'/>

PERDANA MENTERI NAJIB RAZAK SAMBUT LAWATAN KING SALMAN KE MALAYSIA.

24 Februari 2017

1. Hujung minggu ini, kami menyambut Seri Paduka Baginda Raja Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, Penjaga Dua Masjid Suci, untuk mengadakan lawatan negara ke Malaysia atas jemputan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XV , Sultan Muhammad V.

2. Malaysia dan Arab Saudi berkongsi kuat, hubungan persaudaraan dan kami amat berbesar hati bahawa Seri Paduka Baginda Raja Salman - yang akan diiringi oleh Duli Yang Maha Mulia Timbalan Crown Nya Prince Mohammad bin Salman dan pelbagai orang kenamaan yang lain - telah memilih Malaysia untuk lawatan pertamanya ke sebuah Islam negara di rantau ini, dan juga sebagai yang pertama ke Asia Tenggara sejak naik ke takhta.

3. hubungan rohani antara kedua-dua negara kini kembali abad. Bagi rakyat Malaysia yang beragama Islam, Arab Saudi sebagai tanah Dua Masjid Suci adalah paling suci dalam tempat-tempat dan menunaikan Haji adalah kedua-dua tugas suci dan kemuncak seumur hidup.

4. Kedua-dua negara juga terikat dengan hubungan perdagangan yang kuat dan semakin meningkat pertukaran rakyat dengan rakyat.

5. Perdagangan dua hala antara Arab Saudi dan Malaysia telah di trajektori menaik yang kukuh dalam tahun-tahun kebelakangan ini, meningkat sebanyak 27.8 peratus pada 2016 sahaja, untuk sejumlah RM13.99 bilion. Hari ini, Arab Saudi adalah antara rakan dagang terbesar Malaysia.

6. Pelaburan Arab Saudi di Malaysia dijangka mewujudkan ribuan peluang pekerjaan dan kami bangga bahawa firma-firma Malaysia telah dipilih untuk melaksanakan projek-projek di beberapa lokasi yang paling berprestij di Arab Saudi. Ini termasuk menyenggara dan mengendalikan Southern Line Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro di Makkah - kereta api ulang-alik semata-mata untuk jemaah - dan bekerja di Jambatan Jamarat dan kawasan sekitarnya di Mina. Ia juga merupakan satu kebanggaan bagi kita bahawa Malaysia adalah sebahagian daripada pasukan yang direka Makkah Royal Hotel Clock Tower yang indah yang menghadap ke Masjid al-Haram.

7. Semasa lawatan Majesty King Salman-Nya, kita akan menandatangani beberapa perjanjian baru dan memorandum persefahaman. Salah satu daripadanya akan melibatkan dua syarikat milik negara terbesar kami, Saudi Aramco dan PETRONAS. Perjanjian-perjanjian ini akan memberi manfaat kepada negara dan rakyat kita.

8. kemesraan antara kami dicerminkan oleh hakikat bahawa kita menerima lebih 100,000 pengunjung dari Arab Saudi tahun lepas, rekod yang tinggi, manakala pelajar dari Malaysia dan Arab Saudi manfaat dari belajar di negara-negara masing-masing.

9. Kami juga berbangga bahawa Arab Saudi dan Malaysia telah bekerjasama begitu kuat untuk mengekalkan kesejahteraan, dan menyediakan kepimpinan, ummah.

10. komitmen bersama kami yang kukuh untuk memerangi ekstremisme diasaskan atas kepercayaan kami dalam sifat bertolak ansur, sederhana dan aman sahih Islam. Majesty lawatan Raja Salman beliau mengesahkan kerjasama dan persaudaraan dibina atas dasar kepercayaan dan saling menghormati - yang dapat memberikan contoh bagi dunia Islam dan seterusnya, untuk manfaat rakyat kita, wilayah kita dan dunia.

Satu laporan polis mengenai satu berita palsu berkenaan kononnya sekumpulan YB Barisan Nasional Sarawak telah meminta Britain untuk campur tangan berkaitan Perlembagaan Malaysia yang disebar di media telah dibuat oleh Pejabat Ketua Menteri Sarawak hari ini.. difahamkan beberapa laporan polis mengenai perkara yang sama akan dibuat oleh beberapa pihak/indvidu yang lain selepas ini..

KUALA LUMPUR (Reuters) - Salah satu daripada dua wanita yang disyaki membunuh saudara tiri kepada pemimpin Korea Utara dengan ejen VX saraf yang sangat toksik juga mengalami kesannya, Ketua Polis Malaysia berkata pada hari Jumaat.

"Dia muntah-muntah," kata Khalid Abu Bakar sebagai tindak balas kepada soalan mengenai sama ada wanita merasakan kesan VX, diklasifikasikan sebagai senjata pemusnah besar-besaran oleh PBB.

Beliau enggan mengulas lanjut.

Kim Jong Nam meninggal dunia selepas diserang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada Feb 13. Polis menahan seorang wanita Vietnam dan seorang wanita warga Indonesia yang disyaki disapukan kimia di wajahnya.

KUALA LUMPUR: Laporan awal daripada Jabatan Kimia telah menunjukkan bahawa bahan kimia yang sangat toksik yang dikenali sebagai 'Nerve ejen VX' telah digunakan untuk membunuh Kim Jong-nam.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, bahan kimia telah dikenal pasti sebagai 'Ethyl S-2- Diisopropylaminoethyl Methylyphosphonothiolate.

Beliau berkata Pusat Polis Diraja Malaysia untuk Kimia Analisis Senjata dijalankan analisis awal pada swab kering dari mukus mata mangsa, serta swab kering yang berasingan dari muka mangsa.

"Bahan kimia pameran telah dikenal pasti sebagai Ethyl S-2- Diisopropylaminoethyl Methylyphosphonothiolate atau 'ejen saraf XV," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

VX disenaraikan sebagai senjata kimia di bawah Jadual 1 Akta Konvensyen Senjata Kimia 2005 dan Konvensyen Senjata Kimia (CWC) 1887.
Khalid berkata pameran lain yang melibatkan kes itu masih dalam analisis.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Malaysia bukan alat mana-mana negara dan akan berpegang teguh kepada prinsip undang-undang dalam siasatan berhubung kematian Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

Majlis Perasmian Galeri Darurat Bukit Kepong oleh Sultan Ibrahim, Sultan Johor

Galeri Darurat Bukit Kepong, Pekan Bukit Kepong, Muar, Johor

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY