'/>

KOTA KINABALU: Konstabel Zakiah Aleip setakat ini sudah membuat sebanyak 42 panggilan telefon kepada keluarganya sejak dia diculik sekumpulan lelaki bersenjata di Pulau Mabul, Semporna, pada 12 Julai lalu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abd Rahman, berkata mangsa turut berkomunikasi dengan pihak polis dan mengatakan dia kini sihat dan selamat.

"Bagaimanapun, beliau (Zakiah) tidak memberitahu di mana lokasi sebenar dia berada kerana kumpulan penculik terbabit sering berpindah kawasan bagi mengelak dikesan pihak berkuasa Filipina.

"Rundingan kini masih berjalan kerana apa yang diminta (tebusan) oleh kumpulan terbabit terlalu tinggi, namun apa yang penting Zakiah kini berada dalam keadaan selamat," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah, di sini, sebentar tadi.

BH

Seramai 12 lelaki di wilayah barat Kenya ditangkap, ditelanjangi, dan disunat secara paksa sebagai sebahagian dari sebuah ritual tahunan.

12 lelaki tersebut dari Suku Luo, Turkana, Iteso, dan Luhyia dikhabarkan dipaksa bersunat selepas isteri-isteri mereka mengatakan bahawa para lelaki itu tak boleh menjadi lelaki sebenar jika belum bersunat.

Para perempuan di bandar Moi s Bridge, tempat insiden ini terjadi, mengatakan bahawa mereka ingin para suami mereka bersunat kerana menjadikan mereka lebih bersih dan lebih jantan di atas katil.

Menurut stesen radio West FM, para lelaki ini belum bersunat kerana mereka memang mengelak atau mereka berasal dari sub-suku Luhyia yang memang tidak mewajibkan para lelaki melakukan sunat.

Salah seorang isteri dari ke-12 lelaki itu, Anne Njeri, menceritakan insiden itu kepada stesen radio tempatan.

"Kami sangat gembira dengan langkah ini kerana lelaki yang belum bersunat sangat kotor dan kurang jantan. Kini kami yakin akan menikmati perkahwinan kami," ujar Anne.

Ternyata, prosedur sunat ini menakutkan bagi para lelaki Kenya. Seramai 50 lelaki meminta perlindungan polis dari aksi sunat paksa tersebut.
Sumber

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY