'/>

Bintangor:Menurut Ketua Balai Bomba Dan Penyelamat Bintangor Tuan Nicholas Bin Belulin ,pihak Bomba yang Sampai diketuai oleh PBKII Hj Mohmad ditempat kejadian didapati benar kemalangan kendiri yang melibatkan sebuah toyota hilux SR f yang terbabas. Seramai 7 orang mangsa yang terlibat kemalangan.

6 orang mangsa dapat keluar sendiri  ( cedera ringan ) dan seorang mangsa wanita masih tersepit di dalam kenderaan tersebut dan cedera parah di tempat duduk belakang. Pihak bomba telah berjaya mengeluarkan mangsa tersebut melalui pintu belakang kenderaan tersebut dan membawa mangsa ke tempat selamat sebelum ketibaan pihak ambulan.

Ihsan JBPM Bintangor

SATU lagi sejarah tercipta bagi anak Sarawak apabila buat pertama kalinya seorang anak Iban Sarawak iaitu Datuk Stephen Mundaw telah dinaikkan pangkat kepada Jeneral 3 Bintang sebagai Leftenan General sekaligus turut digelar sebagai Panglima Medan Timur.  Sebagai Panglima Medan Timur menyaksikan beliau akan menjadi pegawai utama di dalam 2 divisyen Tentera Darat iaitu Division 1 dan Division 5 termasuklah Bridget Sempadan untuk Sarawak dan Sabah.

Anak Iban kelahiran Sungai Melaban, Pakit dari Bahagian Sri Aman mendapat pendidikan awal di SRK St Lawrence sebelum meneruskan pendidikan menengah di SMK St Columbus, Miri dan SMK Simanggang, Sri Aman.  Minatnya di dalam dunia ketenteraan sudahpun mekar sejak di masih dibangku sekolah dan usai menamatkan persekolahannya telah memilih untuk melanjutkan pelajaran di Sekolah Latihan Pegawai Kadet, Sebatang Karah, Negeri Sembilan.  Dek kerana kecemerlangannya juga menyaksikan akhirnya beliau melanjutkan pelajarannya sekali lagi ke Australia iaitu di Portsea Victoria.

Untuk berada di kedudukan yang tinggi di dalam dunia ketenteraan ini bukanlah sesuatu yang mudah.  Hanya disiplin yang tinggi serta semangat waja boleh memacu kejayaan kariernya.  Antara jawatan yang pernah dipegang oleh beliau adalah seperti 6RRD sebagai Ketua Platun, 7RRD Ketua Kompeni, Pegawai Perisikan serta banyak lagi. 

Semoga kejayaan beliau akan menjadi contoh kepada generasi baru anak Sarawak untuk memilih kerjaya ketenteraan dengan lebih menyeluruh lagi. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada Datuk Stephen Mundaw.

-RP-

sumber red parrot

KUCHING:Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg telah menerima kunjungan hormat daripada Pergerakan Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak yang diketuai oleh Ketua Pemuda, Gerald Rentap Jabu di Wisma Bapa Malaysia, Petra Jaya, petang tadi.

Ia merupakan kunjungan pertama Exco Pemuda tersebut setelah pembentukannya dan bertujuan untuk memperkenalkan barisan Exco Pemuda PBB yang baru dilantik semasa Perhimpunan Agung PBB Ke-14 yang lepas dan menerangkan perancangan aktiviti-aktiviti exco Pemuda PBB dalam masa tiga Tahun (2018 - 2020), disamping persediaan menghadapi PRU akan datang.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Tupong, Fazzrudin Abdul Rahman selaku Timbalan Ketua Pemuda (Bumiputera), Ahli Dewan Undangan Negeri Serembu, Miro Simuih selaku Timbalan Ketua Pemuda (PESAKA), Ahli Dewan Undangan Negeri Sadong Jaya, Ir Aidel Lariwoo selaku Naib Ketua Pemuda PBB dan Ahli Dewan Undangan Negeri Machan, Allan Siden Gramong selaku Bendahari Pemuda PBB serta semua ahli-ahli exco Pemuda PBB bagi sesi 2018 - 2020.sumber :FB Armada Pemuda PBB Lingga

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY