui dan masih dalam siasatan polis..
(Apa-apa pun kita semua xpat polah andaian dolok biar polis jalankan tugas)

#BUMIkenyalang
Sumber :kpgta xpress sarawak


Kalau kat negara maju, dah lama dah ASTRO tutup atau dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa. Malangnya ASTRO yang bos besarnya adalah kroni ketat Mahathir, mempunyai 'kekebalan' daripada sebarang undang-undang di negara ini. Jadi, bebaslah ASTRO berbuat apa-apa sahaja, termasuklah melakukan penipuan halus terhadap para pengguna terutama sekali menerusi kenaikan kadar harga.
SIBU: Sarawak tidak boleh disamakan seperti mana-mana negeri lain dalam Persekutuan Tanah Melayu kerana ia rakan kongsi dengan tiga kerajaan berdaulat lain yang membentuk Malaysia.
Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata, ini adalah pendirian kerajaan negeri dalam usaha rundingan penurunan kuasa daripada kerajaan persekutuan.
Sarawak
Beliau berkata, usaha rundingan penurunan kuasa ini adalah atas dasar kepada apa yang telah dipersetujui pada tahun 1963.
“Terdapat empat kerajaan berdaulat membentuk Malaysia iaitu Persekutuan Tanah Melayu, kerajaan Singapura, kerajaan Borneo Utara dan Sarawak.
“Jadi dalam erti kata lain Sarawak tidak boleh disamakan seperti mana-mana negeri lain dalam Persekutuan Tanah Melayu,” katanya kepada pemberita selepas mewakili Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem merasmikan Rumah Terbuka Aidilfitri 2016 PBB Nangka di Dewan MUC di sini, semalam.
baca lanjut di sini
KUCHING: Polis Sarawak petang semalam berjaya memberkas suspek ke-9 kes pembunuhan Setiausaha Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Miri, Bill Kayong selepas 20 siasatan dijalankan.
Lelaki berusia 27 tahun itu dicekup di sebuah restoran di Jalan Bendahara, Miri oleh pasukan petugas khas Bukit Aman, yang menggerakkan operasi kes ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Senior Asisten Komisioner Dev Kumar berkata, suspek ditahan untuk disoal siasat berhubung kes pembunuhan tersebut dan akan dibawa ke Mahkamah Majistret Miri hari ini untuk mendapatkan perintah reman.
“Ini merupakan suspek kesembilan, menjadikan lapan kini sedang dalam tahanan.
~Sarawakvoice
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Senior Asisten Komisioner Dev Kumar

KUALA LUMPUR - Sarawak Report gagal menyedari hakikat bahawa Laporan Ketua Audit Negara merupakan salah satu komponen yang digunakan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk menyiapkan laporan akhir badan itu mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MBD).

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata Laporan Ketua Audit Negara itu tidak lengkap kerana ia hanya menangani satu aspek 1MDB.

Malah, dalam kiriman blognya, katanya, laporan lengkap adalah daripada PAC kerana ia bukan sahaja mengambil kira Laporan Ketua Audit Negara tetapi semua maklumat lain yang dikumpulkan.

Beliau berkata, dalam hal ini, Sarawak Report boleh diberi faedah kesangsian kerana mereka diberi maklumat yang silap atau tidak menyedari fakta yang sangat penting ini.

"Sekiranya mereka sedar perkara ini, maka Sarawak Report bersalah memperdayakan orang ramai kerana apa yang dimaklumkan kepada awam telah menyimpang jauh daripada kebenaran," katanya.

Salleh berkata, laporan Sarawak Report juga berkompromi tentang integriti ahli-ahli PAC termasuk beberapa ahli daripada pembangkang.

"Adakah Sarawak Report mempersoalkan kejujuran ahli-ahli PAC," tanya beliau.

Sarawak Report membuat sindiran bahawa PAC dan ahli-ahlinya termasuk daripada pembangkang tidak jujur dan cuba menyembunyikan apa yang mereka temui dalam siasatan.

[ARTIKEL BERKAITAN: Ketulenan dokumen laporan Sarawak Report disiasat]

Khamis lepas, laman pembocor maklumat berpangkalan di London itu mendedahkan sekali lagi apa yang didakwa sebagai petikan penting daripada siasatan Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB yang telah diklasifikasikan sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA). - Bernama

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY