'/>
LVIV, - Jerman meraih hasil tiga kemenangan di Kumpulan B Piala Eropah 2012 yang disebut sebagai "kumpulan neraka". Pada perlawanan terakhirnya, Jerman berjaya menamatkan perlawanan Denmark dengan skor 2-1, Isnin (18/6/2012)

Baru tiga minit perlawanan berjalan, "Der Panzer" hampir saja membuka unggulan melalui sepakan Thomas Mueller. Sayangnya, tendangan voli Muller masih menyamping di samping jala Denmark.

Tak berapa lama kemudian, Mueller kembali mengancam gawang Denmark yang dikawal Stephan Andersen. Kali ini, kesigapan Andersen, menggagalkan peluang emas Mueller di depan mulut gawang "Pasukan Dinamit".

Terus menekan sepanjang awal babak pertama, Jerman akhirnya boleh membuka keunggulan pada minit ke-19. Menerima umpan dari sisi kanan, Podolski menghujamkan tendangan keras kaki kanan yang merobek jala Denmark. Gol itu semakin terasa istimewa bagi Podolski di laga antarabangsa ke-100 bersama Jerman.

Tertinggal satu gol, Denmark cuba bangkit. Tak perlu masa yang lama bagi Denmark untuk memperoleh gol pengimbang. Pada minit ke-24, tandukan Krohn-Dehli menembus jala Manuel Neuer untuk menukar skor menjadi 1-1. Bermula dari sepak sudut, bola mengarah ke Nicklas Bendtner dan kemudian menghantar umpan ke Krohn-Dehli yang tak mensia-siakan peluang tersebut.

Memasuki minit ke-37, Jerman mendapatkan kesempatan untuk kembali unggul dari situasi tendangan bebas. Namun, usaha Podolski gagal berakhir gol kerana tembakan kerasnya malambung tipis dari gawang Andersen. Babak pertama pun berkesudahan sama kuat 1-1 untuk Jerman dan Denmark.

Bermula babak kedua, Denmark kali ini gantian mengambil inisiatif serangan. Peluang pertama pada separuh kedua ini langsung hadir pada minit ke-50. Menerima umpan Bendtner, Jakob Poulsen melepaskan tendangan yang masih terhantuk tiang luar gawang Neuer. Selamatlah Jerman dari gol untuk kedua kalinya.

Setelah peluang ini, kedua-dua pasukan tampil dengan tempo lambat. Pelatih Jerman, Joachim Loew, memasukkan dua pemain untuk penyegaran pasukan. Andre Schuerrle dan Miroslav Klose menggantikan Podolski dan Mario Gomez. Sementara Denmark mulai menurunkan Christian Poulsen dan mengeluarkan Niki Zimling.

Kemenangan rupanya berpihak ke Jerman. Pada minit ke-80, Jerman memperoleh gol kemenangan melalui aksi Lars Bender. Umpan penemuan Oezil mengarah tepat ke kaki Bender yang merangsek naik membantu serangan. Tinggal berhadapan dengan Andersen, Bender tanpa sebarang kesukaran mengubah skor menjadi 2-1 untuk Jerman yang ternyata berlangsung hingga bubaran.

Hasil ini membawa Jerman memimpin Kumpulan B dengan 9 mata. Sementara langkah Denmark harus terhenti kerana pada perlawanan lain, Portugal berjaya menghempaskan Belanda dengan skor 2-1. Di suku final, Jerman akan bersua Greek, sedangkan Portugal berhadapan dengan Republik Czech.
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY