'/>
BINTANGOR:MENJELANG  RAMADAN TRAGEDI KEBAKARAN  BERLAKU DI BINTANGOR YANG MELIBATKAN RUMAH  IBUBAPA PELI PENERANGAN DAN MASJID LAMA BINTANGOR...PUNCA KEBAKARAN MASIH BELUM DIKENALPASTI...IBU PELI TELAH DI MASUKKAN KE HOSPITAL...
 
ADA yang tidak kena di sebalik pembebasan MP Sungai Siput, Jeyakumar dan lima lagi tahanan dari pertuduhan Akta Ordinan Darurat yang sebelum ini dikenakan ke atas mereka kerana disyaki mahu memerangii YDP Agong apabila kesemua mereka ini didapati sedang berusaha untuk menghidupkan kembali fahaman komunis yang telah diharamkan di Negara ini.

Di mana kecuaiannya hingga mereka ini terpaksa dibebaskan?Apakah siasatan polis yang longgar atau seperti disebutkan sebelum ini wujud konspirasi pihak-pihak tertentu dalam jabatan polis untuk memalukan kerajaan dan memalitkan lagi malu yang amat besar kepada kementerian Dalam Negeri terutama sekali Menterinya, Hishamuddin Tun Hussien?

Mustahil PDRM yang  dinobatkan antara pasukan polis terbaik dalam dunia melakukan kecuaian hingga pesalah yang disyaki boleh terlepas daripada pertuduhan ataupun diheret ke mahkamah?Atau pasukan polis yang mengetuai siasatan kes ini tidak mempunyai pengalaman kerana mereka hidup ataupun bertugas selepas PKM diharamkan hingga mereka menjadi buta dan keliru untuk menyiasat kes ini hingga ke akar umbi?

Banyak persoalan-persoalan nakal bermain dalam kepala dan paling nakal selain daripada mogok lapar yang kononnya akan dibuat oleh Jeyakumar sedangkan maklumat yang diperolehi Jeyakumar  tidak pun mogok lapar seperti yang diwar-warkan adalah betapa polis kurang cekap dengan latihan siasatan walaupun sebelum itu mereka begitu megah mendedahkan kononnya polis berjaya mematahkan satu gerakan paling merbahaya dalam negara dengan penemuan bukti-bukti yang kesemua mereka itu terlibat dalam gerakan subversif.Nyanyian polis cukup merdu didengar ketika itu!

Satu perkara dan lebih nakal lagi,mungkin ada kalangan pegawai polis yang bertanggungjawab terhadap kes ini memandang ringan mauduk ahli PSM ini untuk menghidupkan kembali fahaman komunis dengan mengkaderkan ahli-ahli baru di kalangan mereka dengan tujuan-tujuan tertentu.

Mustahil tidak ada kes?
Mungkin siasatan polis hanya tertumpu kepada Jeyakumar hingga terlepas pandang untuk menyisat lebih mendalam kegiatan ataupun  pengkhianatan yang dilakukan oleh lima lagi ahli Parti Sosialis Malaysia itu hingga akhirnya polis tidak cukup bukti dan terpaksa membebaskan kesemua mereka. Memang itu adalah hak pois tetapi sebagai rakyat,kecuaian yang polis lakukan ini jika ada tidak boieh kita maafkan dan juga memalukan jabatan serta kerajaan.

Ataupun polis diarahkan untuk membebaskan kesemua tahanan ini walaupun tindakan mereka itu boleh menggangu-gugat keselamatan negara kerana bimbang sokongan terhadap kerajaan Barisan Nasional bertambah merundum di kalangan pengundi India?Jika benar ada arahan begitu, malanglah kepada kita kerana kerajaan sanggup mempertaruhkan nasib dan masa depan negara hanya semata-mata mahu meraih undi dan sokongan bagi memenangi PRU13.

Sia-sialah polis mengumpul segala maklumat dan bukti bilamana akhirnya kesemua tahanan ini terpaksa dibebaskan demi memenuhi tuntutan ataupun tekanan pihak-pihak tertentu sedangkan kita semua tahu isu yang melibatkan kepentingan negara bukan satu isu yang main-main.

Atau polis hanya main-main dalam menyiasat kes ini? Kita sedar,polis juga manusia biasa dan dalam diri mereka ada yang menyokong serta menentang kerajaan.Jika kecuaian siasatan ini atau kegagalan menyediakan kertas pertuduhan yang sempurna sebagai alat bagi membolehkan tahanan PSM ini dibebaskan untuk memalu atau mengkhianati kerajaan,ini adalah satu proses siasatan yang paling tidak bermoral dan bertanggungjawab malah tidak menghormati kerajaan yang sedang memerintah ketika ini,

Tindakan dan keputusan polis tersebut memberikan ruang dan modal yang cukup besar kepada pembangkang untuk mengkritik dan menyelar kerajaan malah kesemua tahanan yang dibebaskan itu telah diangkat sebagai hero dan pasi mereka akan dijaja keseluruh pelusuk dosa sebagai alat baru untuk menyerang kerajaan dan Polis DiRaja Malaysia.Kalau kerajaan akur kepada keputusan ini bermakna kerajaan sedang memberikan seludang kepada pembangkang untuk menyembelih kepimpinan yang ada.

Barangkali inilah sebahagian polis yang menyokong pembangkang mahu dan untuk kesekian kali lagi, PDRM dan Hishamuddin akan dicerca sebagai menyalahgunakan kuasa serta kerajaan Barisan Nasional akan dicacatkan dengan segala tuduhan-tuduhan buruk oleh pembangkang yang sememangnya sentiasa mencari ruang dan peluang.

Malang sungguh bagi Hishamuddin. dalam saat nama dan jawatannya sedang dicemarkan oleh persepsi buruk kalangan pembangkang, pembebasan tahanan PSM ini sekali lagi menjadikan namanya `harum’ serta menjadi `sebutan’ di kesemua ceramah-ceramah pembangkang sedangkan beliau hanya melaksanakan dasar tetapi dasar-dasar ataupun undang-undang seolah-olah dipermainkan oleh sebilangan pegawai polis yang berkepentingan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Berkaitan pembebasan enam tahanan ini, Hishamuddin memerlukan tongkat ajaib untuk membersihkan namanya dan sekiranya benar terbukti ada kecuaian dalam siasatan polis yang dikendalikan oleh pegawai-pegawai yang berkepentingan politik, PDRM perlu bertindak  ke atas pegawai-pegawainya yang cuai sehingga kes sebesar ini boleh terlepas daripada tindakan undang-undang.

Sehingga ke hari ini. kita masih yakin dan percaya bahawa penyambungan semula kontrak Ketua Polis Negara bukanlah satu tindakan yang bijak oleh kerajaan malah dengan apa yang sedang berlaku dalam PDRM ketika ini membuatkan kita merindui sentuhan tugas Hanif Omar,Rahim Noor dan Norian Mai dan  satu lagi,mengekalkan Peguam Negara hingga ke hari ini juga merupakan satu keputusan yang sukar untuk diterima oleh akal yang waras.
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY