'/>

Belaga - Perasmian "Murum Hidroelectric Plant"    oleh Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud.

Turut hadir bersama Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Haji Adenan Bin Haji Satem.

Empangan Hidroelektrik Murum mampu menghasilkan tenaga berjumlah 944 megawatt (MW) dengan purata kuasa tahunan 5,952 gigawatt-jam (GWh).

Empangan ini adalah empangan terbesar dan projek yang kedua dibina SEB selepas Empangan Hidroelektrik Batang Ai sejak 30 tahun yang lepas.

Projek ini membolehkan Sarawak menjadi pembekal kuasa kepada ASEAN pada tahun 2025 melalui infrastruktur rangkaian transmisi yang menghubungkan luar Sarawak seperti eksport tenaga ke Brunei, Sabah, Kalimantan Barat serta Semenanjung Malaysia, Singapura dan Sumatera.
Sumber :friends klxpress sarawak

Membuat laporan polis susulan penghinaan oleh pemilik akaun facebook Kapak Sarawak (Anthony Bakit) terhadap Big Bikers.

#LaporanPolis
#KapakSarawak
#PenghinaanTerhadapBigBikers

Sumber :FB Zulfaqar Abdul Jalil

BERANG apabila mengetahui suaminya ‘makan luar’, seorang wanita dikenali sebagai Nadia Nordin bertindak memukul skandal suaminya dengan botol, dipercayai botol arak di sebuah hotel.

Rakaman insiden itu yang viral setelah dimuat naik dalam laman sosial hari ini, memaparkan seorang wanita yang tidak berpakaian dibelasah teruk hingga merintih kesakitan di atas lantai bilik hotel.

Dalam video pertama berdurasi 30 saat itu, kelihatan wanita terbabit bertindak memukul dalam keadaan marah sementara mangsa yang dibogelkan memohon untuk dilepaskan kerana sakit.

Wanita tidak berpakaian itu menerima 15 jahitan susulan dipukul dengan botol di kepala.

Difahamkan, wanita yang menjadi skandal suaminya itu adalah rakan baiknya sendiri dan ketika Nadia menyerbu bilik tersebut, wanita berkenaan sudah berada dalam keadaan bogel.

Tidak cukup dengan itu, sebuah lagi video memaparkan Nadia memukul lelaki dipercayai suaminya yang dikenali sebagai Mohd Faizal.

Walaupun dipukul dan dibelasah dengan teruk, suaminya itu tidak membalas sebaliknya membenarkan sahaja dirinya diperlakukan sebegitu.

Ketika kejadian, ada beberapa indvidu lain turut berada dalam bilik berkenaan.

Pelbagai versi kejadian yang tersebar setakat iini termasuk ada yang mengatakan wanita yang dipukul itu merupakan kawan baik si isteri.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY