'/>

Hanya kerana nama dan wajah ONE PERSON pada ONE MYKAD tidak sepadan dengan anda tidak bermakna dia bukan orang asli.

Baru-baru ini MyKad seseorang dengan seseorang yang bernama Pang Chee Pin telah tersebar secara meluas oleh RBA untuk menakut-nakutkan orang yang MyKad telah diberikan kepada warga Bangladesh untuk tujuan pengundian. (Cek di laman web SPR menunjukkan Pang bukan pengundi berdaftar).

Saya tidak hairan, kerana ia berkembang hampir kepada PRU14 dan cybertrooper Pakatan akan semakin merebak barangan tersebut.

TETAPI ini adalah taktik yang sama yang telah digunakan oleh RBA dan Ahli Parlimen walaupun DAP sebelum PRU-13 di mana MyKad untuk Chua Lai Fatt telah merebak.

Tetapi SELEPAS PRU13 (dan pelik tidak sebelum), Ahli Parlimen DAP Ong Kian Ming memohon maaf secara terbuka kepada Chua Lai Fatt.
http://ongkianming.com/2013/05/17/press-statement-apologies-to-mr-chua-lai-fatt-and-his-family/

Ia ternyata bahawa Encik Chua telah diterima oleh keluarga Cina dan dengan itu diberi nama Cina. Malah, dia bercakap Cina lebih baik daripada kebanyakan orang selepas seorang wartawan akhbar Cina mengambil masalah untuk menemuinya.,
http://www.thestar.com.my/news/nation/2013/05/18/dap-mp-says-sorry-to-voter-man-accused-of-being-a-foreigner-is-actually- a-malaysia /

Jangan kita hanya berkongsi MyKad orang lain untuk memalukan mereka dan membuat pelbagai tuduhan.

Mari kita belajar dari kesilapan masa lalu.

Ingatlah bahawa kita semua tidak perlu lagi ditipu oleh Pakatan pada PRU13 dengan theri dakwaan 40k pengundi Bangladesh dan pitam.

Bulan selepas PRU13, Anwar Ibrahim walaupun melakukan mengejutkan U-Turn dan berkata bahawa Pakatan tidak pernah berkata terdapat 40k pengundi Bangladedshi - walaupun mengatakan ini dan "Banglasia" berkali-kali dalam ceramah mereka.

DAP dan BERSIH PEMANTAU walaupun disahkan dalam laporan PRU13 rasmi mereka bahawa tidak ada pengundi hantu dan Pitam.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/09/15/dap-man-concurs-pemantaus-findings-of-no-foreign-voters-blackouts/

Adakah anda masih mahu ditipu oleh Pakatan dan RBA mereka cybertrooper pada PRU-14 juga? Adakah anda benar-benar apa-apa bodoh naif?

Kuching:Datuk Lee Chong Wee & Lin Dan mengesahkan penyertaan Kejohanan Celcom Axiata Malaysia Open 2017 pada 4-9 April di Stadium Perpaduan Neg.Swak 

foto: penerangan Sarawak

Difahamkan air telah  beransur surut..

MARUDI: Keadaan banjir di Telang Usan adalah yang paling teruk sejak kebelakangan ini, kata Adun Telang Usan Dennis Ngau. Dennis berkata demikian selepas melawat beberapa kawasan yang dilanda banjir di kawasannya semalam.

Walaupun perjalanan  pasukan saya telah perlahan kerana banyak bahagian jalan raya yang menghubungkan kampung-kampung yang tenggelam. Dengan tekad untuk mencapai mangsa banjir, pasukan kami terdiri daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dari Miri, Pasukan Pertahanan Awam (JPAM), polis dan tentera dengan bekalan makanan berjaya mencapai kampung Long Wat di Sungai Apoh, sebuah kampung yang terjejas lebih daripada tiga hari, "katanya.

Beliau menegaskan bahawa walaupun kampung-kampung di kawasan tinggi seperti Long Bedian di Apoh dan Long Anyat dalam Patah turut dilanda banjir.

Sebagai menghubungi bilik gerakan di Pejabat Daerah Usan Telang di Long Lama, Dennis berkata beliau sentiasa menerima kemas kini daripada ketua kampung.

"Hujan berterusan di seluruh Telang Usan dijangka membuat keadaan lebih teruk.

Setakat ini, tidak ada pemindahan penduduk rumah panjang telah dibuat kerana penduduk kampung telah berpindah ke tingkat atas rumah panjang mereka, kecuali bagi murid-murid SK Long Sobeng, Ulu Tinjar yang telah berpindah ke rumah panjang kerana paras air mencecah bumbung sekolah mereka, kata Dennis selanjutnya.

Kepada bantuan makanan yang disediakan oleh kerajaan, beliau berkata ia hanya untuk mangsa banjir terkandas di rumah panjang.

"Malah jika rumah anda adalah di bawah air tetapi anda tidak berada di kampung, jangan menuntut bahagian anda kerana kami perlu untuk membantu penduduk rumah panjang rakan-rakan kami. Kita tahu bantuan itu tidak mencukupi atau yang mencukupi dan saya memohon maaf untuk itu, "katanya.

Beliau menasihatkan orang-orang yang mempunyai tanaman seperti padi yang terjejas oleh banjir untuk membuat laporan dengan ketua rumah panjang masing-masing, yang seterusnya akan memaklumkan kepada Pegawai Daerah Telang Usan.

Dennis menganggarkan bahawa kali ini tidak kurang daripada 10,000 orang di Telang Usan kawasan yang terlibat dengan banjir.

Ditanya bagaimana beliau anggaran, beliau berkata: "Anda tidak mengira hanya rumah tenggelam tetapi juga orang-orang yang melakukan perjalanan di kawasan yang terjejas oleh jalan air, jambatan yang runtuh seperti di Long Kevuk, murid-murid dan guru-guru yang

tidak boleh pergi ke sekolah kerana jambatan runtuh dan banyak lagi. "

"Dua jambatan talian hayat di Kampung Penan Long Kevuk, yang saya telah menekankan keperluan untuk jambatan bailey dan jambatan kampung di SK Long Luteng, memerlukan dana segera untuk mereka dibaiki. Saya menyeru, oleh itu, dan mohon CM YAB kami untuk campur tangan untuk membantu orang-orang saya dalam perkara ini, "katanya.

Sementara itu, Dennis mendedahkan nama-nama beberapa buah kampung yang telah membuat laporan bahawa rumah panjang mereka terjejas oleh banjir.

Beliau menyatakan ia Long Bedian, Long Ati, Long Tujang, Long Buang, Long Bemang, Long Loyang, Long Batan, Long Aton, Long Sobeng, Long Anyat, Long Luteng, Long Puak dan Long Lama.

"Saya percaya, kerana masalah telekomunikasi, ketua beberapa rumah panjang tidak membuat laporan," keluh beliau.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY