'/>

PENAMATAN PENGANJURAN PERLUMBAAN GRAND PRIX F1 PETRONAS

1. Kabinet telah bersetuju menamatkan kontrak penganjuran perlumbaan F1 bermula tahun 2018 memandangkan pulangan menurun yang semakin ketara kepada negara berbanding dengan kos penganjuran kejohanan tersebut.

2. Pada peringkat awalnya penganjuran F1 ini dapat mempromosikan negara sebagai destinasi bagi acara sukan bertaraf dunia.

3. Namun sudah sampai masanya Kerajaan menilai penganjuran kejohanan F1 ini dengan mengambil kira perubahan yang berlaku sejak penganjuran perlumbaan ini pada tahun 1999.

4. Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira laporan dan pandangan daripada Sepang International Circuit (SIC) mengenai impak kewangan acara F1 ini kepada semua pihak-pihak berkepentingan.

5. Kerajaan terpaksa menanggung kos penganjuran yang sangat tinggi setiap tahun. Namun pulangan berkurangan dari segi penonton, pengunjung dan jumlah kedatangan pelancong asing semasa perlumbaan berlangsung sejak beberapa tahun yang lalu.

6. Pada tahun 1999 hanya 16 buah negara menjadi tuan rumah kepada perlumbaan berprestij ini termasuk  2 Negara Asia, tetapi kini telah meningkat kepada 21 buah negara dengan 6 Negara Asia.

7. Penamatan penganjuran ini akan membolehkan Kerajaan meningkatkan pembiayaan dalam sukan permotoran bagi pembangunan bakat, infrastruktur, pemindahan kemahiran dan pengetahuan.

8. Kerajaan akan menggunakan peruntukan yang ada bagi kegunaan perlumbaan lain seperti MotoGP dan Go-kart, membina litar perlumbaan khas di Sungai Petani, menaik taraf kemudahan di SIC di samping membantu pemandu profesional negara menjadi pemandu F1.

9. Litar Sepang akan terus menjadi tuan rumah kepada acara sukan permotoran utama seperti MotoGP dan banyak lagi perlumbaan bertaraf nasional, serantau dan antarabangsa yang akan terus menarik pengunjung ke Malaysia. 

10. Meskipun begitu, Petronas akan meneruskan penajaan ke atas Pasukan Mercedes AMG Petronas dalam perlumbaan F1 sebagai strategi pemasaran syarikat berkenaan.

Adakah Pembangkang Sedar Akta 355 Sudah 2 Kali Dipinda Tanpa Gangguan?

1. RUU355 yang hangat dibincangkan akhir-akhir ini adalah Akta Mahkamah Syariah 1965. Akta ini memperuntukkan bidang kuasa tertentu kepada Mahkamah Syariah. Dalam peruntukan Akta355 ini pemakaiannya hanyalah dikenakan kepada orang Islam sahaja.

2. Akta355 ini sebenarnya hampir masuk kali ketiga pindaannya bermula dari tahun 1984, 1989 dan 2016. Cuma pindaan kali ini hanyalah berkenaan untuk mempertingkatkan lagi jumlah denda dan tempoh penjara yang dikenakan, malah pindaan pertama yang dilakukan pada 1984  juga memperuntukkan perkara yang sama seperti yang sedang dilakukan oleh Ahli Parlimen Marang kini. Manakala pindaan pada tahun 1989 pula adalah untuk memastikan pemakaian Akta355 juga digunakan kepada Sabah dan Sarawak.

3. Kuasa Mahkamah Syariah adalah terletak pada kerajaan negeri. Hal ini menjadikan Akta355 juga akan dipinda mengikut aturan Mahkamah Syariah di Dewan Undangan Negeri masing-masing. Ini kerana pemakaian Enakmen dalam penguatkuasaan hukum Syariah di setiap negeri adalah berbeza kandungannya.

4. Akta Mahkamah Syariah ini hanyalah untuk orang Islam sahaja. Agama Islam adalah agama rasmi Persekutuan, kewujudan Akta ini telah meletakkan Agama Islam sebagai agama tertinggi darjatnya di negara ini. Namun penganut agama lain masih bebas mengekalkan agama yang dianuti.

5. Semasa pembentangan Akta355 ini di Dewan Rakyat semalam masih ada yang tidak faham atau berlagak tidak faham akan pindaan berhubung Akta355. Lebih parah bila ada Ahli Parlimen yang beragama Islam juga bertindak sama.

Rusia terus memanggil Barat untuk menggunakan PBB untuk menggalakkan perubahan rejim - tetapi tidak melaporkannya

Twitter telah dibanjiri dengan ulasan mengenai panggilan Nikki Haley untuk senjata menentang Rusia semasa mesyuarat Majlis Keselamatan pada petang Rabu. Tetapi tiada siapa yang peduli untuk melaporkan apa yang Russia terpaksa katakan.

Video :https://youtu.be/EawUhexh2WE

Timbalan PBB Duta Rusia Vladimir Safronkov berkata Barat "obsesi dengan perubahan rejim adalah apa yang menghalang Majlis Keselamatan ini."

Beliau berkata bagi Washington dan rakan-rakan, "segala-galanya adalah berpandukan kepada perubahan rejim" dan dakwaan bahawa Assad menggunakan senjata kimia dalam serangan di wilayah Idlib pada hari Selasa adalah berdasarkan kepada "laporan palsu dari White Helmets", sebuah organisasi yang telah " mencemarkan nama lama dahulu ".

Menurut beliau lagi, "mengambil [White Helmets] pada nilai muka adalah tidak profesional dan tidak serius."

Safronkov menegaskan bahawa "Topi putih semakin bercampur dalam laporan mereka. versi mereka menjaga berubah. Mereka bertutur bom dari helikopter, kemudian dari pesawat ".

wakil PBB russia diperhatikan bahawa dalam "foto dan video yang kami lihat Helmets White bertindak sangat tidak profesional. tingkah laku mereka adalah sangat selesa berada dalam keadaan yang melampau. Semua ini jelas bertujuan untuk memprovokasi. Semua ini telah diambilkira dalam resolusi. "

Safronkov kemudian meminta Amerika Syarikat, UK dan Perancis: "Adakah peristiwa ini berlaku? Pernahkah anda walaupun diperiksa apa yang anda menulis? "

wakil russia selesai oleh menghempas UK untuk menyalahkan Rusia untuk kematian kanak-kanak di Syria. Katanya, UK "tidak apa-apa" untuk Syria kecuali "hantar draf bertujuan untuk memprovokasi" dan "Siasatan tekanan" ke dalam pelaporan keputusan politik yang menggalakkan.

Kami tidak dapat mencari laporan arus perdana tunggal yang memberi tumpuan semata-mata kepada komen Safronkov ini.

Rupa-rupanya media tidak dapat mengenal pasti siapa Safronkov adalah.

Berikut adalah cara yang genius di Interpreter dilaporkan ini - tetapi misidentifying orang yang sebenarnya bercakap. Apa perbezaannya?

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY