'/>

Foto:keluangman

Bas penumpang Syarikat Biaramas seramai 9 orang (8 penumpang dan seorang pemandu) iaitu 5 penumpang lelaki dan 3 penumpang wanita.Mangsa yang cedera 4 orang (2 lelaki dan 2 wanita) telah diberi rawatan oleh pihak ambulans hospital, manakala pemandu bas pula tersepit disahkan telah meninggal dunia oleh pihak ambulans.

Setiausaha sulit seorang menteri persekutuan yang didakwa membuat tuntutan palsu sebanyak RM500,000 ditahan reman selama tujuh hari untuk membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Suspek berusia 41 tahun itu, setiausaha sulit kepada seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri dibawa ke Mahkamah Majistret di sini semalam untuk ditahan reman sehingga 20 April.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM Low Chin How membuat permohonan untuk melengkapkan siasatan mereka dan pendengaran dibuat secara tertutup di hadapan Majistret Zulhairil Sulaiman.

Walaupun ada bilik mahkamah khas untuk mendengar sebarang kes tahanan reman, peguam bela Wit Malang yang mewakili suspek, memohon agar pendengaran permohonan dibuat secara tertutup atas alasan bahawa anak guamnya adalah ‘very important person’ (individu yang sangat penting).

Suspek disiasat kerana didakwa membuat tuntutan palsu bagi dana kerajaan dari beberapa program dan jumlah terbabit dikatakan sebanyak RM500,000.

Siasatan akan dijalankan di ibu pejabat SPRM di Kuala Lumpur.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY