'/>

Seramai 12 orang anggota polis ditahan bagi menyiasat penemuan kes 139 kubur pelbagai saiz di kawasan seluas kira-kira 11 kilometer persegi di Gunung Wan Kelian, Perlis.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, lapan anggota polis telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) manakala empat orang lagi ditahan oleh polis sendiri.

Bagaimanapun, Wan Junaidi enggan mendedahkan pangkat 12 anggota yang ditahan tersebut.

“Tidak payah tahu samada ‘senior officer’ atau tidak,” katanya kepada media di Parlimen pada Rabu.

Wan Junaidi berkata, pihaknya kini juga sedang menyiasat semua anggota keselamatan dan ia tidak tertumpu kepada anggota polis sahaja.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Santubong turut memberitahu bahawa tidak ada keperluan untuk kerajaan mewujudkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat 139 kubur yang dipercayai mangsa aktiviti sindiket pemerdagangan manusia.

“Pada saya, tidak semua benda kita perlu adakan RCI, kalau tidak semua benda berlaku akan ada RCI,” katanya dalam satu sidang media di Dewan Rakyat, pada Rabu.

nurses_pass_the_exam_01
space
Seperti di negara lain, jururawat merupakan satu jawatan yang tidak kurang penting peranannya dalam sesebuah negara. Namun jawatan tersebut tidak sewenang-wenangnya di isi . Setiap jururawat dipastikan untuk menjalani latihan dan ujian bagi memastikan mereka dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik.Sekumpulan empat lelaki warga Pakistan 'berhijrah' sejauh lebih 4,000 kilometer dari negara asal semata-mata untuk melakukan jenayah peras ugut dan menyamar sebagai polis di negara ini.

Suspek turut dikesan mencetak kad putih dan merah jambu didakwa kad kuasa polis untuk memperdaya mangsa.

Difahamkan suspek berusia 30-an itu menyewa kereta di sekitar Lembah Klang sebelum menyamun rakan senegara dan rakyat India.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainor Samah berkata suspek dibantu tiga rakan senegara dan bergerak secara berkumpulan.

SUMBER : HARIAN METRO

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY