'/>

Makluman awal *Jalan Miri - Bintulu* di kawasan Bukit Song, Lambir telah runtuh sebentar td akibat hujan lebat.
Pihak BOMBA, LAKU, PDRM, JKR berada di tempat kejadian. Tiada sebarang kemalangan atau kecederaan.


Petra Jaya :Penambahbaikan dan naik taraf yang dicadangkan berfungsi untuk sedia ada 280mm dia HDPE paip 17km di sepanjang Kelupu Julau Durin (KJD) projek Road telah diluluskan oleh jawatankuasa kabinet tahun lepas di bawah Inisiatif Transformasi Luar Bandar.

Walau bagaimanapun disebabkan oleh Projek Lebuhraya berterusan Pan Borneo, 17km kerja-kerja pemasangan paip akan terjejas kerana dipotong dan mengisi jabatan road.The yang dicadangkan adalah berpendapat bahawa menaik taraf Stesen Booster tanpa perancangan ini tidak dapat menyelesaikan masalah bekalan air di kawasan KJD.

Ini adalah kawasan di Daerah Meradong mengalami masalah air, tekanan terutamanya rendah dan sebab-sebab utama adalah ukuran paip, pam dan tanki air.Sarikei Intergrated Water Supply Master telah diluluskan di bawah 11 Water Rancangan Malaysia Supply.

Kajian akan mengenal pasti masalah bekalan air dan mencadangkan penyelesaian untuk menyelesaikan isu-isu bekalan air untuk Sarikei dan Meradong Daerah dalam kajian jangka panjang .Ini berharga kira-kira RM5 juta akan dilaksanakan di 11 MP.

Ucapan Penggulungan  :
YB Dato Sri Dr. Stephen Rundi Anak Atom.
Menteri Elektrik Luar Bandar Dan Bekalan Air .

Sukan Sarawak atau SUKSAR akan dianjurkan dari 14 hingga 17 Disember 2017 di Kompleks Sukan Negeri Sarawak, Petra Jaya.SukSar berpotensi boleh berkembang untuk menjadi yang terbesar dan karnival sukan utama yang akan diadakan di hadapan rumah.

Selain berkhidmat sebagai platfrorm untuk mengenalpasti bakat-bakat baru, SukSarwill juga menyediakan mereka pendedahan apabila bersaing dengan atlet terbaik dari semua bahagian.

Para peserta dibahagikan kepada empat zon yang berbeza iaitu Zon Utara (Limbang, Miri dan Bintulu), Zon Tengah (Kapit, Sibu dan Mukah), Zon Barat (Sarikei, Betong dan Sri Aman) dan Zon Selatan (Kuching, Samarahan dan Serian). Walau bagaimanapun atlet yang memenangi pingat di SUKMA 2016 tidak layak untuk mengambil bahagian.
SukSar akan diadakan sekali setiap dua tahun sekali.

Ucapan Penggulungan Sempenan Persidangan Pertama Bagi Penggal Kedua  Dewan Undangan Negeri Ke-18.

Oleh:
Y.B. Datuk Haji Abdul Rahman Karim Hamzah ,
Menteri Pelancongan ,Kesenian ,Kebudayaan,Belia dan Sukan Sarawak.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri, Hal Ehwal Korporat Abdullah Saidol berkata tanggungjawab dan proses semak dan imbang bukan sekadar dilakukan pembangkang, malah ahli-ahli BNBBC menjalankan peranan lebih baik berbanding pembangkang dalam memperbaiki kekurangan kerajaan dalam polisi dan pentadbirannya.

Abdullah menambah, adalah salah untuk mengatakan hanya pembangkang yang boleh menyediakan semak dan imbang semata-mata mereka lantang bersuara ketika persidangan Dewan Undangan Negeri.

Disamping itu apa yang wakil rakyat pembangkang perkatakan bukan benda baharu bagi Ketua Menteri, sebab BNBBC dalam perjumpaan-perjumpaan tertutup, malahan sebenarnya Ketua Menteri mampu mendapat maklum balas berkualiti, kritikal dan sah daripada BNBBC.

KUCHING: Adun Ba’kelalan semalam menuntut agar wakil-wakil rakyat bukan kerajaan turut menerima agihan peruntukan yang sama rata yang diterima oleh Adun Barisan Nasional.

Baru Bian berkata, dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi dan prinsip keadilan, amalan kuno dengan peruntukan hanya dinikmati pihak kerajaan sahaja perlu dihakis.

“Dalam pelbagai wacana sebelum ini dicanangkan bahawa Adun-Adun BN telah menikmati pelbagai peruntukan seperti peruntukan Transformasi Luar Bandar (RTP) dengan biaya RM5 juta setahun, peruntukan ‘Projek Mesra Rakyat’ Persekutuan dan dana projek kecil luar bandar.

“Peruntukan-peruntukan ini tidak tersedia untuk wakil rakyat bukan BN,” tegasnya lagi.

Sumber:Sarawakvoice

P/s:Jika nak peruntukan jointlah BN Sarawak.Nampak sangat Pakatan Rakyat TIDAK MAMPU.Yang menjadi mangsa adalah rakyat...Mereka Pemimpin PR hanya mampu menjanjikan bulan dan bintang.

SARAWAK Pusat Jantung di Kota Samarahan telah memainkan peranan yang amat penting dalam menyediakan perkhidmatan untuk kes jantung dan pelbagai perkhidmatan lain termasuk rawatan pesakit luar.

Menteri Muda Perumahan dan Kesihatan Awam Dr Annuar Rapaee berkata kerajaan menyedari senario dan mempunyai rancangan untuk meningkatkan keupayaan serta prestasi pusat.

"Pada peringkat awal apabila pusat itu mula ditubuhkan, Pusat Jantung Sarawak hanya mengendalikan kes jantung dan pembedahan jantung. Ia mempunyai 52 katil dan ia telah meningkat kepada 72 katil pada tahun 2013 dan kepada 112 katil tahun ini.

"Pusat Jantung Sarawak bukan sahaja memberi tumpuan kepada kes-kes jantung dan operasi jantung, tetapi juga menyediakan perkhidmatan rawatan pesakit luar dan trauma, jantung perkhidmatan pakar termasuk pakar kanak-kanak jantung, pembedahan jantung, urologi dan perubatan nuklear," katanya ketika membahaskan titah TYT semalam .

Dr Annuar berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Idris Buang (BN-Muara Tuang) mengenai prestasi dan faedah yang dihasilkan dari Pusat Jantung Sarawak sejak ia mula beroperasi sehingga hari ini.

Dr Annuar berkata, sehingga tahun lepas, sejumlah 4,418 pesakit telah dimasukkan ke Pusat Jantung Sarawak dengan kadar penghunian katil 83,39 peratus.

Beliau berkata tahun lepas, Pusat Jantung Sarawak menerima 49.156 pesakit luar dan 4,418 pesakit di dalam wad yang dianggap kadar yang sangat tinggi daripada pesakit yang menerima rawatan di pusat itu.

Dari segi perjawatan, Dr Annuar berkata pusat itu mempunyai 14 pakar kardiologi, tiga pakar bedah jantung, 53 pegawai perubatan dan 368 jururawat, yang menunjukkan bahawa Pusat Jantung Sarawak merupakan pusat besar.

Beliau berkata Pusat Jantung Sarawak tidak berkaitan dengan Institut Jantung Negara (IJN) dan sejak 2016, nama pusat itu telah ditukar kepada Pusat Jantung Sarawak dan dikendalikan sebagai entiti dari Hospital Umum Sarawak (HUS).

"Pada mulanya, perkhidmatan kardiologi itu bermula pada SGH pada tahun 2001 dan dalam 1 Jan 2011, perkhidmatan itu dipindahkan ke Pusat Perubatan Antarabangsa Sarawak (SIMC) Samarahan dan dikenali sebagai SGH Pusat Jantung sebelum ditukar kepada Pusat Jantung Sarawak pada 2016."

Untuk meningkatkan perkhidmatan pusat itu, Dr Annuar berkata kerajaan juga telah menubuhkan 'Anjung Kasih' di tengah-tengah di bawah pengurusan Yayasan Jantung Sarawak. Ia mempunyai 14 katil. "

'Anjung Kasih' akan menyediakan perkhidmatan penginapan kepada pesakit yang tinggal jauh dari pusat jantung, dan tiada caj atau deposit diperlukan.

Terdapat dua jenis pembedahan jantung dijalankan di Pusat Jantung Sarawak, iaitu pembedahan terbuka dan angioplasti. Setakat ini, pusat itu telah menjalankan 658 pembedahan terbuka dan 1,128 kes angioplasti.

"Pendekatan rawatan melalui pembedahan angioplasti adalah kaedah yang terbaik pada masa ini, yang juga diamalkan di Samarahan Pusat Jantung kerana ia menjimatkan masa, mengurangkan risiko komplikasi bius dan jangkitan selepas pembedahan serta mengurangkan masa dalam wad," Dr Annuar berkata.

SELAMA ni ko biadap sangat David Teoh..hari ni makan tangan Mat Over..Terima Kasih Sulaiman Yassin pertahankan maruah Perdana Menteri..!Dialog akhir Rosyam dgn PM pun akui David mmg kurang ajar..

Mat over:  "semua orang nak tanya soalan kat PM. Rosyam cuba sedaya upaya layan semua orang. Dia nak marah rosyam tu hal dia tapi bila dia jerit2 depan PM. Itu kurang ajar. Ini rumah PM. Kita datang rumah orang kenalah jaga adab. Itu yg sy hot tak tahan sabar," komen mat over pada wartawan Agendadaily

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY