'/>

Bila Dah salah mulalah Alasan...siapa suruh langgar peraturan?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mencadangkan penubuhan undang-undang sabotaj ekonomi bagi menghalang aktiviti penjualan tender oleh kontraktor bumiputera kepada pihak ketiga.

Ketua Pesuruhjayanya, Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, tindakan menjual tender perlu dijadikan satu kesalahan jenayah memandangkan perbuatan tersebut menyebabkan dasar kerajaan untuk membangunkan ekonomi bumiputera gagal dicapai.

Beliau berkata, jika tidak dibendung, tindakan kontraktor tersebut yang dilabel sebagai musuh negara akan turut menjadi penghalang kepada peluang generasi muda yang berminat atau mahu belajar dalam bidang berkenaan.

“Sudah sampai masanya anak Melayu yang merosakkan nama bangsanya dengan menjual 100 peratus kontrak yang diberikan perlu dihukum di bawah undang-undang ini.

“Kalau seorang anak Melayu betul-betul menjalankan konsesi balak yang diterima, akan terbina kilang papan orang Melayu, akan lahir kilang pe­rabot Melayu, namun dalam pengalaman saya, baru dapat kawasan balak sudah dapat cek sedangkan balak belum diusahakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Wacana Isu Rasuah dan Penyalahgunaan Kuasa - Ancaman Terhadap Kesejahteraan Rak­yat dan Kestabilan Negara di sini hari ini.

Yang turut hadir Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali; Pensyarah Undang-undang Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Datuk Dr. Halim Sidek dan peguam, Zainur Zakaria.

Dalam ucapannya, Abu Kassim turut menyatakan kesal dengan tindakan yang diambil terhadap penjawat awam yang didapati melakukan pecah amanah seperti didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) setiap tahun.

Katanya, langkah menjatuhkan hukuman dengan hanya memberikan amaran kepada pesalah tidak cukup kerana kesalahan yang dilakukan telah menyebabkan kerajaan mengalami kerugian jutaan ringgit.

“Setiap tahun LKAN kata ada banyak pembaziran, pemutar skru dibeli dengan harga 10 kali ganda, rundingan dibuat bukan untuk harga rendah tetapi harga tinggi dan akhirnya hanya sekadar tindakan tatatertib diambil.

“Apabila tindakan tatatertib, kadang-kadang hanya amaran, itu sebabnya saya rasa sudah tiba masanya tindakan undang-undang diambil,” tegas beliau.

Dalam pada itu, Abu Kassim turut mencadangkan Akta 694 diperkasakan dengan menambah peruntukan liabiliti korporat sebagai langkah kawalan dalaman bagi mencegah pekerja melakukan kesalahan rasuah demi manfaat institusi korporat.

“Banyak peniaga kata pegawai kerajaan rasuah, maka menjadi budaya mereka untuk memberikan rasuah, ini adalah stigma yang perlu disanggah dan untuk mendidik semua pihak saya rasa tidak cukup, perlu ada undang-undang berkesan,” tegasnya. – BERNAMA

Golongan belia boleh mengemukakan apa juga isu dalam sesi `Town Hall’ bersama Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem sempena acara kemuncak pelancaran sambutan Hari Belia Peringkat Negeri Sarawak di Dewan Suarah pada 13 Jun ini.

Menteri Muda Pembangunan Belia (Bandar) merangkap pengerusi bersama jawatankuasa induk sambutan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, pendekatan itu akan membolehkan kerajaan mengetahui sedikit sebanyak mengenai kemahuan dan keperluan belia bandar dan luar bandar negeri ini.

Katanya, sesi itu akan membincangkan apakah masalah dan harapan belia memandangkan golongan itu merupakan aset penting dalam pembangunan negara.

“Sesi diskusi itu tidak akan memfokuskan kepada satu-satu isu sahaja sebaliknya terpulang kepada isu dan persoalan yang dikemukakan oleh belia. Sebab itu Ketua Menteri bersetuju terlibat dalam sesi tersebut dan berkomunikasi secara langsung dengan belia mengenai apa sahaja masalah dihadapi belia di negeri ini,”katanya dalam sidang media di Wisma Residen semalam.

Beliau berkata, golongan belia terlibat dalam sesi tersebut disertai belia seluruh Sarawak termasuk ahli-ahli Pertubuhan Belia Kebangsaan Bersatu Sarawak (SABERKAS), partipolitik, pelajar universiti dan lain-lainnya.

Menurutnya, sesi `Town Hall’ itu juga bukan hanya berakhir pada hari tersebut sebaliknya akan diteruskan di tempat lain sehingga penghujung tahun ini.

Katanya, ia cara terbaik membolehkan kerajaan dan agensi terlibat mengetahui apa tindakan yang boleh dilaku bagi memenuhi keperluan dan kehendak belia negeri ini terutama keperluan dalam prasarana sukan, ekonomi, sosial dan sebagainya.

“Dalam sesi itu, urus setia akan mencatat data yang dikemuka belia untuk tindakan lanjut,” ujarnya sambil menambah sesi tersebut merupakan yang julung kali diadakan bersama Ketua Menteri Sarawak.

Abdul Karim berkata, kerajaan negeri turut bersetuju melanjutkan program belia sempena Hari Belia yang bertemakan `Belia Tonggak Transformasi Negara’ itu sehingga penghujung tahun ini dengan menyedia peruntukan bukan sahaja berpusat di Bintulu bahkan di bahagian lain dari Tanjung Datu hingga ke Lawas.

“Kami menjangka seramai 700 hingga 1,000 belia menyertai sesi `Town Hall’ tersebut dan majlis pelancaran pula bakal dihadiri 7,000 belia seluruh Bintulu dan wakil belia bahagian lain,” katanya.

Jelasnya, sambutan Hari Belia anjuran Kementerian Pembangunan Sosial Sarawak (KPS), Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Jabatan Belia dan Sukan (JBS) Negeri Sarawak dan lain-lain turut dibantu Pejabat Residen Bahagian Bintulu, Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) serta agensi-agensi kerajaan lainnya.

Sementara itu, timbalan pengerusi bersama merangkap Setiausaha Agung SABERKAS Negeri Sarawak, Dr Abdul Rahman Junaidi berkata, SABERKAS menggerak 71 cawangan negeri ini dengan sokongan KPS dan JBS Sarawak untuk terlibat dalam aktiviti penganjuran Mini Karnival Belia di Tatau dan Sebauh serta mengadakan Perkampungan Belia di Kampung Assyakirin pada Ogos hingga Disember termasuk gotong-royong serta program motivasi untuk Bintulu dan bahagian lain.

“Penyertaan itu penting untuk memastikan belia sebagai pemimpin pelapis masa depan dapat bersama-sama kerajaan dan pemimpin memain peranan dalam pembangunan negeri ini,” katanya sambil menambah SABERKAS mempunyai keahlian teramai di Sarawak.

Katanya, mereka juga akan mengambil bahagian dalam pameran SABERKAS dengan menyedia kaunter khas pendaftaran keahlian baharu untuk belia berumur 15 tahun ke atas.

Turut hadir dalam sidang media itu, timbalan pengerusi bersama sambutan Residen Bahagian Bintulu, Muhamad Yakup Kari, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Sarawak, Hassan Busu; Ketua penyelaras sambutan, Paul Kawin Pipo dan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA), Rodziah Morshidi.
Sumber:YB Karim

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY