'/>

SIBU: sayap ayam ditanam berhampiran Bukit Aup telah dirampas oleh Jabatan Kastam dari Putrajaya di Pelabuhan Rajang di sini pada 23 Feb tahun ini.

Pemangku Pengarah Kastam Sarawak Ahmad Zainudin Drahman berkata barang-barang, dilupuskan pada 30 Mac dan 31, telah dirampas kerana ianya diimport tanpa permit.

Sayap ayam ditimbang 81,500kg dengan nilai Kastam RM543,706.30 dan import kewajipan RM108,742.86, katanya.

"Berdasarkan maklumat pada kotak itu, negara asalnya Belanda. Ia adalah yang pertama daripada rampasan itu di Sibu. Siasatan sedang dijalankan untuk mencari pemilik, "katanya pada sidang akhbar di stesen Kastam Sibu di Deshon Road di sini hari ini.

Beliau berkata Jabatan Kastam merampas barangan selepas menerima maklumat orang ramai dan maklumat yang dikumpulkan oleh pasukan perisikan mereka sendiri.

Kenapa mereka dibuang barang-barang yang di plot tanah berhampiran Bukit Aup, Ahmad berkata, segala-galanya (daripada penyitaan pengebumian sayap ayam) dikendalikan oleh Jabatan Kastam dari Putrajaya.

"Saya tidak boleh memberi rasional (Kastam Putrajaya) keputusan mereka untuk membuang ia di sana. Kami (Sibu Kastam) hanya menyediakan tenaga manusia, "katanya.

Pada prosedur mereka standard operasi (SOP) untuk pelupusan barang-barang itu, beliau berkata, mereka biasanya melupuskan mereka di pusat pelupusan sampah selepas berunding dengan Jabatan Veterinar.

"Itulah yang kita akan lakukan sekarang. Tetapi pelupusan ini sayap ayam berhampiran Bukit Aup adalah di luar pengetahuan kita. Ia disusun oleh Putrajaya Kastam, "katanya.

Beliau sebelum ini berkata bahawa mereka akan menggali sayap ayam dikebumikan dan memindahkannya kepada Kemuyang tapak pelupusan di sini.

Beliau berkata Sibu Kastam akan bekerjasama dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk melupuskan barang-barang yang betul dengan menanam mereka

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY