'/>

LAPORAN KES KEBAKARAN DI LONG SERIDAN, MIRI

01 Mei 2017.
Operasi Penghantaran Bekalan Makanan JKM dan Bekalan Pakaian Bulan Sabit Merah serta tugasan PSPI ke Long Seridan menggunakan Heli Bomba Mi 17.
Turut hadir bersama
Miri-Marudi-Long Seridan YB Dato Gerawat Gala
Ahli Dewan Undangan Negeri N.78 Mulu,En Harry Harold Daud
Pegawai Khas ADUN N.78,Penghulu Freddy Abun dan Puan Sherrina Binti Hussaini, Residen Bahagian Miri

*Pilot dan Crew dari Pangkalan Operasi Udara, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Miri*

1.Kapten
-Mej Zahrolayali Bin Abd Talib

2.Pembantu Juruterbang
-PPgB Farhan Bin Marzuki

3.Flight Engineer
-TPgB Zulkarnain Bin Othman

4.AQM
-PB Hazian Fizuan Bin Hashim
-PB Changgai Anak Simpu

5.PASKUB
-PBK II Hasrul Rizal Bin Ghazali             
-PB Mohd Rohaizat Bin Yusuf
-PB Mohd Zain Bin Abu Hassan

*Pegawai dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Zon 6 Miri Negeri Sarawak*

1.PgB Awangku Mohd Hazmin Bin Awg Zainal, Ketua Bhg Penyiasat Kebakaran Zon 6 Miri.
2. PPgB Maureen Sim, Pegawai Operasi Zon 6 Miri.
3. PPgB Thaddeus Boinon, pegawai penyiasat Kebakaran Zon 6 Miri.

2. PBK II Awang Busrah Bin Awang Mustapha , Pegawai Bomba dari BBP Marudi.

*Agensi yang turur serta:*
Pegawai dari JKM, Miri
1.Pn Ensiring anak Girang
2.En Marin Kajop

*Media:*
1.Borneo Post

Oleh:
Angkatan Pertahanan Awam Negeri Sarawak
Sekretariat JPBN Sarawak

Info by taibmel 

Sempena Hari Pekerja, sukacita saya umumkan peruntukan RM70j kepada PERKESO utk tujuan pembayaran faedah kewangan Sistem Insurans Pekerjaan.

Melalui Sistem Insurans Pekerjaan, pekerja akan mendapat bantuan kewangan sementara untuk menyara hidup diri dan keluarga dalam tempoh tertentu semasa mencari pekerjaan baharu.

Bintangor:Program Gotong -Royong Tanah Perkuburan Islam Sg. Tekap dan Masjid Tanjung Bundung.

HARI PEKERJA PERUTUSAN
KETUA MENTERI SARAWAK

Sempena Hari Pekerja 2017, saya ingin mengucapkan kepada semua rakyat Sarawak dan bukan rakyat Sarawak dan juga yang dalam satu cara atau yang lain sebahagian daripada 1.3 juta tenaga kerja di Negeri Hari Buruh gembira.

Setiap dari anda menjadi anda dalam sektor awam atau sektor swasta tidak kira apa tahap kerja yang anda terlibat dalam, adalah penting untuk kemajuan dan kesejahteraan masyarakat dan ekonomi Sarawak.

Bagi pihak Kerajaan Negeri saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua dan saya amat berharap bahawa anda akan bersaing dengan kerja-kerja yang baik.

Saya menyeru kepada setiap majikan untuk memberi maruah kepada setiap pekerja di bawah pekerjaan mereka dan memastikan bahawa mereka sentiasa bijak dalam rawatan pekerja mereka.
Sebahagian besar daripada 1.3 juta pekerja di Sarawak telah disediakan daripada orang muda kita yang membentuk kira-kira 60 peratus daripada penduduk Sarawak. Kita perlu memberi harapan untuk masa depan yang lebih baik bagi orang-orang muda kita. Atas sebab ini, saya ingin menegaskan bahawa Kerajaan Negeri komited untuk mengubah ekonomi tradisional kepada ekonomi digital dalam beberapa tahun akan datang dekad. Saya percaya kegagalan untuk memeluk trend di seluruh dunia ke arah ekonomi digital akan merugikan kepada muda kita hari ini dan esok yang sentiasa bergerak ke arah Internet segala-galanya.

Saya juga ingin menyeru kepada pekerja-pekerja kami untuk meneruskan usaha untuk belajar dan belajar semula dan untuk memberi latihan kemahiran dan meningkatkan kemahiran dalam usaha untuk kekal relevan dalam persekitaran kerja yang sentiasa berubah.

Terima kasih dan Salam Hormat.

Tahniah kepada Badan Seni Budaya PDRM telah menjuarai Malaysian Floor Pattern Sport Dance Competition kategori Profesional anjuran Global Network Entertainment Sdn Bhd dengan kerjasama Istana Budaya

Lawatan dan Taklimat Ringkas Di Tapak Cadangan Pembinaan Kem Tentera Hutan Melintang Bagan Datuk Bersama-sama Kita Berdoa Semoga Allah Permudahkan Pembinaan Ini Dengan Segera

Jadilah Pekerja Dan Majikan Yang Terbaik Kerana Kebergantungan Ini Membawa Kepada Kecemerlangan Sesebuah Organisasi.

"Wahai Orang-orang Yang Beriman! Janganlah Kamu Mengkhianati AMANAH Allah Dan RasulNya Dan Janganlah Kamu Mengkhianati AMANAH-AMANAH Kamu, Sedang Kamu Mengetahui Salahnya" Surah Al-Anfal Ayat Ke27

Selamat Menyambut Hari Pekerja 2017

KENYATAAN MEDIA
KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM)

BERKENAAN

ISU CUKAI BARANGAN DAN PERKHIDMATAN
(GOOD AND SERVICES TAX - GST)
____________________

1. Jakim mengambil perhatian dan memandang serius berkaitan isu Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (Good And Services Tax - GST) yang disiarkan oleh media massa. Merujuk kepada Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-106 yang bersidang pada 21-22 Oktober 2014 telah memutuskan bahawa Islam mengharuskan pemerintah atau Ulil Amri untuk mengutip cukai seperti Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) selagimana terdapat keperluan dan maslahah untuk negara dan rakyat.

2. Sebelum GST dilaksanakan, banyak kajian telah dijalankan secara terperinci untuk melihat tahap keperluannya. Kerajaan melaksanakan GST ini adalah bagi memenuhi tujuan ekonomi, tujuan sosial dan kepentingan rakyat meliputi aspek kesihatan, pendidikan, tempat rekreasi, kebajikan dan keselamatan. Kerajaan dibenarkan untuk mengutip cukai demi untuk memenuhi kepentingan umum (maslahah) ini.

3. Inisiatif Kerajaan Ini adalah selaras dengan pandangan para ulama’ seperti Ibn Hazm, Ibn al-Musili, al-Syafi’i, al-Syatibi dan Ibn Khaldun yang membenarkan Kerajaan untuk mengenakan cukai kepada rakyat sekadar untuk memenuhi maslahat umum pentadbiran negara. GST juga bukan sahaja dilaksanakan di Malaysia, tetapi juga telah dilaksanakan di Negara-negara Pertubuhan Islam Sedunia (OIC) seperti Turki, Maghribi, Pakistan, Mesir, Kazakhstan, Bangladesh, Algeria, Azerbaijan dan Uzbekistan. Malahan Arab Saudi juga sedang membuat persiapan ke arah tersebut.

4. Justeru, Jakim menasihati semua pihak supaya memahami dengan lebih teliti kaedah pelaksanaan GST di Malaysia sebelum membuat sebarang kenyataan yang boleh mengundang salah faham di kalangan masyarakat.

Sekian

TAN SRI DATO’ HAJI OTHMAN BIN MUSTAPHA
30 April 2017

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY