'/>

Meradong today tertarik dengan isu dibincangkan oleh beberapa pemimpin pemuda PBB Sarawak mengenai masalah penjanan ekonomi?Apa yang menarik adalah masalah ini bukan isu baru tapi lama terkubur dalam masyarakat...?Sampai bila perkara ini tidak diberi perhatian sepenuhnya...Ibarat kata pbbJepakyouth apabila parti kuat ekonomi pun kuat baru kerajaan bertambah makmur...MT berharap Datuk KP Pemuda kita memandang serius duri dalam daging ini...


masalah ekonomi pemuda seharusnya di beri perhatiaan kerana jika masalah ini tak di selelsaikan maka. sampai bila-bila pun akan menjadi duri dalam daging.
 ·  ·  · 17 hours ago near Bintulu, Malaysia
 • Pbb Batudanau and Pbb JepakYouth like this.
  • Zaini Busrah bukan jadi duri agik bro tapi kanser dah...
   17 hours ago ·  ·  1 person
  • Pbb Padungan Arap biro ekonomi amik perhatian pada di hilite tok.
   16 hours ago ·  ·  1 person
  • Pbb JepakYouth Biro dapat bergerak, sikda masalah, sama seperti kata Kidurong, masalahnya sumber.... Biro jak bergerak tapi di peringkat tertinggi sik mauk nulong pemuda peringkat cawangan/ranting, gney gaya? Sedangkan pemuda di kalangan exco pun rame yg bersungut sik dibantu. arap dgn duit poket sendiri jak bergerak...duit yg sepatutnya utk anak bini spt kata Jeferi John... adakah anak bini patut dijadikan mangsa sama berkorban utk parti? Setakat Biro jak...bukan ada kuasa merik projek pun.. kalau nak ngatur program usahawan, kursus, seminar boleh lah menumpang dgn agensi agensi kerajaan yg ada spt SEDC, Unit Usahawan Jab Ketua Menteri....lepas seminar nak polah apa? ...dapat kah Biro merik projek?.... Byk dah seminar2 dianjur oleh beberapa pihak tapi lepas ya back to square one juak....
   14 hours ago ·  ·  2 people
  • Pbb JepakYouth Masalah org parti atau ahli ahli party ialah apabila diarah berjuang...akan berjuang atas matlamat agar party menang, kukuh, kuat....tapi bila party dah kuat....kemenangan dah dapat...kemakmuran ekonomi kerajaan dah bertambah... yg di luar atau org tertentu ajak yg mengaut....ahli ahli party ngisap jari.....nengar jak...nangar jauh sekali...merasa iboh ajak
   14 hours ago ·  ·  2 people
  • Pbb JepakYouth Sepatutnya hasil daripada kemakmuran perjuangan bersama ahli ahli, pemimpin dan peringkat tertinggi hendaklah dikongsi kongsikan.....kerana ahli sekecil mana pun juga adalah penyumbang kepada kemenangan dan kemakmuran party. kalau takda ahli mana ada party.
   14 hours ago · 
  • Pbb Padungan mungkin biro ekonomi dapat embak sidak sedc, unit usahawan dan agensi2 lain yang berkaitan to duduk sama to berbincang apa yang boleh sidak polah bersama2 biro ekonomi. perbincangan ya termasuk program or tindakan susulan selepas sesuatu program. polah a comprehensive programme or plan. admitedly, sik dapat la bila ari tok attend kursus, the next day terus berjaya. tapi apa yang boleh dibuat untuk membantu pemuda dalam usaha sidak untuk berjaya dalam ekonomi selepas sesuatu aktiviti. bila dikata membantu, bukannya membantu atas kertas, tapi membantu dalam erti kata yang sebenar.
   14 hours ago · 
  • Pbb Batudanau cerita lama muncul kembali...ekomomi pemuda cerita lama....ada yang kata, kalau ekonomi tak ada tak payah cerita politik....mungkin juga ada betulnya sebab orang yang kata tu tak berparti boleh tahan juga....kita masih tekial kial dengan semangat yang tinggi kononnya dengan alasan jangan kita kalah nanti malu....kerisauan saya sampai bila semangat tersebut tetap utuh sedangkan kita semua adalah public figure yang mana sentiasa dalam perhatian pelbagai pihak....siapa nak percaya kalau masih berjalan kaki untuk mencari rezeki sedangkan orang lain ada yang berkereta mewah....bagi saya tak perlu terlalu kaya yang penting apa yang telah dilakukan bebaloi dengan keadaan semasa.
   14 hours ago ·  ·  1 person
  • Pbb JepakYouth Betul kata Padungan...membantu dalam ertikata sebenar...mun org yg benar nak nulong sik byk ceritanya...terus jak nulong...masalahnya nang sik mauk nulong...jadi byklah alasan.
   14 hours ago · 
  • Pbb JepakYouth Banar liau...inda payah lah kaya raya asalkan senang lah sikit kita ani bergerak...inda jua malu bah...
   14 hours ago ·  ·  1 person
  • Pbb Batudanau mengapa harus membazir masa dan duit dengan berkursus kononnya memantapkan pengetahuan dalam segala hal, sedangkan selepas itu kita berhadapan dengan bermacam macam birokrasi....akhirnya tinggal impian....kenapa bajet yang digunakan berkursus disalurkan kepada golongan sasar, cuba tengok boleh berjaya atau tidak.
   14 hours ago ·  ·  2 people
  • Jayakasuma Rosli pemuda harapan bangsa..macam mana boleh jadi harapan bangsa kalu peuda kita miskin hina..
   14 hours ago ·  ·  2 people
  • Pbb Batudanau kalau boleh upgradekan apa yang pemuda laksanakan sekarang berdasarkan aktiviti ekonomi yang sedia ada bemula dari bawah dahulu....sebab kalau dari atas yang dibawah tetap akan terus ketinggalan dan boleh terbiar buat selamanya.
   13 hours ago ·  ·  2 people
  • Pbb Padungan keseimbangan dari segi support dan perhatian mesti diberikan kepada 'berminat tapi belum berusaha' dan 'berminat dan sedang berusaha'. kedua-dua group tok penting dan kewujudan group2 tok saling menyokong antara satu sama lain. tetapi mun sik dapat merik good attention to both, then berik more attention to those yang 'berminat dan sedang berusaha'. tetapi sik boleh terus lepas tangan dalam memberi perhatian kepada group 'berminat tapi belum berusaha'. sidak tok la yang akan jadi new inputs/resources/energy/drive untuk group 'berminat dan sedang berusaha' kelak.
   13 hours ago ·  ·  1 person
  • Jayakasuma Rosli kadang2 pihak kerajaan/jabatan/kementerian lebih suka menolong orang yang tiada lesen yg sewajarnya(spt dlm bidang saya(elektrikal)..MEREKA LEBIH SUKA MEMBERI KERJA KEPADA KWN2 MEREKA YG MENGGUNAKAN TRADE LESEN SAHAJA BERBANDING DENGAN MEMBERI KEPADA SYKT YG BETUL2 ADA COMPETENCY....
   12 hours ago ·  ·  2 people
  • Pbb JepakYouth Inilah ketirisan yg sering dikatakan oleh PM, pegawai yg korup, kerajaan yg busuk nama..
   12 hours ago ·  ·  1 person
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY