'/>

Senarai pimpinan Parti Melayu Baru Bersatu yang sedang viral. Belum dapat dipastikan sahih atau tidak.

Kalau dilihat latar belakang senarai ini punya kekuatan masing-masing. Adakah dengan kekuatan tersebut dapat menghakis kepercayaan rakyat terhadap BN.

Sama-sama kita saksikan.

KOTA SAMARAHAN - Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Haji Adenan Haji Satem telah menyempurnakan Majlis Penyerahan Bendera Kepada Kontijen Sarawak SUKMA XVIII di Dewan Tunku Abdul Rahman Putra (DeTAR PUTRA), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) pagi ini tadi.

Majlis telah dihadiri atlet dan pegawai Sarawak yang akan membawa cabaran Sarawak pada SUKMA Ke-18 yang akan berlangsung 22 hingga 31 Julai ini di Kuching, Sibu dan Miri.
Foto by friend klxpress Sarawak

KUCHING: Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen terlalu cepat membuat andaian rombakan kabinet telah menggugat rundingan antara kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan berhubung tuntutan autonomi pentadbiran yang dipelopori Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem.

Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) Sarawak Abdullah Saidol berkata, peringatan Chong kepada Adenan supaya ‘bangun dan sedar’ tentang perkembangan ini adalah sesuatu yang melucukan.

“Semua sedia maklum bahawa Adenan adalah orang yang pertama membangkitkan perkara tentang isu autonomi pentadbiran ini beberapa bulan selepas dilantik menjadi Ketua Menteri.

“Adenan lebih dari sedar dan arif tentang segala usaha untuk menuntut kuasa autonomi mengikut Perjanjian Malaysia 1963 serta termaktub dalam Perlembagaan,” ujarnya diminta mengulas mengenai kenyataan Chong pada satu sidang media semalam.

Abdullah berkata lagi Chong serta rakan-rakan beliau dalam DAP hanya sekadar ‘penumpang’ dalam perjuangan Adenan membabitkan isu tersebut dan sekadar untuk meraih populariti politik.

Menurutnya, kerisauan Chong yang sering berpandangan serong terhadap inisiatif Adenan adalah tidak berasas, malah boleh dianggap sebagai tanda-tanda kelemahan DAP yang ketandusan idea.

Sebarang bentuk kejayaan yang diperolehi Adenan melalui rundingan tersebut adalah berita buruk bagi DAP, tegasnya.

Abdullah berkata, perlu diketahui sejak mengambil alih jawatan Ketua Menteri, Adenan telah merangka dan menubuh pasukan beliau sendiri yang arif dan berkebolehan untuk melakukan segala yang perlu dalam usaha menuntut hak auto-nomi ini.

“Inisiatif ini bukan suatu urusan yang mudah. Ia melibatkan banyak penyelidikan dan semakan tentang banyak perkara yang melibatkan undang-undang dan sistem pentadbiran.

“Semua rakyat Sarawak mesti memberi peluang dan kepercayaan kepada Adenan untuk menerajui inisiatif ini,” katanya.

Rombakan kabinet persekutuan baru-baru ini membabitkan pengambilalihan tugas berkaitan undang-undang daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman.

Chong berkata ia menunjukkan kekangan dalam usaha Sarawak menuntut hak autonomi daripada persekutuan.
~klxpress Sarawak

//pandi Suhaili//
Kepimpinan Barisan Nasional Sarawak mesti menyatakan rasa kurang senangnya secara formal diatas keputusan untuk melantik Datuk Seri Azalina Othman Said menggantikan YB Nancy Shukri sebagai menteri bertanggungjawab ke atas Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Keputusan ini dilihat sebagai tidak wajar memandangkan ia boleh memberi kesan yang negatif keatas proses rundingan untuk mendapatkan semula hak-hak negeri Sarawak.

Sebagai sebagai menteri bertanggungjawab ke atas BHEUU, YB Nancy Shukri boleh memainkan peranan yang positif dalam memastikan proses perundingan akan menghasilkan keputusan yang dikehendaki oleh rakyat Sarawak yang telah mengundi Barisan Nasional dalam pilihanraya umum dan negeri yang lepas - iaitu kembalikan hak-hak negeri Sarawak.

Sekiranya kepimpinan Barisan Nasional pusat masih beranggapan bahawa Sarawak adalah 'simpanan tetap' Barisan Nasional dalam pilihanraya umum yang akan datang, maka YB Nancy Shukri hendaklah diletakkan semula sebagai sebagai menteri bertanggungjawab ke atas BHEUU.

Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menggesa kepimpinan Barisan Nasional Sarawak agar memberi tarikh-tarikh keramat untuk proses perundingan mencapai kata sepakat.

Ini akan menyukarkan sebarang usaha untuk melengah-lengahkan proses perundingan.

Saya khuatir akan ada usaha untuk menjadikan hak-hak Sarawak sebagai umpan politik dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Kekhuatiran ini berdasarkan kepada keputusan untuk menggantikan YB Nancy Shukri dengan Datuk Seri Azalina Othman Said.

Saya percaya rakyat Sarawak, melalui kepimpinan Barisan Nasional Sarawak, mesti menunjukkan rasa tidak senang dengan tindakan ini.

Ayuh! Mari kita bertegas dalam mempertahankan hak-hak Sarawak!

MIRI: Polis sedang memburu seorang lelaki bergelar “Dato'” yang disyaki menjadi dalang dan perancang di sebalik pembunuhan Setiausaha Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Miri, Bill Kayong pada 21 Jun lalu.

Ketua Siasatan Jenayah Negeri, Senior Asisten Komisioner Dev Kumar berkata, lelaki tersebut dan dua lagi suspek masih bebas dan polis telah menggerakkan segala elemen untuk mengesannya.

Dev ditemui di luar kamar mahkamah selepas lapan daripada suspek sebelum dibawa ke Mahkamah Majistret di sini semalam untuk proses perundangan.

Dua daripada suspek itu telah dijatuhkan pertuduhan manakala empat suspek lagi, dibebaskan sebelum ditahan semula di bawah Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA).

Dua lagi suspek termasuk seorang wanita yang turut direman sebelum ini dibebaskan tanpa syarat.

Pada pagi semalam, Mohamad Fitri Pauzi, 29, dituduh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dengan menembak Bill, 43 tahun di persimpangan lampu isyarat berhampiran pasar raya E-Mart di Permyjaya pada jam 8.20 pagi pada 21 Jun lalu.

Seorang lagi suspek, Lie Chang Loon, 29, dan tiga individu lain yang masih bebas pula dituduh bersubahat dengan Mohamad Fitri untuk melakukan pembunuhan tersebut dan didakwa di bawah Seksyen 109, yang dibaca bersama-sama dengan Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Tiada pengakuan bersalah direkodkan daripada kedua-dua tertuduh, yang kelihatan tenang apabila penterjemah mahkamah membaca pertuduhan dalam bahasa Melayu dan Mandarin.

Majistret Lovely Natasha Charles kemudian menetapkan 30 Ogos sebagai tarikh sebutan semula.

Kedua-dua tertuduh, Mohamad Fitri dan Lie kemudian diarahkan untuk ditahan di Penjara Lambir sehingga kes ini disebut semula.

Pendakwaan dilakukan oleh Peguam Kanan Persekutuan Muhamad Iskandar Ahmad, yang dibantu Timbalan Pendakwaraya Poh Yih Tian manakala peguambela Ranbir Singh mewakili kedua-dua tertuduh.

Abun Sui Anyie pula dilantik sebagai peguam pemerhati bagi pihak keluarga Bill Kayong.

Ranbir dalam permohonannya meminta Mohamad Fitri dihantar untuk menjalani pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital berdekatan kerana pergelangan tangannya lebam disebabkan oleh gari. – Sarawakvoice.com

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY