'/>

STATEMENT BY
CHIEF MINISTER'S OFFICE ON GRANT OF SPECIAL LEAVE FOR STATE CIVIL SERVANTS ON 8TH JULY 2016

In relation to the Chief Secretary's statement on grant of special leave to federal civil servants on 8th July 2016, the Chief Minister has agreed that the state civil service will follow the decision of the Federal Government.

Ends.

Issued by:

Ambrose Cheng Loi Hee
Press Secretary to the Chief Minister

1st July 2016

Orang ramai termasuk pucuk pimpinan daripada parti pembangkang sewajarnya mematuhi dan memberi kepercayaan sepenuhnya terhadap sistem perundangan Malaysia dalam kes dakwaan rasuah membabitkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) Sarawak Abdullah Saidol berkata susulan pendakwaan, Guan Eng adalah tidak bersalah selagi belum terbukti bersalah.

“Kes di Pulau Pinang ini ternyata menarik perhatian seluruh negara kerana ia melibatkan seorang Ketua Menteri dan pemimpin tertinggi dari parti pembangkang.

“Namun, buat masa sekarang, saya ingin menyatakan beliau (Guan Eng) masih dianggap tidak bersalah selagi belum terbukti bersalah dan beliau berhak untuk menggunakan semua kaedah perundangan yang ada bagi mempertahankan diri,” katanya semalam.

Jelasnya lagi, seperti yang telah dijangka, pihak pembangkang pantas mendakwa tindakan SPRM tersebut bermotifkan politik.

“Saya percaya bukan sahaja rakyat Pulau Pinang yang ingin mengetahui kebenaran tetapi sudah tentu ramai pemimpin yang mungkin senyap dalam Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang turut ingin tahu,” tambahnya.

Kelmarin, Guan Eng ditahan oleh SPRM di pejabatnya di Bangunan KOMTAR Pulau Pinang manakala bekas pemilik banglo di Jalan Pinhorn, George Town yang juga seorang ahli perniagaan, Phang Li Koon ditahan di pejabatnya di Penang Garden.


sumber
Selain kenaikan satu tangga gaji dan gaji minimum sebanyak RM1,200 kepada penjawat-penjawat awam seluruh negara, berkuatkuasa esok 1 Julai 2016 juga akan ada satu perubahan penting dalam pasaran buruh di Malaysia.
Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak
Sukacita saya umumkan bahawa Perintah Gaji Minimum 2016 juga akan dikuatkuasakan ke atas semua majikan. Gaji minimum negara untuk para pekerja semua sektor, kecuali perkhidmatan domestik atau pembantu rumah, akan dinaikkan daripada RM900 kepada RM1,000 sebulan bagi Semenanjung, dan daripada RM800 kepada RM920 sebulan bagi Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan.
Semoga peningkatan pendapatan ini akan membawa manfaat kepada para pekerja dengan struktur penggajian yang lebih saksama selain menggalakkan peningkatan produktiviti dan pekerjaan berkemahiran tinggi.

Saya fikir keputusan Jawatankuasa DAP Pulau Pinang semalam yang telah bersetuju untuk mengekalkan Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri adalah amat memalukan. Ini jelas mempamerkan sifat hipokrasi yang luar biasa sebuah parti yang kononnya memperjuangkan pentadbiran Kerajaan yang cekap, berakauntabiliti lagi telus.

Saya sudah menjangkakan teriakan "konspirasi politik" akan dilaungkan oleh Lim Guan Eng demi menagih simpati rakyat untuk terus berkuasa sebagai Ketua Menteri.

Beliau mengatakan pendakwaan terhadapnya semalam merupakan konspirasi politik yang dirancang Kerajaan Pusat untuk menamatkan karier politiknya. Inilah skrip yang sering dipakai berulang kali apabila pimpinan parti Pakatan Harapan didakwa di Mahkamah.

DAP merupakan contoh terbaik sebuah parti yang mengamalkan sikap hipokrasi dalam berpolitik. Jikalau yang didakwa di Mahkamah merupakan pimpinan parti Barisan Nasional, merekalah yang pertama akan menggesa supaya pemimpin tersebut meletak jawatan, tetapi apabila pemimpin mereka didakwa di Mahkamah semalam, mereka pilih untuk bersikap hipokrit. Inilah sikap DAP dari awal penubuhannya.

Oleh yang demikian, hari ini saya menggesa Lim Guan Eng untuk meletakkan jawatan Ketua Menteri dengan kadar segera. Inilah waktunya beliau mempamerkan bahawa beliau benar-benar menjunjung politik yang bersih, telus dan beramanah.

~ibdilillah ishak

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY