'/>
Di suatu waku dahulu Negara di ancam oleh masalah Kominis, ia nya di anggap sebagai ancaman utama kepada keselamatan  Negara , kemudian ia ber alih kepada najis Dadah pula, ramai anak warga Negara kita terlibat, ia mengambil alih tempat sebagai ancaman utama Negara menganti kan Kominis pula.
Kini mengikut peredaran zaman ancaman Negara berubah ubah dari segi keselamatan Negara hingga lah kepada keselamatan diri seperti penyakit jantung, barah dan lain lain.
Boleh lah di kira ancaman dalam pelbagai bentuk ini ada 2 jenis. Yang tidak di jemput dan juga di jemput.Yang datang dari luar dan yang datang dari dalam, tetapi ancaman tetap ancaman.
Salah satu ancaman terbaru ada lah kemasukan Awang Hitam dari Negara Afrika yang kini seolah olah tidak terkawal. Entah apa sebab nya Negara kita menjadi tumpuan AH ini.Persoalan awal ia lah ada kah sistem pertahanan awal Negara senang di bolosi?
Apa kah penyeludupan masuk warga asing ini amat mudah laluan nya? Atau ada pihak tertentu menutup sebelah mata dengan kemasukan AH ini? Puak yang mendapat sesuatu dari kemasukan puak ini.
Begitu ramai warga Negara kita menjadi mangsa kepada mereka mereka ini. Boleh juga di salahkan mangsa dari warga  kita ini  tetapi itu masalah kita yang kita boleh selesai kan cara kita.Biar lah kita bicara tentang tetamu pelik ini yang datang dengan niat pelik ini dahulu.
Jika sistem awal pertahanan Negara kita begitu mudah di bolosi , apa jaminan kepada keselamatan rakyat kita bila serangan bentuk lebih besar datang menyerang?
AH ini begitu ramai berkeliaran sana sini, entah apa kerja nya entah apa pendapatan  nya.
Beratus kali sudah kes kes “black money” dan penipuan wang melalui laman sosial yang di siar kan tetapi mangsa semakin ramai pemangsa pun begitu juga.
Dari urusan “black money” beralih kepada kaldai dadah dan kni penipuan “cinta” pula.
Wang hasil kepada segala ini sudah mencecah ratusan juta. Wang Negara dari wanita ketagih cinta dan wanita ketagih keluar Negara sampai lah wanita yang pura pura tidak tahu diri di tipu semua nya sudah kerap sangat kita saksi kan. Itu yang tersiar, bagai mana pula yang malu untuk memberitahu diri telah di tipu si AH itu kita tidak tahu lagi.
Si AH ini ada yang sampai boleh membuka perniagaan hotel di Negara sendiri hasil penipuan licik mereka di Negara ini.  Malah modal dari penipuan ini ada yang memboleh kan mereka membuka perniagaan di Negara kita ini.Restoren dan lain lain pernigaan.
Jika sesiapa yang ada pengalaman tinggal sewa berdekatan dengan makhluk dari benua jauh ini akan tahu sikap mereka bila sudah ramai. Sedang dalam keadaan sedar pun membimbang kan , apa lagi dalam keadaan mabuk. Dengan bentuk badan yang besar dan tinggi amat sukar untuk Polis kita apa tah lagi warga biasa Negara kita sendiri.
Sudah lah warga dari Negara cina terutama nya wanita masuk dengan ramai nya, kita sendiri pun payah nak cam mereka ini orang cina sini atau orang cina luar. Begitu juga dari India yang kita sangka mamak tapi sebenar nya non Muslim dari India, kini tambahan AH pula.
Ada pendatang ini  yang dapat membentuk koloni nya sendiri,kawasan penduduk tempatan sudah di tawan orang luar. Masuk satu kumpulan maka bertambah lah kumpulan itu kemudian hari. Belum  lagi kita cerita tentang yang datang dari Indonesia terutama nya Aceh.Itu lagi lah sudah tidak terbicara lagi. Dengan sindiket edaran dadah nya.
Warga Negara semakin runsing, walau belum cecah tahap kritikal, tetapi jangan lah sampai warga Negara terasa terancam dan kemudian bangkit protes.Jaga lah sistem pertahanan awal Negara kita. Kos kendalian menjaga keselamatan makin meningkat dengan kehadiran masalah bentuk baharu ini.
Jika di penjara kan pun kos penjag aan makan dan urusan penjara akan meningkat.Bukan kah lebih mudah mengambil tindakan awal supaya penyelesian nya awal juga. Adak ah warga tempatan juga sebenar nya menjadi talibarut kemasukan mereka ini?
Apa pun segera lah tangani hal hal lobos nya sistem kemasukan orang orang ini , makhluk perosak ini harus di buat sesuatu, bayang kan bila mereka sudah ramai dan tidak terkawal lagi.Segera lah kerajaan bertindak.
Sumber: http://www.selangordaily.com/?p=5576&utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

posted from Bloggeroid

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY