'/>Cuba lihat logo Carlsberg diatas dan bandingkan dengan gambar dibawah ini...
Nampak tak persamanya..kedua-duanya gambar mahkota yang bersalib...


Ikuti pendedahan yang dibuat oleh Blogger TOK JEN : -


UMAT MELAYU ISLAM yang merasakan diri mereka di landasan betul untuk berdiri bersama-sama memperjuangkan tuntutan BERSIH 3.0 yang merancang mengadakan satu lagi perhimpunan besar-besaran yang dinamakan “DUDUK BANTAH” secara serentak di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur dan beberapa tempat lain di seluruh negara pada 28 April 2012 depan seharusnya membuka “mata hati” agar tidak terpedaya dan terus diperalatkan oleh anasir-anasir jahat yang mahu meruntuhkan keharmonian, keamanan serta kemakmuran negara ini dengan mengambil ilham apa yang berlaku di beberapa negara Asia Barat.

Dalam perkembangan terbaru, BERSIH 3.0 telah menggunakan logo yang mana kalau dilihat secara sepintas lalu tiada salahnya tentang logo tersebut. Ini adalah kerana ianya hanyalah lambang “mahkota” semata-mata. Tetapi kalau diamati secara teliti logo baru yang digunapakai pihak BERSIH 3.0 kali ini selain mengetengahkan moto dalam Bahasa Inggeris berbunyi “KEEP CALM AND SUPPORT BERSIH”, ianya turut menggunapakai lambang “mahkota” yang ada “salib” dan membawa maksud Kristianisasi. 

Ini bermakna sekiranya umat Melayu Islam menyokong BERSIH 3.0 samalah ertinya mereka menyokong Kristianisasi. Jelas sekali kalangan penggerak utama BERSIH 3.0 dengan SECARA HALUS turut menggerakkan misi mereka menyebarkan Kristian di kalangan umat Melayu Islam. 

Barang diingat, kalangan penggerak utama BERSIH 2.0 dan BERSIH 3.0 adalah muka-muka sama yang terdiri dari kalangan bukan Islam manakala pemimpin dan penyokong Melayu Islam hanyalah alat mereka untuk menjayakan agenda jahat serampang dua mata mewujudkan kacau bilau bagi meruntuhkan kerajaan dan negara serta menyebarluas Kristianisasi di kalangan umat Melayu Islam… Nauzubillah… 
 

Pagi ini penulis membuat sedikit semakan terhadap isu-isu yang wujud di alam maya. Beberapa isu dikenalpasti khususnya isu pendidikan tinggi terutama PTPTN yang melibatkan mahasiswa negara kita.

Beberapa buah blog menyentuh isu ini terutama selepas YAB Perdana Menteri menjelaskan bahawa hanya tiga buah negara sahaja yang menyediakan pendidikan percuma kepada rakyatnya.

Blog Anak Sungai Derhaka antaranya telah menyiarkan jawapan balas dengan mengambil sumber wikipedia sebagai rujukan beliau. Namun beliau gagal menunjukkan bukti kukuh adakah ada negara yang menawarkan pendidikan percuma itu mengenakan cukai tinggi atau rendah kepada rakyatnya.

Jika kita mahu membuat kajian maka semua aspek perlu dikira seperti kadar cukai yang dikenakan, jumlah rakyat, pendapatan negara KDNK selain faktor kepimpinan negara itu sendiri. Ada setengah pemimpin memberi semua perkara secara percuma kepada rakyatnya sehingga rakyat menjadi malas dan menjadikan negara tersebut muflis seperti Greece.

Adakah kita mahu Malaysia menjadi negara yang bakal mengikut jejak langkah Greece selepas ini ?

Apa yang kita lihat, tindakan menggunakan isu memansuhkan pinjaman PTPTN tidak lain kecuali untuk menarik sokongan orang muda terutama mahasiswa. Pakatan sudah tahu bagaimana orang dewasa sukar ditipu dengan janji manis, maka mereka melihat golongan muda ini boleh dijadikan alat untuk membantu mereka mendapatkan kekuasaan jika jalan melalui pilihanraya gagal.

Kita jangan lupa perbuatan membuat perkara yang luar dari norma tatasusila masyarakat Melayu seperti berbaring di tengah jalan, merusuh, menurunkan bendera yang kesemuanya dilakukan oleh mahasiswa adalah cubaan menukar persepsi dari negatif kepada positif. Secara tidak sedar ramai sudah tidak mengutuk tindakan mahasiswa tersebut selain mahasiswa juga melihat Adam Adli sebagai hero baru walau mereka tidak sedar tindakan tersebut tidak layak dilakukan oleh seorang mahasiswa yang belajar di menara gading. Ia hanya layak dilakukan oleh mat rempit bukan mahasiswa IPT.

Pengalaman mendengar taklimat PTPTN minggu lepas menjelaskan bahawa isu ini dipolitikkan oleh pembangkang demi undi. Realitinya dana PTPTN ini sudah dikurangkan kadar faedahnya dari 4 peratus kepada 1 peratus sahaja menggunakan sistem Ujrah. Yang malang hari ini hanya 130 ribu peminjam yang menerima sistem ujrah dari 600 ribu peminjam PTPTN... Siapa salah dalam hal ini sebenarnya ?

Juga jangan membela sesiapa yang ditahan kerana gagal ke luar negara, kerana jika mereka mampu terbang sudah tentu mereka sepatutnya mampu membayar  wang pinjaman PTPTN bukan sebaliknya. Penyanyi terkenal Faizal Tahir yang ditahan juga mengaku beliau tidak sempat membayar PTPTN bukan kerana tidak mempunyai wang mencukupi untuk membayar pinjaman tersebut. Berita klik sini http://www.kosmo.com.my/ 

Tindakan tegas Kerajaan adalah demi rakyat sekelian bukan membela sebilangan kecil rakyat yang menghadapi masalah hutang PTPTN. Namun dalam banyak kes Pakatan Pembangkang dilihat hanya ghairah membela sebilangan kecil bukan majoriti rakyat keseluruhannya seperti isu SBPA. Bukankah kita mahu membela rakyat terbanyak bukan segelintir rakyat seperti mereka buat.

PTPTN dana untuk pendidikan generasi hari ini dan akan datang...Pinjaman ini juga dimansuhkan jika mendapat First Class dan boleh ditangguhkan bayaran jika belum mendapat pekerjaan. Siapa pun boleh membayar serendah RM50 sebulan kecuali mereka yang culas lagi liat untuk membayar hutang demi mengejar kesenangan hidup dan gagal membuat pengurusan bijak dalam kewangan.

Ada kisah seorang peminjam PTPTN yang tidak membayar pinjaman yang minimum RM50 sahaja sebulan selama setahun yang ditemui Panglima memberitahu, beliau setakat hari ini tidak dikenakan apa-apa tindakan oleh pihak PTPTN. Ini kerana ibunya sakit dan memerlukan wang yang banyak untuk perubatan menghalang beliau menjelaskan pinjamannya seperti biasa. Ini membuktikan PTPTN bukan along berlesen seperti yang dihujahkan oleh Ketua Pemuda PAS di sini 

http://www.sinarharian.com.my/karya/pendapat/hapus-ptptn-dan-pendidikan-percuma-rasional-atau-tidak-1.38014

Semoga penjelasan ini bermanfaat untuk semua mahasiswa seluruh negara dan rakyat Malaysia khasnya.

Isu-isu berkenaan PTPTN yang disiarkan di akhbar media perdana dan jawapannya oleh pihak PTPTN anda boleh membacanya di sini

http://www.ptptn.gov.my/web/guest/maklumbalas-media 


sumber:http://www.penembak-tepat.com/2012/04/ptptn-bukan-along-berlesen-seperti.htmlPenuntut perlu elak terlibat sebarang demonstrasi
WARTAWAN SINAR HARIAN
8 April 2012


KOTA BHARU- Badan bukan kerajaan (NGO), Pertubuhan Penggerak Generasi Muda Malaysia (PGMK) Kelantan menggesa penuntut institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS) di negeri ini tidak terlibat dengan mana-mana demonstrasi atau bantahan.

Presiden PGMK Kelantan, Ik Ku Man Mat Zain berkata, demonstrasi atau bantahan berkenaan bukan sahaja merugikan penuntut itu sendiri, malahan boleh menjejaskan pengajian mereka.

“Penuntut universiti awam dan swasta di Kelantan dinasihatkan tidak terlibat dengan mana-mana bantahan atau demonstrasi yang dilakukan oleh mahasiswa itu sendiri atau pertubuhan lain.

“Mereka perlu memberi tumpuan terhadap pembelajaran dan tidak pula terlibat dengan kegiatan tidak bermoral termasuk mengadakan demonstrasi apabila tidak berpuas hati dengan mana-mana pihak,” katanya kepada Sinar Harian selepas Program PGMK

Himpunan Aman Kampus Memperkasakan Generasi Muda di Universiti Malaysia Kelantan (UMK), di sini.

Himpunan 1,000 generasi muda terdiri daripada penuntut IPTA/IPTS di seluruh Kelantan dan belia terpilih berkenaan dilakukan bagi mengajak penuntut di negeri ini konteks kepimpinan melalui jelajah di seluruh negeri.

Ik Ku Man berkata, sebenarnya, dalam soal terlibat dengan demonstrasi atau bantahan, ia hanya dilakukan segelintir penuntut itu sahaja, namun tindakan mereka boleh memburukkan semua nama penuntut dan pengajian.

Menurutnya, himpunan tersebut memberi pendedahan kepada penuntut supaya mereka boleh menjadi pemimpin berkualiti di bawah Generasi Muda 1Kelantan 1Malaysia seiring dengan peranan mereka sebagai ejen perubahan sosial, agama dan bangsa.

“Program seperti ini memberi kesedaran kepada peserta mengenai semangat 1Malaysia dengan membolehkan mereka lebih memahami peranan, tugas dan tanggung jawab sebagai seorang pemimpin berkaliber kelas pertama.

“Himpunan ini juga turut menjemput ahli di seluruh sekolah bagi tujuan pendedahan awal kepada pelajar dan bagi jelajah aman kampus pula, ia dilakukan dengan 10 kereta dan dua kereta, malahan Kelantan menjadi negeri kelima jelajah aman kampus ini,” katanya.-SinarHarian
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY