'/>UMB bukan hanya digunakan untuk politik semata-mata tetapi lebih kepada berkhidmat kepada masyarakat Sarawak khasnya...Tapi umum mengetahui media baru merupakan pena tercepat untuk  MEMBERITAHU kepada rakyat.
Tapi ramai yang belum peka terhadap perkara ini dan hanya pandai bercakap KOSONG sahaja.


Fakta bukan hanya perlu berlandaskan gambar,video dan saksi tapi penyampaiannya harus berkesan.Perubahan sebegini seharusnya disokong pemimpin tempatan dan bukannya dikondem....Openlah minda peka telinga....Ikutlah perubahan semasa dan bukannya masih di pekung yang lama...ibarat kata perpatah 

" katak dalam tempurung"...Setiap pengorbanan yang dicurahkan hanya Allah sahaja yang membalasnya dan jangan mengharap wang ringgit semata-mata.Fikirlah sendiri....
 
UMB Tangkis Tohmahan Pembangkang

by Andy Sabang. Posted on Utusan Borneo September 26, 2011, Monday


SIBU: Setiausaha Politik Ketua Menteri Abu Seman Jahwie menyifatkan penubuhan Unit Media Baru (UMB) sebagai tepat pada masanya.

Katanya, UMB merupakan salah satu alternatif yang diyakini dapat menangkis segala tohmahan pembangkang yang disebarkan melalui siber.

Dengan adanya UMB ujar beliau, ia diharap dapat membantu memperkasakan lagi persediaan Barisan Nasional (BN) dalam menghadapi Pilihran Raya Umum (PRU) akan datang.

“Kalau mereka (pembangkang) boleh lakukannya kenapa pula kita tidak. Sebelum ini kita (kerajaan) sering kali diserang melalui cara sedemikian… jadi sudah tiba masanya kita tangkis balik,” ujar beliau ketika ditemui semalam.

Sebelum itu, Abu Seman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jemoreng merasmikan Majlis Ramah-tamah Aidilfitri anjuran Surau Darul Janah di sini.

Menurut beliau, corak pendekatan BN harus berubah mengikut peredaran semasa apatah lagi ketika kerajaan sedang berusaha mendekati golongan muda.

Ini kerana golongan tersebut jelas beliau, tidak dapat menerima pendekatan lama yang telah dipraktikkan sejak dulu lagi.

Tambah beliau, kerajaan BN harus perlu ada satu strategi yang dapat meningkatkan keyakinan golongan muda terhadap apa yang diusahakan kerajaan.

Menurut Abu Seman lagi, segala bentuk maklumat sama ada tepat atau tidak pada hari ini amat mudah untuk disebarkan apatah lagi golongan muda yang amat cenderung untuk melayari Internet.

“Sebab usia mereka yang muda, mereka ini mudah untuk mempercayai apa yang disebarkan di Internet dan dengan adanya UMB, kerajaan juga berpeluang untuk memperbetulkan maklumat yang diperolehi mereka,” katanya.

Pengoperasian UMB akan diketuai Ketua Penerangan Pemuda PBB Abdul Aziz Tan Sri Adenan Satem, Datuk Alfred Yap (SUPP), Majang Renggi (PRS) dan Audi Chua (SPDP).


| Copyright © 2013 MERADONG TODAY